URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Mai 2015, 19:59

Noaptea Muzeelor, în premieră şi la muzeele episcopiilor din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul celei de-a 19-a ediţii a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, bihorenii sunt invitaţi, sâmbătă seară, să facă un circuit al muzeelor orădene. Noaptea Muzeelor este o manifestare care la Oradea se petrece pentru a 11-a ediţie.

„Noaptea Muzeelor este un eveniment important, de amploare, despre care deja am înţeles că se vorbeşte în oraş. Va fi şi un autobuz special, pus la dispoziţie de OTL, care va circula între muzee”, a declarat Aurel Chiriac, directorul MŢC, miercuri, la deschiderea oficială a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor.

Astfel, sâmbătă, între orele 19 şi 1, doritorii vor putea intra gratuit în muzeele memoriale “Iosif Vulcan”, “Aurel Lazăr” şi “Ady Endre”, în Muzeul Ţării Crişurilor şi în Muzeul Militar „Regele Ferdinand”. În premieră, însă, ei vor avea acces şi în muzeele episcopiilor orădene, mai precis în cel al Episcopiei Ortodoxe (str. Roman Ciorogariu nr. 3), Greco-Catolice (str. Iuliu Maniu nr. 1), Romano-Catolice (str. Şirul Canonicilor nr. 2/A) şi Reformate (Piaţa Libertăţii nr. 40).

La Palatul Baroc, încă sediul Muzeul Ţării Crişurilor, punctul forte va fi, fără doar şi poate, expoziţia „Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară”, cu veşminte de valoare artistică şi istorică deosebită. Nici valoarea materială a expoziţiei nu este de lepădat, cele 70 de piese vestimentare fiind asigurate la suma de 1,2 milioane euro. Expoziţia include tunica de maior de lăncieri care i-a aparţinut lui Alexandru Ioan Cuza, costumele de diplomaţi purtate de Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu, un frac şi o uniformă de diplomat ce i-au aparţinut lui Nicolae Titulescu, precum şi roba şi toca de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oxford ale istoricului Nicolae Iorga.

În aceeaşi noapte, la Palatul Baroc va mai fi prezentată o expoziţie de icoane, ouă încondeiate şi tehnică agricolă a Secţiei de Etnografie, în timp ce la Muzeul Memorial Aurel Lazăr va putea fi vizitată expoziţia "Secessionul din Oradea", iar Muzeul Iosif Vulcan va găzdui "Seara Revistei Familia".

Iubitorii de muzică vor putea şi să-i asculte pe soţii Andrada şi Tudor Ciupeiu, cu „Anotimpurile” lui Vivaldi. Concertul se va ţine la etajul 1 al Palatului Baroc, iar accesul se va face pe baza unor bilete înmânate gratuit la intrare.

Zilele Muzeului Ţării Crişurilor mai includ o seartă de gală cu spectacolul de teatru „Iubire”, versiune scenică de Ioan Ieremia, ce va avea loc pe 18 mai, la sala Teatrului Arcadia.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Modă la Muzeu: A XIX-a ediţie a Zilelor MŢC programează expoziţii inedite, plus spectacole de muzică clasică şi teatru"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON