Concesionară a două perimetre petroliere din Bihor, EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix, compania sârbească NIS Petrol salută decizia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor de a permite demararea prospecţiunilor seismice în judeţ.
Printr-un răspuns dat unei solicitări făcute de BIHOREANUL, firma subsidiară Gazprom susţine că lucrările vor începe doar după obţinerea tuturor autorizărilor şi permiselor necesare. "În acest moment, NIS Petrol România este în proces de obţinere a tuturor documentelor necesare pentru demararea etapei de prospectare geologică în vederea identificării zăcămintelor de petrol şi gaze naturale în perimetrele din judeţul Bihor. (...) Pentru ambele perimetre din judeţul Bihor, EX-2 şi EX-3, activitatea de achiziţie a datelor geologice va demara după obţinerea tuturor autorizărilor, acordurilor şi permiselor necesare", a comunicat NIS Petrol.
Compania precizează că salută decizia APM Bihor de clasare a notificării privind demararea prospecţiunilor seismice în judeţ, ceea ce înseamnă că Agenţia dă undă verde prospecţiunilor, dar şi că a primit avizele de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră şi de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.
Lucrări fără impact
NIS mai arată că prospecţiunile seismice sunt neinvazive, fără impact asupra mediului şi asupra populaţiei şi se vor face "cu respectarea tuturor prevederilor legale şi a normelor de mediu din Uniunea Europeană". "Tehnologiile utilizate sunt sigure, nu afectează nici apele, nici animalele şi nici sănătatea populaţiei", precizează compania.
Potrivit NIS, etapa de prospectare presupune obţinerea unor date geologice prin vibrare controlată, cu ajutorul unor unde elastice produse de vibratoare şi captate de geofoni. Astfel, se va obţine o imagine 3D cât mai clară a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale şi NIS va şti unde poate începe activităţi de explorare-exploatare. Prospecţiunile se vor face exclusiv în limitele teritoriale stabilite prin acordurile petroliere, "fiind excluse toate zonele de interes public cum ar fi proximitatea staţiunilor balneare sau proximitatea zonei metropolitane Oradea", a mai precizat compania sârbească.
În final, NIS Petrol anunţă că va distribui materiale de informare în perimetrele vizate şi se va afla în contact cu presa locală şi regională, pentru a le oferi bihorenilor acces la informaţii. "Compania NIS Petrol este interesată de explorarea şi exploatarea potenţialelor resurse de petrol şi gaze naturale prin metode tradiţionale. De altfel, compania noastră şi-a exprimat de fiecare dată interesul exclusiv pentru petrol şi gaze naturale pentru toate perimetrele concesionate în România. Explorarea resurselor neconvenţionale, precum gazele de şist, nu face obiectul activităţii companiei", se mai arată în documentul transmis de companie, care reiterează practic promisiunea că nu caută gaze de şist în Bihor, aşa cum se tem locuitorii judeţului, ci doar hidrocarburi convenţionale, adică petrol şi gaze naturale.
Citeşte şi articolul "NIS Petrol a primit undă verde să înceapă prospecţiunile în Bihor"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.