Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. Şerpii veninoşi fac parte din 5 familii: Elapidae, Viperidae, Hydrophidae, Crotalidae şi Colubridae.
În Bihor, unul dintre cei mai răspândiţi şerpi veninoşi este vipera comună, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule. Muşcătura viperei este dureroasă, vie şi persistentă.
La locul muşcăturii apare progresiv eritem şi edem, în cazurile uşoare nedepăşind după câteva ore o zonă cu diametrul de 3-15 cm, dar în cazurile grave şi 15-30 cm. Manifestările generale sunt consecinţa toxicităţii veninului difuzat care produce tulburări ale procesului de coagulare şi determină acţiuni neurotoxice, exprimate prin greţuri, vărsături, ameţeli, scăderea tensiunii arteriale, iar după câteva ore apar zone de echimoze, sângerare a gingiilor şi nasului, vărsături cu sânge, sânge în urină, tulburări ale bătăilor inimii, comă şi deces.
Atenţie! Viperele nu atacă omul decât dacă sunt provocate sau se calcă pe ele, din greşeală. Potrivit specialiştilor, în perioada lunilor iunie-august, viperele se reproduc şi sunt periculoase. Primul ajutor este esenţial, victima va fi calmată şi pusă în repaus, apoi se va monta un garou la câţiva centimetri deasupra locului muşcăturii, strâns astfel încât să permită accesul unui deget sub garou fără dificultate, după care va fi urgent transportată la cel mai apropiat spital. Sucţiunea veninului, inciziile pentru evacuarea veninului şi aplicarea de gheaţă nu mai sunt recomandate, datorită riscului de suprainfecţie şi ischemie.
Reţineţi! Viperele se deosebesc de ceilalţi şerpi prin corpul scurt şi gros, cu o coadă care se termină brusc, pe spate au un desen în zigzag, iar pe cap prezintă un semn în forma literei V întors. Serul antiviperin este singurul tratament specific al muşcăturii de viperă. Tratamentul se efectuează numai în spital, după testarea sensibilităţii. Este bine ca în zonele cu risc, localnicii şi excursioniştii să poarte cizme înalte sau ghete înalte, pantaloni lungi şi mănuşi, fiind foarte important să se uite unde calcă, deoarece vipera atacă dacă este provocată. În trusa de urgenţă a excursionistului e bine să existe un garou şi antiseptice, iar spitalele şi chiar cabinetele medicale din aceste zone trebuie să posede seruri antivenin.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.