URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2015, 19:59

Noaptea Muzeelor, în premieră şi la muzeele episcopiilor din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul celei de-a 19-a ediţii a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, bihorenii sunt invitaţi, sâmbătă seară, să facă un circuit al muzeelor orădene. Noaptea Muzeelor este o manifestare care la Oradea se petrece pentru a 11-a ediţie.

„Noaptea Muzeelor este un eveniment important, de amploare, despre care deja am înţeles că se vorbeşte în oraş. Va fi şi un autobuz special, pus la dispoziţie de OTL, care va circula între muzee”, a declarat Aurel Chiriac, directorul MŢC, miercuri, la deschiderea oficială a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor.

Astfel, sâmbătă, între orele 19 şi 1, doritorii vor putea intra gratuit în muzeele memoriale “Iosif Vulcan”, “Aurel Lazăr” şi “Ady Endre”, în Muzeul Ţării Crişurilor şi în Muzeul Militar „Regele Ferdinand”. În premieră, însă, ei vor avea acces şi în muzeele episcopiilor orădene, mai precis în cel al Episcopiei Ortodoxe (str. Roman Ciorogariu nr. 3), Greco-Catolice (str. Iuliu Maniu nr. 1), Romano-Catolice (str. Şirul Canonicilor nr. 2/A) şi Reformate (Piaţa Libertăţii nr. 40).

La Palatul Baroc, încă sediul Muzeul Ţării Crişurilor, punctul forte va fi, fără doar şi poate, expoziţia „Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară”, cu veşminte de valoare artistică şi istorică deosebită. Nici valoarea materială a expoziţiei nu este de lepădat, cele 70 de piese vestimentare fiind asigurate la suma de 1,2 milioane euro. Expoziţia include tunica de maior de lăncieri care i-a aparţinut lui Alexandru Ioan Cuza, costumele de diplomaţi purtate de Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu, un frac şi o uniformă de diplomat ce i-au aparţinut lui Nicolae Titulescu, precum şi roba şi toca de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oxford ale istoricului Nicolae Iorga.

În aceeaşi noapte, la Palatul Baroc va mai fi prezentată o expoziţie de icoane, ouă încondeiate şi tehnică agricolă a Secţiei de Etnografie, în timp ce la Muzeul Memorial Aurel Lazăr va putea fi vizitată expoziţia "Secessionul din Oradea", iar Muzeul Iosif Vulcan va găzdui "Seara Revistei Familia".

Iubitorii de muzică vor putea şi să-i asculte pe soţii Andrada şi Tudor Ciupeiu, cu „Anotimpurile” lui Vivaldi. Concertul se va ţine la etajul 1 al Palatului Baroc, iar accesul se va face pe baza unor bilete înmânate gratuit la intrare.

Zilele Muzeului Ţării Crişurilor mai includ o seartă de gală cu spectacolul de teatru „Iubire”, versiune scenică de Ioan Ieremia, ce va avea loc pe 18 mai, la sala Teatrului Arcadia.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Modă la Muzeu: A XIX-a ediţie a Zilelor MŢC programează expoziţii inedite, plus spectacole de muzică clasică şi teatru"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON