URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Ianuarie 2021, 10:01

Ne distrăm în 2021? În acest an, Oradea ar urma să găzduiască inclusiv un campionat mondial de lupte medievale

Ne distrăm în 2021? În acest an, Oradea ar urma să găzduiască inclusiv un campionat mondial de lupte medievale BATTLE OF THE NATIONS. Oradea ar urma să găzduiască în luna iulie, în premieră, cel mai mare campionat de lupte medievale din lume, cu echipe din 40 de ţări...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În agenda evenimentelor din 2021 din Oradea sunt marcate şi semne de întrebare. Dacă ne vom distra sau nu la concerte şi festivaluri, dacă vom degusta sau nu bunătăţi la "street food", dacă ne vom bucura sau nu de spectacole de teatru - depinde de cât de bine va fi ţinută pandemia sub control.

La început de an, BIHOREANUL vă prezintă planurile organizatorilor locali de evenimente. Sunt speranţe, însă, nu certitudini...

Umbrela incertitudinii 

Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) lucrează la elaborarea unei agende a evenimentelor pentru anul 2021, deşi anul trecut a putut ţine unul singur dintre cele plănuite: o ediţie restrânsă a TIFF Oradea. "2021 este un an care stă sub umbrela incertitudinii şi va fi caracterizat prin multă flexibilitate în organizarea evenimentelor", spune Alexandru Chira (foto), noul director executiv al APTOR. 

Primul eveniment major pe care-l ţinteşte asociaţia este Târgul de Paşti, care ar urma să aibă loc la final de aprilie şi început de mai. "Dacă nu vor fi restricţii, ne gândim la un târg cu acces limitat al persoanelor, cu o distanţă mai mare între vendori (n.r. - artizani locali, producători tradiţionali), astfel încât şi cei care se aliniază la cozi să aibă spaţiu destul". 

Mai la distanţă 

În 2021, APTOR îşi propune să valorifice spaţiile din Cetate, precum şi zona centrală, cum ar fi Piaţa Unirii, dar şi nou modernizata Piaţă Ferdinand. "Ne dorim să le folosim în diferite feluri: activităţi pentru copii, evenimente de tip pop-up, concerte mai mici. Pentru a evita aglomerările, am putea avea, în cadrul aceluiaşi festival mare, mai multe evenimente mai mici, care să aibă loc în spaţii diferite", detaliază directorul. 

Este destul de clar, deci, că Oradea nu va găzdui prea curând un festival unde 10-15.000 de oameni vor sta umăr la umăr în Piaţa Unirii, cum se întâmpla în serile Toamnei Orădene, redenumite Oradea FestiFall. Festivalul menţionat va fi inclus în agenda APTOR, cum va fi şi Festivalul Medieval ori Târgul de Crăciun, dar cum anume se vor ţine nu se ştie încă.

Pentru a doua jumătate a anului, în schimb, APTOR pune la cale o serie de evenimente culturale în spaţii închise, pentru public limitat. Între acestea s-ar putea număra concerte de jazz, proiecţii de filme şi colocvii. 

Bătălia de la Oradea 

Un alt eveniment care s-a bucurat de mare succes în Oradea este Street Food Festival. În toamna anului trecut, o ediţie a acestuia a fost anulată last-minute din cauza riscului de transmitere a virusului. "Luăm în calcul găzduirea Street Food Festival, dar realist vorbind nu va fi în lunile următoare, ci probabil în a doua jumătate a anului", explică şeful APTOR. 

Dacă incidenţa cazurilor de infectare va scădea în următoarele luni, iar regulile vor fi mai relaxate, Oradea ar urma să co-organizeze un eveniment impresionant. Oraşul a fost ales să găzduiască, în luna iulie, în Cetate, cel mai mare campionat de lupte medievale din lume, denumit "Battle of the Nations". Campionatul Mondial de lupte full contact ar urma să adune echipe din 40 de ţări, între care Italia, Rusia, Elveţia şi Franţa, asta însemnând sute de luptători medievali, cavaleri, domniţe şi alte personaje de epocă. 

Pentru ca un astfel de eveniment să poată avea loc, restricţiile de călătorie între ţări ar trebui măcar parţial ridicate. "Un campionat de o asemenea amploare reprezintă o provocare din punct de vedere logistic. Este în discuţie, sperăm să se poată ţine", spune Chira. 

Întâlniri cu artiştii

Orădenii cărora le era dor de sălile de spectacol au avut parte de bucurii la început de 2021, căci atât Filarmonica de Stat, cât şi Teatrele Regina Maria şi Szigligeti au programat întâlniri cu publicul, în limita ocupării a 30% din spaţiu, aşa cum cer regulile în oraşele unde incidenţa cazurilor de Covid-19 este între rata de 1,5 şi 3 la mia de locuitori. 

Pentru următoarele luni, instituţiile de cultură plănuiesc mai multe întâlniri cu publicul (cu condiţia ca Oradea să nu fie în "scenariul roşu" care închide sălile de spectacol). Deşi nu au încă bugetele aprobate de Consiliul Judeţean, Filarmonica şi Teatrul îşi propun concerte, respectiv spectacole atrăgătoare. Bazându-se în special pe forţe proprii, şi nu pe colaboratori externi, căci nici pandemia, nici fondurile nu permit, Filarmonica îşi propune să-şi pună mai mult în lumină propriii muzicieni. 

După ce a "scos" deja la început de ianuarie două premiere - psihodrama "Trei femei înalte" şi comedia neagră "Moştenirea norocului" - Teatrul Regina Maria pregăteşte încă un spectacol. Este vorba despre piesa "Genul acuzativ", textul şi regia fiind semnate de Mimi Brănescu (dramaturg, scenarist al serialului "Las Fierbinţi", actor în "Marţi, după Crăciun", "Sieranevada"). Premiera ar putea avea loc în martie. 

În aer liber 

Şi la Arcadia se pun la cale producţii noi. Gazdele au invitat-o pe păpuşăreasa Ana Crăciun-Lambru, care a studiat în SUA, să gândească un spectacol care să prindă la noile generaţii, obişnuite cu tehnologia. 

De asemenea, conducerea Teatrului se gândeşte de pe acum şi la cât mai multe reprezentaţii în aer liber pentru primăvară şi vară. "Trupa Arcadia ar putea da spectacole de animaţie pentru copii, pe care să le jucăm seara, cu personaje marine, spre exemplu, pe care să le iluminăm cu leduri. De asemenea, vrem să dăm şi reprezentaţii cu trupa Iosif Vulcan, cum am făcut-o şi vara trecută în Cetate", spune Şerban Borda (foto), noul directorul artistic al Teatrului Regina Maria. 

"Am impresia că jucăm şah cu organizările acestea în pandemie", adaugă actorul. Deci, dacă vrei să-ţi iasă un eveniment, e clar că trebuie să gândeşti cu câteva mutări înainte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Adrian1965 aka CrisDumi
Masa e aia din bucatarie
Postat 24 Ianuarie 2021, 02:49 de Sandu2100
Sandu2100
Unde ai învățat tu fizică, la fără frecvență sau autodidact??? Masa este nulul iar împământarea este nulul de siguranță și se folosește în mod obligatoriu la orice branșament!
Postat 24 Ianuarie 2021, 00:02 de Adrian1965
CrisDumi
Masa nu e nul, masa e faza intodeauna notata cu + rosu sau maro. Nul e notata cu - negru sau albastru, impamantrea e intodeauna galben si verde . Ramani in domeniul virusogiei, ca o faci sa moara oamenii mai bine. Apropos poti sa legi impamantarea la nul sau faza ( masa) si nu se va intampla nimic.
Postat 23 Ianuarie 2021, 23:28 de Sandu2100
Iar te-ai cufurit pe tine, loază ... Sandu fără număr la habarnism !?!
Dacă legi pământarea cu masa (null) împreună ... la un consum de peste 20kwh "sare" până și o siguranță centrală de 40A !?! De ce bați câmpii pe subiecte ce nu le cunoști ?!?
Postat 23 Ianuarie 2021, 23:00 de CrisDumi
CrisDumi
Știam eu că ești om de știință::::)))) pe lângă doctor, virusolog, electrician, arhitect peisajistic , constructor drumuri poduri. Fă un lucru bun și leagă împământarea la masă ::::)))
Postat 23 Ianuarie 2021, 15:31 de Sandu2100
Orice eveniment din acest an stă sub semnul incertitudinii ... pentru că unii nu vor avea nici bani de parcare în centru, cu atât mai puțin să se deplaseze la turnire medievale ori la teatru !?!
SARS-COV-2 este un virus creat artificial de către un grup de globaliști inumani prin atitudine, având ca scop implementarea unui control complet asupra populației și lumii ... iar vaccinurile anti-Covid au rolul de a măsura gradul de suportabilitate și nivelul restricțiilor ce se pot impune țărilor și locuitorilor acestora !?! Cred asta pentru că, pe planetă există destule medicamente și tratamente de maximă eficiență, care pot eradica acest coronavirus de la o zi la alta !?!
Postat 23 Ianuarie 2021, 12:04 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON