URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2023, 15:48

Nici pe jumătate: În 2022, Primăria Oradea a reuşit să facă doar 47% din investiţiile pe care și le-a propus. Iată de ce!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a încheiat anul 2022 cu un grad de realizare a investiţiilor de numai 47%.

„Un grad de realizare mic”

Municipalitatea orădeană a implementat lucrări de 527,8 milioane lei, faţă de suma de 1,2 miliarde de lei pe care și-o programase la începutul anului trecut.

„527 milioane lei este o sumă frumoasă ca realizare a lucrărilor. Cu toate acestea, este un grad de realizare mic, de circa 50%, raportat la planul iniţial", a declarat joi directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, în conferinţa de presă privind raportul de activitate pe 2022.

Potrivit directorului, multe lucrări s-au împotmolit încă din faza de achiziţie, ca urmare a exploziei preţurilor la energie şi materiale de construcţii. „Am avut o multitudine de probleme începând de la achiziţii. Multe sume alocate lucrărilor s-au dovedit insuficiente pentru ca firmele să poată depune oferte sau au impus ca acestea să depună oferte mai mari, lucru care a implicat reluarea licitaţiei", a declarat Florea.

Blocaţi de inflaţie

Municipalitatea s-a văzut în situaţia de a nu putea adjudeca licitaţia unor lucrări sau, în cazul contractelor semnate, de a derula implementarea lor. „Actele normative care priveau ajustarea de contracte au creat destule întârzieri atât în faza de contractare a lucrărilor, cât şi în cea de execuţie. Şi unde s-a lucrat, constructorii au preferat să nu depună facturi, neştiind dacă vor primi acele sume ajustate", a explicat directorul pentru BIHOREANUL.

Blocajul s-a menţinut până la finalul lui 2022, a explicat Florea. „Abia pe final de an au fost clarificate lucrurile. Din acest motiv, au fost proiecte mari ale căror contracte s-au semnat cu întârziere", a spus directorul.

Cel mai bun exemplu sunt lucrările la cele cinci pasaje subterane din Piaţa Gojdu, în valoare de 85,3 milioane lei, demarate abia în septembrie 2022.

„Au fost proiecte mari ale căror contracte s-au semnat cu întârziere, cum ar fi pasajele din centrul civic, un contract colosal pentru care în ajun de Crăciun am primit prima factură, de 36,6 milioane lei, cea mai mare pe care am văzut-o eu până acum", a spus Florea.

Pe lista lucrărilor întârziate pe fondul exploziei prețurilor materialelor se mai numără construcția pasajului subteran din Piața Cetății, amenajarea parcării de lângă Catedrala episcopală ortodoxă Învierea Domnului, coridorul de mobilitate Nufărul - Cantemir, cea de-a treia etapă de reabilitare a rețelelor de termoficare și multe altele.

„Un an bun”

Deşi în 2022 Primăria Oradea a realizat mai puţin de jumătate din cât şi-a propus, viceprimarul Antonia Nica a declarat că "anul 2022 a fost un an bun, cu un plus de 18% la investiţii faţă de 2021".

Investiţiile implementate în 2022 au reprezentat 85% din volumul record de lucrări puse în operă de municipalitatea orădeană în anul 2015, la finalul precedentului ciclu bugetar de finanţare europeană.

Întrucât investiţiile finanţate din fonduri europene se derulează pe principiul decontării, municipalitatea are de recuperat din fonduri comunitare 53 de milioane lei reprezentând lucrări realizate şi achitate până la sfârşitul anului trecut.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sau ori s-au...
Lucrarile sau impotmolit ori s-au impotmolit? Intreb pt un prieten, nu de alta, dar si el sa impotmolit. Scuzati, s-a...
Postat 12 Ianuarie 2023, 16:32 de SorinIoan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON