A fost o seară altfel de la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai. Asociaţia Aqua Crisius a organizat, joi, de la ora 18, evenimentul numit "Valori naturale în Ţara Crişurilor", în cadrul căruia şi-a propus să-i familiarizeze pe cei peste 100 de orădeni care au răspuns invitaţiei cu frumuseţile din cele şase situri Natura 2000 pe care le are în custodie.
Este vorba despre cursul Crişului Repede în amonte de Oradea, lacurile de acumulare de pe Crişul Repede, lunca inferioară a Crişului Repede, zona Diosig, Valea Iadei şi defileul Crişului Negru.
În prima parte a evenimentului, după scurte prezentări ale iniţiatorilor, Mihai şi Andrei Togor, participanţii au vizionat în amfiteatrul instituţiei mai multe scurtmetraje, despre "Liliacul carpatin – Perla Văii Iadului", "Bujorul banatic – Să-l protejăm!", "Impactul negativ asupra scoicii mici de râu", "Dansul nupţial la corcodel", "Rolul ecologic al speciilor buhai de baltă cu burtă galbenă şi roşie", "Impactul negativ al distrugerii zăvoaielor cu salcie şi plop" şi "Iernarea păsărilor pe lacurile de acumulare Fughiu, Tileagd şi Lugaş".
Apoi, cei peste 100 de orădeni, inclusiv şcolari, au fost invitaţi să vizioneze, pe holul etajului 1 al Bibliotecii Judeţene, o expoziţie spectaculoasă cu fotografii ce prezintă atât plante şi animale deosebite care se pot găsi în aceste arii protejate, precum şi instantanee din viaţa sătenilor din acele zone. Autorul imaginilor este Andrei Posmoşanu, un cunoscut fotograf de natură, ale cărui instantanee au şi compus un album fotografic, prezentat cu aceeaşi ocazie.
În partea finală a evenimentului, participanţii, care au umplut amfiteatrul instituţiei de cultură, au urmărit documentarul "Omul şi natura în Defileul Crişului Negru", realizat de Şerban Carţiş, după un scenariu de Paul Pintea. Timp de o jumătate de oră, audienţa a descoperit atât peisaje specifice acestei zone, cât şi cele mai rare plante şi animale care alcătuiesc biodiversitatea acesteia. De asemenea, spectatorii au făcut cunoştinţă cu câţiva dintre bătrânii satelor Dumbrăviţa de Codru şi Borz, care au povestit şi prezentat obiceiurile de demult ale zonei.
Toţi participanţii la eveniment - organizat în cadrul unui proiect european de promovare şi conservare a 6 situri Natura 2000 - au primit câte un album cu fotografii şi informaţii despre valorile naturale din Ţara Crişurilor, precum şi câte un bloc notes şi un pix, toate realizate din materiale reciclabile.
Expoziţia de fotografii a lui Andrei Posmoşanu va putea fi văzută la Biblioteca Judeţeană timp de încă cel puţin două săptămâni.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.