Împăduririle nu sunt o prioritate pentru administraţiile locale din judeţul Bihor, a concluzionat deputatul USR Silviu Dehelean, după ce a primit de la Ministerul Agriculturii răspunsul la o întrebare ce viza proiectele înregistrate de potenţialii beneficiari publici şi privaţi ai schemei de ajutor de stat "Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite" din cadrul PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală) 2014-2020.
"Zero unităţi administrativ teritoriale din Bihor au depus cereri de ajutor de stat pentru împădurire. Da, aţi auzit bine, zero! În timp ce defrişările legale sau ilegale continuă în ritm accelerat, primăriile şi Consiliul Judeţean Bihor nu arată niciun interes pentru împăduriri", afirmă deputatul Dehelean, într-un comunicat dat publicităţii luni.
Potrivit acestuia, sesiunea pentru depunerea cererilor de finanţare a proiectelor a fost prelungită de Ministerul Agriculturii din decembrie 2019 până pe 15 iunie 2020, dar nu lipsa de timp, ci lipsa de interes a făcut ca administraţiile locale din Bihor să nu acceseze fondurile pentru împăduriri şi extinderea suprafeţelor împădurite.
Valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza acestei scheme era de 7 milioane euro, arată deputatul Silviu Dehelean, precizând că "dacă unităţile administrativ teritoriale nu au depus proiecte, beneficiarii privaţi au depus, totuşi, 11 proiecte".
Pe de altă parte, în acest context, parlamentarul USR aminteşte în comunicatul său că formaţiunea din care face parte a iniţiat un proiect de lege "pentru înfiinţarea unui DNA al pădurilor, care se va ocupa exclusiv de infracţiunile de mediu" şi "a oprit printr-o contestaţie la CCR distrugerea ariilor naturale printr-un OUG dat de guvernul PSD care îndepărta ONG-urile din administrarea lor".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.