Noxele, zgomotul şi motoarele turate la Stâna de Vale au stârnit supărarea unor turişti care au ajuns, în acest sfârşit de săptămână, în staţiunea bihoreană, pentru relaxare.
"Zgomotul infernal al unui snowmobil ne-a zgârâiat urechile, iar o duhoare de gaze arse ne-a împresurat. Întreaga zi am fost urmăriţi de zgomotul si mirosul gazelor produse de motoare", a transmis BIHOREANULUI Gelu Balaci.
Iată scrisoarea cititorului, care vorbeşte de la sine:
„Nu-mi plac noxele şi zgomotul motoarelor turate. Sunt unele din motivele pentru care la sfârşitul săptămânii părăsesc oraşul pentru o zi şi merg la munte.
Sâmbătă dimineaţa, în parcarea unicului hotel din Stâna de Vale, ne echipam pentru o zi care se anunţa frumoasă: primele raze ale soarelui îşi făceau apariţia, iar zăpada acoperea cu albul ei urmele dezastrului provocat de furtuna din toamnă şi de oamenii care au administrat staţiunea după 1989.
Brusc, zgomotul infernal al unui snowmobil ne-a zgârâiat urechile, iar o duhoare de gaze arse ne-a împresurat. Un individ călare pe un snowmobil dădea ture în jurul parcării. Cu toată insistenţa individului, optimismul şi buna dispoziţie nu ne-au dispărut . Eram convinşi că vom scăpa de infern imediat ce vom intra pe marcajul traseului pe care ni l-am propus pentru această zi.
Deziluzie totală!
Întreaga zi am fost urmăriţi de zgomotul si mirosul gazelor produse de motoare. Pe vârfurile Poieni şi Bohodei am prins căteva momente de linişte, dar imediat am fost alungaţi de hoardele de "turişti" motorizaţi. Se succedau la intervale regulate ca nu cumva să ne obişnuim cu liniştea şi aerul curat. Când treceau pe lângă noi salutau dând din cap sau din mână. Cât de stupid poţi să fii ca să-ţi închipui că nu deranjezi, atât oamenii cât şi animalele sălbatice, cu zgomotul şi duhoare pe care o produci?
Toate acestea pentru că nişte indivizi şi-au făcut o afacere poluând şi distrugând conştient natura.
Suntem singura ţară din Uniunea Europeană unde se întâmplă astfel de dezastre cu buna ştiinţă a autorităţilor. Ne batem joc de resursele noastre şi dovedim că suntem departe de lumea civilizată pe care o admirăm declarativ. Avem instituţii care trebuie sa protejeze natura, dar nu îşi fac datoria, ne cheltuie banii degeaba.
Mai am o speranţă, poate dacă presa va cerceta şi va mediatiza atentatul ecologic pe care îl produc afacerile cu snowmobile din Apuseni (în Stana de Vale în special) autorităţile se vor simţi obligate sa intervină pentru a nu fi acuzate de complicitate.
Mulţumesc,
Gelu Balaci
PS: ghidul unui grup motorizat mi-a mărturisit că nu este legal ceea ce fac, există lege cu care pot fi interzişi, dar nu se aplică. Clienţii nu sunt doar romani ci şi străini din ţarile din apropiere, Ungaria, Cehia, Slovacia, unde astfel de "distracţii" sunt interzise. Iar ca dezastrul să fie total, vara "întreprinzătorii" înlocuiesc snowmobilele cu ATV-urile şi maşinile 4x4. Si acestea interzise în munţii din Uniunea Europeana”
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.