Universitatea din Oradea a organizat vineri, între orele 17 şi 22, ediţia a treia a Nopţii Cercetătorilor, un eveniment menit să prezinte şi să promoveze printre orădeni munca de cercetare realizată de studenţii şi profesorii diverselor facultăţi din cadrul instituţiei de învăţământ.
La fel ca anul trecut, pe lângă mai multe facultăţi şi departamente ale Universităţii din Oradea, la eveniment au fost invitaţi şi reprezentanţi ai mai multor multinaţionale cu puncte de lucru în oraşul de pe Criş, care şi-au prezentat activitatea şi chiar tehnologiile moderne pe care le folosesc.
Nu a fost o surpriză faptul că orădenii, în special cei mici, au fost atraşi mai mult de diferitele tipuri de roboţi mobili realizaţi de studenţii orădeni, precum şi de dronele făcute de aceştia. Unul dintre creatorii dronelor, Arnold Nilgesz, masterand în anul II la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică, lucrează acum la un proiect şi mai îndrăzneţ: crearea unei drone autonome care să urmărească, spre exemplu un profesionist în sporturi extreme, pe tot traseul său, fără a fi ghidată.
Dronele au fost la modă în această ediţie a Nopţii Cercetătorilor, unul dintre standuri fiind rezervat chiar unei firme care le vinde în Oradea şi ai cărui reprezentanţi au făcut demonstraţii pentru curioşi.
Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică s-a mai prezentat cu două pneumobile, adică maşini care funcţionează cu aer comprimat, cu care studenţii orădeni au participat şi la concursuri internaţionale.
Tot în cadrul evenimentului, sutele de curioşi au mai putut vedea standuri ale departamentelor de fizică şi chimie, ale facultăţii de energetică, precum şi standuri de distracţie, precum cel al Clubului Sportiv Universitar, care s-a prezentat cu câteva arme cu fascicul luminos (laser), care au putut fi folosite de copii pentru a trage la ţintă.
Oferta Nopţii Cercetătorilor a fost completată şi cu momente muzicale oferite, cu lecţii de prim-ajutor oferite de reprezentanţii SMURD şi Salvamont Salvaspeo. La fel ca anul trecut, vremea nu a permis observarea boltei stelare cu telescopul, însă cei mici au fost implicaţi în diverse jocuri organizate de cercetaşi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.