URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2018, 17:53

Namaste! Spectacol de muzică şi dans, cu opt artiști veniți din India la Oradea

Namaste! Spectacol de muzică şi dans, cu opt artiști veniți din India la Oradea Vyjayanthi Kashi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi la o incursiune în arta şi cultura autentică a Indiei. Pe 4 iulie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, va avea loc Festivalul Namaste India, un spectacol de muzică şi dans prezentat de opt artişti din îndepărtata ţară.

Spectatorii vor avea şansa să descopere îmbinarea muzicală a două instrumente tradiţionale - flautul din bambus (bansuri) şi santurul - precum şi o prezentare captivantă de dans Kuchipudi, unul din cele opt stiluri de dans clasic indian, după cum arată organizatorii, într-un comunicat de presă.

Avându-şi originea în dansurile sacre de templu şi bazându-se pe tratatul antic de dramaturgie, Natya Shastra, dansul Kuchipudi ilustrează povestiri mitologice cu ajutorul expresiilor faciale şi a gesturilor simbolice ale mâinilor.  Acest stil de dans se remarcă prin frumuseţea costumelor, graţia şi energia mişcărilor, precum şi prin demonstraţii de acrobaţie şi de măiestrie tehnică, cum ar fi interpretarea unor bătăi ritmice cu picioarele aşezate pe un platou metalic.

Bansuri este unul din cele mai străvechi şi sacre instrumente indiene, menţionat în textele vedice şi în unele opere de artă budiste cu o vechime de 2.000 de ani. Realizat dintr-o singură trestie de bambus, bansuri e un instrument muzical asociat cu păstoritul, fiind folosit până în secolul XX doar în muzica folclorică.

Santurul este un instrument muzical cu coarde lovite, cunoscut la noi sub numele de ţambal. Originar din Persia, acest instrument a călătorit în diferite părţi ale Orientului Mijlociu, fiecare ţară personalizându-l şi încorporându-l în repertoriul său muzical. În India, santurul a fost introdus în secolul al XIV-lea, devenind instrumentul tradiţional al văii Caşmirului şi fiind folosit în muzica populară şi devoţională a zonei.

Cu începere de la ora 19, pe scena orădeană vor urca Vyjayanthi Kashi & Şcoala de Dans Shambhavi (dans Kuchipudi), Bhaskar Das (Bansuri), Satyendra Singh Solanki (Santur) şi Sandip Banerjee (Tabla).

Biletele au preţuri între 25 şi 45 de lei şi pot fi cumpărate de la casieria casei de cultură, din librăriile Cărtureşti şi Humanitas, sau online, de pe site-urile de profil.  

Ajuns la a X-a ediţie, dar în premieră la Oradea, festivalul "Namaste India" este organizat de Centrul Cultural "Rabindranath Tagore", cu sprijinul ICCR (Consiliul Indian pentru Relaţii Culturale, Ministerul Culturii din India), al Ambasadei Indiei la Bucureşti şi al Incredible India - Oficiul pentru Turism din Frankfurt.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON