URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 August 2018, 14:34

Muşcătura de şarpe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. Şerpii veninoşi fac parte din 5 familii: Elapidae (cobra şi şarpele Krait din India, mamba şi şarpele coral care se întâlnesc peste tot pe glob, cu excepţia Europei), Viperidae (viperele adevărate, răspândite pe tot globul, în afară de continentul american), Hydrophidae (şerpii marini), Crotalidae (viperele cu gropiţe, din care fac parte şarpele cu clopoţei şi mocasinul de apă, răspândite în Asia şi America) şi Colubridae (şerpii de pe teritoriul african).

La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule. Muşcătura viperei este dureroasă, de la început fiind vie şi persistentă. La locul muşcăturii apare progresiv eritem (roşeaţă) şi edem, în cazurile uşoare nedepăşind după câteva ore o zonă cu diametrul de 3-15 cm, dar putând ajunge rapid, în cazurile grave, la 15-30 cm şi chiar mai mult (uneori se pot extinde până la rădăcina membrului afectat).

Manifestările generale sunt consecinţa toxicităţii veninului difuzat care produce tulburări ale procesului de coagulare şi determină acţiuni neurotoxice, exprimate prin greţuri, vărsături, ameţeli, scăderea tensiunii arteriale, iar după câteva ore apar zone de echimoze (vânătăi), sângerare a gingiilor şi nasului, vărsături cu sânge, sânge în urină, tulburări ale bătăilor inimii, comă şi deces.


ATENŢIE!

Viperele nu atacă omul decât dacă sunt provocate sau se calcă pe ele, din greşeală. Potrivit specialiştilor, în perioada lunilor iunie-august, viperele se reproduc şi sunt periculoase. Tratamentul corect şi rapid salvează accidentatul. Scopul este eliminarea cât mai rapidă şi completă a veninului din zona în care a pătruns, micşorarea vitezei de difuziune, inactivarea veninului existent în organism şi corectarea eventualelor tulburări generale.

Primul ajutor este esenţial, victima va fi calmată şi pusă în repaus, apoi se va monta un garou la câţiva centimetri deasupra locului muşcăturii, dacă este posibil din punct de vedere anatomic (cel mai frecvent sunt afectate membrele inferioare şi apoi cele superioare) astfel strâns încât să permită accesul unui deget sub garou fără dificultate, după care va fi urgent transportată la cel mai apropiat spital. Sucţiunea veninului, inciziile pentru evacuarea veninului şi aplicarea de gheaţă nu mai sunt recomandate, din cauza riscului de suprainfecţie şi ischemie.


REŢINEŢI!

Viperele se deosebesc de ceilalţi şerpi prin corpul scurt şi gros, cu o coadă care se termină brusc, pe spate au un desen în zigzag, iar pe cap prezintă un semn în forma literei V întors. Serul antiviperin este singurul tratament specific al muşcăturii de viperă. Tratamentul se efectuează numai în spital, după testarea sensibilităţii.

Este bine ca în zonele cu risc, localnicii şi excursioniştii să poarte cizme înalte sau ghete înalte, pantaloni lungi şi mănuşi, fiind foarte important să se uite unde calcă, deoarece vipera atacă dacă este provocată. În trusa de urgenţă a excursionistului e bine să existe un garou şi antiseptice, iar spitalele şi chiar cabinetele medicale din aceste zone trebuie să posede seruri antivenin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
icompetenta la maxim
Acest articol, cu informatii eronate, se publica in fiecare an. Chiar daca, redactia a mai fost sesizata (atunci au si corectat "articolul"), vad ca autorul tot continua cu popularizarea informatiilor false. In judetul bihor NU EXISTA vipera cu corn. Eventual in terarii.. dar atunci putea sa scrie si despre sarpele cu clopotel... In judetul Bihor, exista exclusiv Vipera comuna (Vipera berus). In Romania sunt prezente mai multe specii de vipere (trei specii valide si subspeciile lor) ... De poza mai bine nici nu comentez... Articol bun pentru DEZINFORMAREA POPULATIEI.
Postat 01 Septembrie 2018, 13:54 de sasi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON