URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 August 2017, 19:41

"Nimic nu se schimbă în România": Bihorenii mutaţi în străinătate aşteaptă luni bune după dosarele de pensie

'Nimic nu se schimbă în România': Bihorenii mutaţi în străinătate aşteaptă luni bune după dosarele de pensie foto arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-au mutat de mult din ţară, dar tot nu scapă de birocraţia de aici. Un bihorean care locuieşte în Spania de aproape două decenii aşteaptă din luna martie să primească de la Casa de Pensii Bihor un simplu document.

"Aşteaptă să vin cu plicul?"

Florian Bala a povestit BIHOREANULUI că de 18 ani s-a mutat în Spania, însă doar de 15 ani lucrează legal. Anul acesta a împlinit vârsta de 66 de ani şi a ieşit la pensie. "Sunt pensionar din luna februarie, când mi-am depus dosarul la Departamentul Muncii de aici. Însă deocamdată iau pensie la nivelul din România, pentru că încă nu am putut face dovada anilor munciţi în ţară", a povestit bărbatul, telefonic, pentru BIHOREANUL.

Conform unei convenţii între ministerele muncii din România şi Spania, un român care a contribuit la sistemul spaniol de pensii minim 15 ani sau are, cumulat în cele două ţări, minim 35 de ani munciţi, poate primi o pensie calculată la nivelul din Spania.

Totuşi, Bala aşteaptă de luni bune să îşi primească banii, iar convins că nu poate învinge birocraţia românească s-a adresat BIHOREANULUI. "De la Departamentul de Muncă de aici am hârtie că au transmis dosarul meu către România pe 22 martie 2017. De atunci au trecut 150 de zile în care nu s-a transmis un răspuns. Mi se pare complet deplasat. Ce aşteaptă autorităţile din România, să vin acasă cu un plic cu mită, să mor?", se întreabă, nemulţumit, bărbatul.

Autorităţile din Spania i-au garantat lui Bala că, de îndată de Casa de Pensii Bihor va comunica numărul de ani în care a contribuit la sistemul de pensii românesc, dosarul său va intra în lucru. "Mi-au spus că la ei va dura maxim 15-20 de zile şi apoi voi primi pensia la nivelul celor din Spania. Mi-au mai zis şi că ei ştiu că autorităţile din România se mişcă foarte lent", a mai spus bihoreanul.

Fenomen naţional

Directoarea Casei Judeţene de Pensii Bihor, Carmen Polman, spune că situaţia este într-adevăr neplăcută. "Din păcate, aşa este, oamenii sunt nevoiţi să aştepte luni bune, deşi termenul este de 45 de zile, ca la un dosar naţional", a declarat Polman pentru BIHOREANUL.

Explicaţia pentru întârzieri este că, în cazul dosarelor internaţionale, mai e nevoie adesea de formulare transmise între casele de pensii. "În plus, noi, angajaţii, suntem puţini, nu biruim să procesăm toate dosarele pe care le avem în lucru", a mai spus directoarea.

Potrivit lui Polman, această situaţie neplăcută se regăseşte la mai multe case judeţene de pensii. Motiv pentru care se şi caută soluţii. "Directorul Casei Naţionale de Pensii pregăteşte acum un program pilot, ca fiecare casă judeţeană să răspundă de dosarele cu o anumită ţară. De pildă, Bihorul să aibă toate dosarele din Austria, cele din Spania să fie la altă casă judeţeană şi aşa mai departe. Sperăm că se va implementa şi va rezolva această problemă", a mai spus Carmen Polman.

Cât despre dosarul lui Bala, directoarea a precizat că săptămâna viitoare bihoreanul ar urma să primească răspunsul aşteptat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
DIASPORENII
Vina este și a petitionarilor! Ma refer în general! Unii au fugit, și-au lăsat carnetele de muncă de izbeliște, încearcă să obțină adeverințe dar habar n-au să dea detalii!
Postat 25 August 2017, 00:12 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON