URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iunie 2018, 23:11

Nebunia în trei a ajuns la final: Florin Ardelean a lansat cea din urmă parte a trilogiei "Folie à trois" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scriitorul şi lectorul universitar Florin Ardelean a lansat, miercuri, la librăria Humanitas, ultimul volum al trilogiei "Folie à trois", un roman născut în jurul unui personaj îngenuncheat de propriul caracter şi de relaţia complicată cu două femei.

Carte hibrid

La lansarea de la Humanitas au participat zeci de persoane, între care criticul şi istoricul literar Ion Simuţ, criticul şi eseistul Liana Cozea, fostul procuror Alexandru Lele, mai mulţi universitari, colegi de-ai autorului, precum şi foşti şi actuali studenţi ai Facultăţii de Jurnalism, unde Florin Ardelean predă.

Volumul al treilea al romanului "Folie à trois", care a primit titlul după denumirea unei afecţiuni psihice rare, care are simptomele unei psihoze ce se transmite de la o persoană la alta, într-un grup de trei, a fost prezentat întâi de directorul Revistei Familia, Ioan Moldovan, poet şi eseist.

Acesta i-a îndemnat pe cei prezenţi să citească romanul, pe care l-a descris "o carte hibrid", conţinând, între altele, note de "proză glamour", "senzaţionalism" şi "elemente erotice şi traumatice".

Obsesia ratării

Despre propriu-i roman, autorul a spus că este o poveste de dragoste în care se întâlnesc "urâţenia şi frumuseţea, imoralitatea şi virtuozitatea, disperarea şi tandreţea". 

El a amintit că volumul I al romanului, lansat la Spitalul de Psihiatrie din Oradea, reprezintă "spovedania" din pragul nebuniei lui Vlad Codreanu, iar volumul II surprinde ratarea acestuia în încercarea de a-şi regăsi fiica clandestină, pe Ivona, păzită "de gărzile imperiale" ale mamei sale Amalia.

Nebunia în trei, spune Florin Ardelean, se încheie cu o acceptare a protagonistului faţă de eşecul vieţii sale şi regăsirea fiicei pierdute. De altfel, şi pe coperta volumului, Ardelean scrie că acesta este "despre regăsire, despre cum poţi lăsa în urmă obsesia ratării şi despre micile surprize ale destinului".

Personajul nu e sosia autorului

Deşi povestea din "Folie à trois" conţine şi elemente inspirate din viaţa scriitorului, lucru pe Florin Ardelean l-a admis, spunând că "aluatul" romanului are rădăcini în realitate, personajul principal nu trebuie confundat cu autorul. "Este o eroare să credeţi că Vlad Codreanu este sosia mea. Este o falsă problemă această comparaţie", a spus Ardelean în faţa audienţei.

Totuşi, în descrierea de pe coperta ultimului volum al romanului, autorul scrie: "Vlad, Ivona şi Amalia - dacă n-ar fi fost personaje de roman, cu siguranţă că ar fi meritat o viaţă. Sau poate că o şi au".

La lansare, orădenii şi-au cumpărat ultimul volum al trilogiei "Folie à trois", apărut la Editura Eikon, cu 35 de lei, iar apoi au stat la rând pentru a primi autografe din partea autorului.

Mădălina Sim, studentă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON