URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2021, 08:00

Negustorul de otrăvuri: Un afacerist VIP din Bihor a fost prins deversând deşeuri periculoase într-un afluent al Crişului Negru (FOTO)

Negustorul de otrăvuri: Un afacerist VIP din Bihor a fost prins deversând deşeuri periculoase într-un afluent al Crişului Negru (FOTO) "BOMBA" DIN FINIŞ. Otrăvuri scurse direct pe pământ, infiltrându-se în sol, recipiente uriaşe fără nicio inscripţie, laborator existent doar de formă... Sunt doar câteva dintre neregulile găsite de poliţiştii şi comisarii de mediu care au verificat firmele lui Lucian Budău (foto). Căutat şi de BIHOREANUL, afaceristul a refuzat orice explicaţii
Negustorul de otrăvuri: Un afacerist VIP din Bihor a fost prins deversând deşeuri periculoase într-un afluent al Crişului Negru (FOTO) (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La sfârşitul lunii iulie, un control inopinat al comisarilor Gărzii de Mediu şi al poliţiştilor de la IPJ Bihor scotea la iveală o situaţie halucinantă. O firmă din Finiş, profilată pe colectarea şi neutralizarea deşeurilor, inclusiv a celor periculoase, a fost prinsă că şi-a instalat o conductă ascunsă până într-un afluent al Crişului Negru, prin care substanţe chimice extrem de nocive, cum ar fi acid clorhidric, erau trimise direct în râu. 

BIHOREANUL a aflat că afacerea e coordonată de Lucian Budău, fiul unui fost primar al comunei, care a câştigat milioane de lei din preluarea de reziduuri periculoase, între care şi 19 tone de cianuri, fără să respecte minime reguli de neutralizare, fără să le înregistreze şi, până acum, fără să dea socoteală!

Conductă clandestină

Firma General Ecologic Solution SRL - controlată de Lucian Budău (foto), fiul fostului primar PD Ioan Budău şi soţ al şefei Oficiului de Cadastru Beiuş, Adela Budău - a intrat în atenţia publică în vară. După cum a relatat şi BIHOREANUL atunci, un control neanunţat al comisarilor de mediu, făcut împreună cu poliţiştii de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Bihor, a scos la iveală că deşeurile lichide, inclusiv acid clorhidric, în loc să fie tratate şi predate unei staţii de epurare, erau vărsate într-un afluent al Crişului Negru, printr-o conductă ascunsă, lungă de 300 de metri. 

Analizele au indicat că apa avea o depăşire de 110 ori a limitei maxime admise de azot amoniacal şi de 4,88 ori a consumului chimic de oxigen, cel din urmă parametru indicând o poluare masivă, ce punea în pericol flora şi fauna.

Descoperirea a fost făcută pe 21 iulie, când Budău s-a ales cu o amendă de 100.000 lei şi cu dosar penal pentru încălcarea mai multor acte normative - Legea 107/1997 a Apelor, OUG 195/2005 privind protecţia mediului şi Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor, care stipulează pedepse cu închisoarea între 1 şi 5 ani pentru nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare şi eliminare a deşeurilor periculoase, interzicând explicit evacuarea acestora în apele de suprafaţă şi subterane. 

"Ecologic" la greu

BIHOREANUL a aflat ulterior că afaceristul care a otrăvit Crişul Negru are contracte cu mai toţi agenţii economici din zona Beiuşului care generează deşeuri periculoase, fiind "canalizaţi" spre acesta de funcţionarii din domeniu. "Ni s-a spus că e singurul autorizat din zonă", a declarat publicaţiei reprezentantul unui producător de mobilă. 

Mai mult, Budău şi-a găsit clienţi şi în Parcul Industrial Oradea, iar asta pentru că practica preţuri mult sub cele ale altor firme din domeniu, între companiile cu care a încheiat contracte numărându-se şi multinaţionale precum Faist Mekatronic şi Vernicolor, furnizoare de componente pentru infrastructura telecom şi industria auto, deci generatoare de cantităţi mari de deşeuri periculoase, inclusiv nămoluri şi turte de filtrare, respectiv cianuri cu conţinut de metale grele.

Controlul de fond care a urmat după descoperirea făcută la General Ecologic Solution SRL a cuprins şi o altă firmă de profil gestionată de Budău, cu nume asemănător, Ecologic Solution Prod SRL, cu sediul în Drăgăneşti. Care, de aşteptat, numai ecologică nu era! Pe platformele de colectare şi în halele de tratare domnea haosul: recipiente uriaşe cu acid clorhidric şi alte substanţe chimice periculoase zăceau direct pe sol, fără să fie măcar inscripţionate, iar în şoproane erau depozitate nămoluri de şlam în big-baxuri din care se scurgeau ape uzate direct în sol. 

Fără analize, fără canalizare

Mai grav, instalaţiile din incintă, deşi menţionate în autorizaţia de mediu, nu erau funcţionale, iar laboratoarele nu fuseseră folosite niciodată, atât Budău, cât şi angajaţii recunoscând că nu au făcut analize nici la preluarea deşeurilor, nici înainte de eliminarea acestora. 

La Finiş situaţia era şi mai bizară: deşi racordată la reţeaua de apă, firma nu avea contor şi nicio evidenţă din care să reiasă cantităţile de apă preluate din reţea pentru tratarea deşeurilor. În plus, nu era legată la reţeaua de canalizare, cu toate că era menţionată, mincinos, în autorizaţia de mediu. Însă chiar dacă ar fi fost făcut racordul, tot nu putea evacua ape uzate, deoarece localitatea nu are, de fapt, reţea de canalizare şi staţie de epurare funcţionale.  

Notificat în urmă cu două săptămâni de reprezentanţii Gărzii de Mediu Bihor să predea evidenţa clienţilor şi a deşeurilor periculoase preluate, afaceristul s-a conformat cu întârziere şi doar parţial, depunând numai o parte dintre acte, fără nimic referitor la cianurile pe care le-a preluat, în cantitate de aproape 20 de tone. 

Controlul se extinde 

Ce a făcut cu acestea? Cum le-a putut trata pe platformele proprii, dacă nu avea instalaţii funcţionale? Le-a predat cu adevărat unor firme specializate, sau au mers toate pe apa Crişului? În ce măsură ştiau şi partenerii săi că deşeurile nu sunt de fapt neutralizate, dar au participat la "combinaţie" pentru a-şi "optimiza costurile"? Rămâne să stabilească, acum, comisarii de mediu şi poliţiştii, care au început să verifice, pe rând, toate actele primite şi să le confrunte cu cele solicitate, deja, de la clienţii afaceristului, între timp identificaţi. 

"La această dată nu am finalizat verificările privind trasabilitatea tuturor cantităţilor de deşeuri tratate de cele două societăţi, adică ce s-a întâmplat cu ele din momentul în care au fost preluate. Asta pentru că din documente reiese că anumite reziduuri tratate au fost transportate ulterior în alte judeţe din ţară", a explicat BIHOREANULUI şeful Gărzii de Mediu, Sever Şerbănescu (foto)

Potrivit acestuia, instituţia va informa Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu, pentru extinderea verificărilor la toate societăţile menţionate în actele puse la dispoziţie de Budău, ca puncte de eliminare a acestor deşeuri. "Evident, vom colabora cu specialiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase pentru finalizarea controlului", mai spune Şerbănescu. 

Stop joc!

Între timp, comisarii au întocmit deja procesul verbal prin care afaceristul s-a ales cu o nouă amendă de 100.000 lei, de astă dată pentru nerespectarea autorizaţiei de mediu, lipsa buletinelor de analiză şi a documentelor doveditoare pentru procesul tehnologic de tratare. 

Interpelat de BIHOREANULUI, Lucian Budău a refuzat orice comentariu. Pe de altă parte, însă, a început să-şi notifice clienţii, informându-i că-şi închide "prăvălia". "S-a luat această hotărâre din cauza aspectelor economice existente în ţară, care nu mai justifică momentan această activitate, nemaiputând susţine financiar resursele existente", a transmis afaceristul, într-un limbaj împiedicat, partenerilor. 

De vină ar fi, vezi Doamne, pandemia, care ar fi oprit întreaga economie din judeţ, nu afacerile otrăvitoare cu care a fost prins în ogradă...


AFACERI PE PROFIT
Avere din otravă

Deşeurile periculoase sunt cele care constituie o ameninţare pentru sănătatea omului sau pentru natură. În această categorie intră şi reziduurile industriale lichide, precum şlamul, acizii de decapare, deşeurile de vopsele şi lacuri cu solvenţi, fluide de antigel, cianurile cu conţinut de metale grele, pentru preluarea şi neutralizarea lor firmele specializate încasând sume serioase. 

Potrivit specialiştilor contactaţi de BIHOREANUL, în cazul acizilor tarifele de neutralizare se cifrează la circa 150 euro/tonă, în timp ce pentru cianuri preţurile variază între 300-500 euro/tona, iar pentru şlam (apă contaminată cu metale) între 150-200 euro/tona. 

Din prelucrarea acestor deşeuri rezultă şi câştiguri indirecte. Din şlam, de pildă, se extrag metalele, iar apa, care reprezintă aproximativ 95% din cantitate, e preluată de staţiile de epurare în schimbul unor taxe modice, de câţiva lei pe metrul cub. În final, metalele rămase sunt predate altor firme specializate, pentru incinerare.

În Bihor, una dintre cele mai cunoscute firme de colectare şi neutralizare a deşeurilor periculoase industriale este Ecosafe SRL, care anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 1,4 milioane de lei, mult sub cele două firme "ecologice" patronate de Lucian Budău, care au încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri însumată de peste 4 milioane lei.  

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Si din criminalul asta, merita facut exemplu european, continental de aplicare stricta a justitiei
Sa il vedem incarcerat si pe o podea cu cianuri si acod clorhidric, primind apa si mancare cu azot de amoniu! Pentru domnu Sever de la Garda de Mediu, felicitari ca se vede ca institutia e mult mai activa si puternica de cand el la conducere. Si e mai intelept sa nu puneti toate resursele si eforturile pentru a gasi un taran ce a dezasamblat 2 rable pebtru piese in curte, cand avem astfel de ucigasi in masa precum “afaceristul” asta. Din cauza celor ca el cu preturi de dumping pentru ca isi permit sa ocoleasca legea, omoara adevaratele businessuri serioase si civilizate
Postat 11 Noiembrie 2021, 15:07 de unu
unu ca asta
unul ca asta(astia) direct la puiscarie ar trebui bagat, cofiscat tot ce se poiate confisca si doar dupa aia intrebat de sanatate. Criminal ca si asta care ne omoara zi de zi cu o picatura de otrava arunbcata in mediu nostru nu merita nici un pic de mila, compasiune: puscarie si confiscat tor caci tot ce are este pe sanatatea noastra! Un mizerabil care trebuie pus la locul lui: la puscarie!
Postat 11 Noiembrie 2021, 14:36 de scortosul
Budau , negustor de otravuri.
Sa raspunda penal si sa plateasca toate daunele produse mediului.....Mai si rade ....
Postat 11 Noiembrie 2021, 13:07 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON