URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2021, 10:01

Ne distrăm în 2021? În acest an, Oradea ar urma să găzduiască inclusiv un campionat mondial de lupte medievale

Ne distrăm în 2021? În acest an, Oradea ar urma să găzduiască inclusiv un campionat mondial de lupte medievale BATTLE OF THE NATIONS. Oradea ar urma să găzduiască în luna iulie, în premieră, cel mai mare campionat de lupte medievale din lume, cu echipe din 40 de ţări...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În agenda evenimentelor din 2021 din Oradea sunt marcate şi semne de întrebare. Dacă ne vom distra sau nu la concerte şi festivaluri, dacă vom degusta sau nu bunătăţi la "street food", dacă ne vom bucura sau nu de spectacole de teatru - depinde de cât de bine va fi ţinută pandemia sub control.

La început de an, BIHOREANUL vă prezintă planurile organizatorilor locali de evenimente. Sunt speranţe, însă, nu certitudini...

Umbrela incertitudinii 

Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) lucrează la elaborarea unei agende a evenimentelor pentru anul 2021, deşi anul trecut a putut ţine unul singur dintre cele plănuite: o ediţie restrânsă a TIFF Oradea. "2021 este un an care stă sub umbrela incertitudinii şi va fi caracterizat prin multă flexibilitate în organizarea evenimentelor", spune Alexandru Chira (foto), noul director executiv al APTOR. 

Primul eveniment major pe care-l ţinteşte asociaţia este Târgul de Paşti, care ar urma să aibă loc la final de aprilie şi început de mai. "Dacă nu vor fi restricţii, ne gândim la un târg cu acces limitat al persoanelor, cu o distanţă mai mare între vendori (n.r. - artizani locali, producători tradiţionali), astfel încât şi cei care se aliniază la cozi să aibă spaţiu destul". 

Mai la distanţă 

În 2021, APTOR îşi propune să valorifice spaţiile din Cetate, precum şi zona centrală, cum ar fi Piaţa Unirii, dar şi nou modernizata Piaţă Ferdinand. "Ne dorim să le folosim în diferite feluri: activităţi pentru copii, evenimente de tip pop-up, concerte mai mici. Pentru a evita aglomerările, am putea avea, în cadrul aceluiaşi festival mare, mai multe evenimente mai mici, care să aibă loc în spaţii diferite", detaliază directorul. 

Este destul de clar, deci, că Oradea nu va găzdui prea curând un festival unde 10-15.000 de oameni vor sta umăr la umăr în Piaţa Unirii, cum se întâmpla în serile Toamnei Orădene, redenumite Oradea FestiFall. Festivalul menţionat va fi inclus în agenda APTOR, cum va fi şi Festivalul Medieval ori Târgul de Crăciun, dar cum anume se vor ţine nu se ştie încă.

Pentru a doua jumătate a anului, în schimb, APTOR pune la cale o serie de evenimente culturale în spaţii închise, pentru public limitat. Între acestea s-ar putea număra concerte de jazz, proiecţii de filme şi colocvii. 

Bătălia de la Oradea 

Un alt eveniment care s-a bucurat de mare succes în Oradea este Street Food Festival. În toamna anului trecut, o ediţie a acestuia a fost anulată last-minute din cauza riscului de transmitere a virusului. "Luăm în calcul găzduirea Street Food Festival, dar realist vorbind nu va fi în lunile următoare, ci probabil în a doua jumătate a anului", explică şeful APTOR. 

Dacă incidenţa cazurilor de infectare va scădea în următoarele luni, iar regulile vor fi mai relaxate, Oradea ar urma să co-organizeze un eveniment impresionant. Oraşul a fost ales să găzduiască, în luna iulie, în Cetate, cel mai mare campionat de lupte medievale din lume, denumit "Battle of the Nations". Campionatul Mondial de lupte full contact ar urma să adune echipe din 40 de ţări, între care Italia, Rusia, Elveţia şi Franţa, asta însemnând sute de luptători medievali, cavaleri, domniţe şi alte personaje de epocă. 

Pentru ca un astfel de eveniment să poată avea loc, restricţiile de călătorie între ţări ar trebui măcar parţial ridicate. "Un campionat de o asemenea amploare reprezintă o provocare din punct de vedere logistic. Este în discuţie, sperăm să se poată ţine", spune Chira. 

Întâlniri cu artiştii

Orădenii cărora le era dor de sălile de spectacol au avut parte de bucurii la început de 2021, căci atât Filarmonica de Stat, cât şi Teatrele Regina Maria şi Szigligeti au programat întâlniri cu publicul, în limita ocupării a 30% din spaţiu, aşa cum cer regulile în oraşele unde incidenţa cazurilor de Covid-19 este între rata de 1,5 şi 3 la mia de locuitori. 

Pentru următoarele luni, instituţiile de cultură plănuiesc mai multe întâlniri cu publicul (cu condiţia ca Oradea să nu fie în "scenariul roşu" care închide sălile de spectacol). Deşi nu au încă bugetele aprobate de Consiliul Judeţean, Filarmonica şi Teatrul îşi propun concerte, respectiv spectacole atrăgătoare. Bazându-se în special pe forţe proprii, şi nu pe colaboratori externi, căci nici pandemia, nici fondurile nu permit, Filarmonica îşi propune să-şi pună mai mult în lumină propriii muzicieni. 

După ce a "scos" deja la început de ianuarie două premiere - psihodrama "Trei femei înalte" şi comedia neagră "Moştenirea norocului" - Teatrul Regina Maria pregăteşte încă un spectacol. Este vorba despre piesa "Genul acuzativ", textul şi regia fiind semnate de Mimi Brănescu (dramaturg, scenarist al serialului "Las Fierbinţi", actor în "Marţi, după Crăciun", "Sieranevada"). Premiera ar putea avea loc în martie. 

În aer liber 

Şi la Arcadia se pun la cale producţii noi. Gazdele au invitat-o pe păpuşăreasa Ana Crăciun-Lambru, care a studiat în SUA, să gândească un spectacol care să prindă la noile generaţii, obişnuite cu tehnologia. 

De asemenea, conducerea Teatrului se gândeşte de pe acum şi la cât mai multe reprezentaţii în aer liber pentru primăvară şi vară. "Trupa Arcadia ar putea da spectacole de animaţie pentru copii, pe care să le jucăm seara, cu personaje marine, spre exemplu, pe care să le iluminăm cu leduri. De asemenea, vrem să dăm şi reprezentaţii cu trupa Iosif Vulcan, cum am făcut-o şi vara trecută în Cetate", spune Şerban Borda (foto), noul directorul artistic al Teatrului Regina Maria. 

"Am impresia că jucăm şah cu organizările acestea în pandemie", adaugă actorul. Deci, dacă vrei să-ţi iasă un eveniment, e clar că trebuie să gândeşti cu câteva mutări înainte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Adrian1965 aka CrisDumi
Masa e aia din bucatarie
Postat 24 Ianuarie 2021, 02:49 de Sandu2100
Sandu2100
Unde ai învățat tu fizică, la fără frecvență sau autodidact??? Masa este nulul iar împământarea este nulul de siguranță și se folosește în mod obligatoriu la orice branșament!
Postat 24 Ianuarie 2021, 00:02 de Adrian1965
CrisDumi
Masa nu e nul, masa e faza intodeauna notata cu + rosu sau maro. Nul e notata cu - negru sau albastru, impamantrea e intodeauna galben si verde . Ramani in domeniul virusogiei, ca o faci sa moara oamenii mai bine. Apropos poti sa legi impamantarea la nul sau faza ( masa) si nu se va intampla nimic.
Postat 23 Ianuarie 2021, 23:28 de Sandu2100
Iar te-ai cufurit pe tine, loază ... Sandu fără număr la habarnism !?!
Dacă legi pământarea cu masa (null) împreună ... la un consum de peste 20kwh "sare" până și o siguranță centrală de 40A !?! De ce bați câmpii pe subiecte ce nu le cunoști ?!?
Postat 23 Ianuarie 2021, 23:00 de CrisDumi
CrisDumi
Știam eu că ești om de știință::::)))) pe lângă doctor, virusolog, electrician, arhitect peisajistic , constructor drumuri poduri. Fă un lucru bun și leagă împământarea la masă ::::)))
Postat 23 Ianuarie 2021, 15:31 de Sandu2100
Orice eveniment din acest an stă sub semnul incertitudinii ... pentru că unii nu vor avea nici bani de parcare în centru, cu atât mai puțin să se deplaseze la turnire medievale ori la teatru !?!
SARS-COV-2 este un virus creat artificial de către un grup de globaliști inumani prin atitudine, având ca scop implementarea unui control complet asupra populației și lumii ... iar vaccinurile anti-Covid au rolul de a măsura gradul de suportabilitate și nivelul restricțiilor ce se pot impune țărilor și locuitorilor acestora !?! Cred asta pentru că, pe planetă există destule medicamente și tratamente de maximă eficiență, care pot eradica acest coronavirus de la o zi la alta !?!
Postat 23 Ianuarie 2021, 12:04 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON