URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Decembrie 2020, 10:05

Muzică pentru Inna: Un tânăr din Oradea e producătorul unora dintre cele mai cunoscute piese ale celebrei vedete (VIDEO)

Muzică pentru Inna: Un tânăr din Oradea e producătorul unora dintre cele mai cunoscute piese ale celebrei vedete (VIDEO) ECHIPĂ DE SUCCES. Piesele de pe cel mai recent album al Innei (dreapta), Yo, lansat în 2019, au fost scrise integral de artistă în spaniolă, producător muzical fiind David Ciente (stânga). La lansarea albumului, organizată de artistă în iunie anul trecut în București, a fost în prim plan și orădeanul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De câțiva ani, în spatele succesului răsunător al îndrăgitei Inna se află și un orădean, remarcat de artistă atât pentru muzica bună pe care o creează, cât și pentru munca pe care o depune pentru a scoate cel mai bun rezultat.

Ca să ajungă atât de apreciat, David Ciente a crezut în visul lui și, cel mai important, a muncit neîncetat timp de 4 ani. A meritat...

Copilărie de artist

David, 31 ani, a copilărit pe străzile din cartierul Rogerius. Încă din primii ani, familia a observat că are tragere spre muzică, fiind pasionat de un pian de jucărie, fapt ce a determinat-o pe mama lui să-l înscrie la 9 ani la ore de pian, pe care avea să le frecventeze până în adolescență.  

Planurile i s-au schimbat odată cu vârsta. După ce a terminat clasa a VII-a la Liceul Teoretic Lucian Blaga, David a decis să continue la Colegiul Național Gojdu, la matematică-informatică intensiv, domeniu ce părea atunci să-l atragă. Pe măsură ce se apropia bacalaureatul, însă, sufletul de artist l-a făcut să cotească din nou: s-a pregătit pentru admitere la secția de montaj-film a UNATC.

Tot la muzică

Cum n-a trecut de examen, David s-a mutat la București, a urmat cursurile un an la Universitatea Româno-Americană, apoi a decis să-și urmeze serios pasiunea pentru muzică, așa că în 2011 s-a înscris la Conservator. „Eu sunt un norocos. Familia m-a susținut la orice pas, la fiecare decizie luată. Nu toți părinții au încredere în copiii lor”, spune el.

Implicat și pasionat, a lucrat încă de la începutul studiilor cu Elena Vasile (o profesoară de canto la o şcoală privată) la proiectul care a devenit ulterior trupa Electric Fence și, alături de alţi trei prieteni, și-a încercat norocul pe piața muzicală, dar stilul lor (rock și electro) s-a dovedit mai puțin digerabil. S-au înscris și la Eurovision, în 2011 și 2012, în ambele dăți ocupând locul secund, prima oară cu o piesă în limba romani, „Sun-ta”, și a doua oară cu „Emilia”, în engleză. Apoi trupa s-a desființat, fiecare luând-o pe drumul său.

Perioada „de foc”

Anii ce au urmat sunt descriși de David drept „o perioadă de foc și nesomn”. „Eram în căutarea «amprentei mele sonice», pe care nu am încetat niciodată să o perfecționez. Experimentând, mi-am umplut calculatorul de rebuturi, dar din 30 de idei, una tot ajungea să fie ceva fain. Așa am ajuns și să compun muzică comercială”, mărturisește el.

După luni de muncă, în 2015 a devenit colaborator al casei de discuri Global Records, una dintre cele mai cunoscute din țară, care reprezintă artiști precum Inna, Antonia, Carla`s Dreams și Irina Rimes. Tot atunci semna și primul hit, „Dale Papi”, interpretat de Lariss, una dintre cele mai difuzate piese la radiouri, la apariție.

Talentul orădeanului a fost remarcat repede de casa de discuri, iar muzica sa a devenit apreciată și căutată. Printre cele mai pline de succes melodii compuse de el se numără „Avioane de hârtie”, interpretată de Andra și Shift, ori „Bună, ce mai zici?”, de Ruby și Dorian Popa.

Chimie cu Inna

Tot prin intermediul casei de discuri a întâlnit-o și pe una dintre cele mai cunoscute cântărețe din Europa, Inna, faţă de care de la început a avut o „chimie”. „Am ajuns să ne înțelegem foarte bine și să compunem tot felul de piese care nu respectau rigorile muzicii din ziua de azi. Improvizam. Și atunci, și acum, de cele mai multe ori suntem uimiți de rezultat”, spune David.

Printre hiturile artistei semnate de el sunt „Gimme Gimme”, „Ruleta” și „Nirvana”. În plus, Inna și David sunt cei care semnează versurile, respectiv producția tuturor pieselor de pe albumul „Yo”, compus în spaniolă, cu un succes răsunător la public.

Devenit colaborator important la Global Records, orădeanul a fost recomandat și peste Ocean, iar anul trecut a lucrat cu alți patru producători din SUA la piesa „Ring” cântată de cunoscuta Selena Gomez. A avut ocazia să compună cu Alicia Keys, dar și cu noul solist al trupei Queen, Adam Lambert (foto centru), dar creațiile, deocamdată, nu au fost folosite de cei doi artiști.  

Dance Queen's House

David ajunge rar acasă, la Oradea, iar când o face își petrece timpul cu familia și prietenii sau în micul studio pe care l-a amenajat în casa părinților. Cum anul acesta a fost unul atipic, și-a dedicat mai tot timpul liber muncii, în Capitală. „Mi se pare că pandemia nu se mai termină! Chiar dacă această criză nu m-a afectat așa de tare ca pe artiștii care urcă pe scenă”, spune tânărul.

Pentru că și membrii echipei Inna suferă din lipsă de evenimente, luna trecută cântăreața le-a propus să se strângă într-o casă de vacanță timp de trei săptămâni pentru a compune muzică. Cântăreața a filmat câteva momente din timpul vacanței din Dance Queen's House și le-a publicat pe YouTube, anunțând fanii că rezultatele le vor vedea curând. „A fost o gură de aer curat”, recunoaște și David, care promite că noile piese ale Innei vor fi și mai cool decât până acum. Știe asta „de la prima mână”...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON