În agenda evenimentelor din 2021 din Oradea sunt marcate şi semne de întrebare. Dacă ne vom distra sau nu la concerte şi festivaluri, dacă vom degusta sau nu bunătăţi la "street food", dacă ne vom bucura sau nu de spectacole de teatru - depinde de cât de bine va fi ţinută pandemia sub control.
La început de an, BIHOREANUL vă prezintă planurile organizatorilor locali de evenimente. Sunt speranţe, însă, nu certitudini...
Umbrela incertitudinii
Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) lucrează la elaborarea unei agende a evenimentelor pentru anul 2021, deşi anul trecut a putut ţine unul singur dintre cele plănuite: o ediţie restrânsă a TIFF Oradea. "2021 este un an care stă sub umbrela incertitudinii şi va fi caracterizat prin multă flexibilitate în organizarea evenimentelor", spune Alexandru Chira (foto), noul director executiv al APTOR.
Primul eveniment major pe care-l ţinteşte asociaţia este Târgul de Paşti, care ar urma să aibă loc la final de aprilie şi început de mai. "Dacă nu vor fi restricţii, ne gândim la un târg cu acces limitat al persoanelor, cu o distanţă mai mare între vendori (n.r. - artizani locali, producători tradiţionali), astfel încât şi cei care se aliniază la cozi să aibă spaţiu destul".
Mai la distanţă
În 2021, APTOR îşi propune să valorifice spaţiile din Cetate, precum şi zona centrală, cum ar fi Piaţa Unirii, dar şi nou modernizata Piaţă Ferdinand. "Ne dorim să le folosim în diferite feluri: activităţi pentru copii, evenimente de tip pop-up, concerte mai mici. Pentru a evita aglomerările, am putea avea, în cadrul aceluiaşi festival mare, mai multe evenimente mai mici, care să aibă loc în spaţii diferite", detaliază directorul.
Este destul de clar, deci, că Oradea nu va găzdui prea curând un festival unde 10-15.000 de oameni vor sta umăr la umăr în Piaţa Unirii, cum se întâmpla în serile Toamnei Orădene, redenumite Oradea FestiFall. Festivalul menţionat va fi inclus în agenda APTOR, cum va fi şi Festivalul Medieval ori Târgul de Crăciun, dar cum anume se vor ţine nu se ştie încă.
Pentru a doua jumătate a anului, în schimb, APTOR pune la cale o serie de evenimente culturale în spaţii închise, pentru public limitat. Între acestea s-ar putea număra concerte de jazz, proiecţii de filme şi colocvii.
Bătălia de la Oradea
Un alt eveniment care s-a bucurat de mare succes în Oradea este Street Food Festival. În toamna anului trecut, o ediţie a acestuia a fost anulată last-minute din cauza riscului de transmitere a virusului. "Luăm în calcul găzduirea Street Food Festival, dar realist vorbind nu va fi în lunile următoare, ci probabil în a doua jumătate a anului", explică şeful APTOR.
Dacă incidenţa cazurilor de infectare va scădea în următoarele luni, iar regulile vor fi mai relaxate, Oradea ar urma să co-organizeze un eveniment impresionant. Oraşul a fost ales să găzduiască, în luna iulie, în Cetate, cel mai mare campionat de lupte medievale din lume, denumit "Battle of the Nations". Campionatul Mondial de lupte full contact ar urma să adune echipe din 40 de ţări, între care Italia, Rusia, Elveţia şi Franţa, asta însemnând sute de luptători medievali, cavaleri, domniţe şi alte personaje de epocă.
Pentru ca un astfel de eveniment să poată avea loc, restricţiile de călătorie între ţări ar trebui măcar parţial ridicate. "Un campionat de o asemenea amploare reprezintă o provocare din punct de vedere logistic. Este în discuţie, sperăm să se poată ţine", spune Chira.
Întâlniri cu artiştii
Orădenii cărora le era dor de sălile de spectacol au avut parte de bucurii la început de 2021, căci atât Filarmonica de Stat, cât şi Teatrele Regina Maria şi Szigligeti au programat întâlniri cu publicul, în limita ocupării a 30% din spaţiu, aşa cum cer regulile în oraşele unde incidenţa cazurilor de Covid-19 este între rata de 1,5 şi 3 la mia de locuitori.
Pentru următoarele luni, instituţiile de cultură plănuiesc mai multe întâlniri cu publicul (cu condiţia ca Oradea să nu fie în "scenariul roşu" care închide sălile de spectacol). Deşi nu au încă bugetele aprobate de Consiliul Judeţean, Filarmonica şi Teatrul îşi propun concerte, respectiv spectacole atrăgătoare. Bazându-se în special pe forţe proprii, şi nu pe colaboratori externi, căci nici pandemia, nici fondurile nu permit, Filarmonica îşi propune să-şi pună mai mult în lumină propriii muzicieni.
După ce a "scos" deja la început de ianuarie două premiere - psihodrama "Trei femei înalte" şi comedia neagră "Moştenirea norocului" - Teatrul Regina Maria pregăteşte încă un spectacol. Este vorba despre piesa "Genul acuzativ", textul şi regia fiind semnate de Mimi Brănescu (dramaturg, scenarist al serialului "Las Fierbinţi", actor în "Marţi, după Crăciun", "Sieranevada"). Premiera ar putea avea loc în martie.
În aer liber
Şi la Arcadia se pun la cale producţii noi. Gazdele au invitat-o pe păpuşăreasa Ana Crăciun-Lambru, care a studiat în SUA, să gândească un spectacol care să prindă la noile generaţii, obişnuite cu tehnologia.
De asemenea, conducerea Teatrului se gândeşte de pe acum şi la cât mai multe reprezentaţii în aer liber pentru primăvară şi vară. "Trupa Arcadia ar putea da spectacole de animaţie pentru copii, pe care să le jucăm seara, cu personaje marine, spre exemplu, pe care să le iluminăm cu leduri. De asemenea, vrem să dăm şi reprezentaţii cu trupa Iosif Vulcan, cum am făcut-o şi vara trecută în Cetate", spune Şerban Borda (foto), noul directorul artistic al Teatrului Regina Maria.
"Am impresia că jucăm şah cu organizările acestea în pandemie", adaugă actorul. Deci, dacă vrei să-ţi iasă un eveniment, e clar că trebuie să gândeşti cu câteva mutări înainte...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.