URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 August 2015, 11:35

NIS Petrol: Tehnologia folosită în prospecţiuni nu afectează "nici apele, nici animalele și nici sănătatea populației"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concesionară a două perimetre petroliere din Bihor, EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix, compania sârbească NIS Petrol salută decizia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor de a permite demararea prospecţiunilor seismice în judeţ.

Printr-un răspuns dat unei solicitări făcute de BIHOREANUL, firma subsidiară Gazprom susţine că lucrările vor începe doar după obţinerea tuturor autorizărilor şi permiselor necesare. "În acest moment, NIS Petrol România este în proces de obţinere a tuturor documentelor necesare pentru demararea etapei de prospectare geologică în vederea identificării zăcămintelor de petrol şi gaze naturale în perimetrele din judeţul Bihor. (...) Pentru ambele perimetre din judeţul Bihor, EX-2 şi EX-3, activitatea de achiziţie a datelor geologice va demara după obţinerea tuturor autorizărilor, acordurilor şi permiselor necesare", a comunicat NIS Petrol.

Compania precizează că salută decizia APM Bihor de clasare a notificării privind demararea prospecţiunilor seismice în judeţ, ceea ce înseamnă că Agenţia dă undă verde prospecţiunilor, dar şi că a primit avizele de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră şi de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.

Lucrări fără impact

NIS mai arată că prospecţiunile seismice sunt neinvazive, fără impact asupra mediului şi asupra populaţiei şi se vor face "cu respectarea tuturor prevederilor legale şi a normelor de mediu din Uniunea Europeană". "Tehnologiile utilizate sunt sigure, nu afectează nici apele, nici animalele şi nici sănătatea populaţiei", precizează compania.

Potrivit NIS, etapa de prospectare presupune obţinerea unor date geologice prin vibrare controlată, cu ajutorul unor unde elastice produse de vibratoare şi captate de geofoni. Astfel, se va obţine o imagine 3D cât mai clară a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale şi NIS va şti unde poate începe activităţi de explorare-exploatare. Prospecţiunile se vor face exclusiv în limitele teritoriale stabilite prin acordurile petroliere, "fiind excluse toate zonele de interes public cum ar fi proximitatea staţiunilor balneare sau proximitatea zonei metropolitane Oradea", a  mai precizat compania sârbească.

În final, NIS Petrol anunţă că va distribui materiale de informare în perimetrele vizate şi se va afla în contact cu presa locală şi regională, pentru a le oferi bihorenilor acces la informaţii. "Compania NIS Petrol este interesată de explorarea şi exploatarea potenţialelor resurse de petrol şi gaze naturale prin metode tradiţionale. De altfel, compania noastră şi-a exprimat de fiecare dată interesul exclusiv pentru petrol şi gaze naturale pentru toate perimetrele concesionate în România. Explorarea resurselor neconvenţionale, precum gazele de şist, nu face obiectul activităţii companiei", se mai arată în documentul transmis de companie, care reiterează practic promisiunea că nu caută gaze de şist în Bihor, aşa cum se tem locuitorii judeţului, ci doar hidrocarburi convenţionale, adică petrol şi gaze naturale.

Citeşte şi articolul "NIS Petrol a primit undă verde să înceapă prospecţiunile în Bihor"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
bravo psd-ului !
La cat de prosti (citeste corupti) sunt cei din clasa politica, probabil ca vor crede minciunile cu explorari ECO, BIO.... Pe cei de la apm, dar in primul rand pe canalia de ponta, i-as impusca pt. genocid! Orice om cu minte ar face la fel dupa ce ar vedea dovezile, nu minciunile ,,exploratorilor". Recomand vizionarea filmului GASLAND, este pe net subtitrat in romana.
Postat 08 August 2015, 08:13 de pinonel
Cunoscatori
O clarificare destul de pertinenta. Pana acum erau doar articole din care nu se intelegea nimic, poze ale hartilor indescifrabile, nimic concret. Ar fi de bun augur un articol scris de un cunoscator/expert pe aceasta nisa si sa se clarifice implicatiile, procedurile concrete de extractie, locul extractiei, impactul, perimetrul.
Postat 07 August 2015, 15:23 de parker
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON