URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Mai 2018, 13:00

Musafir în Oradea: "Suntem la 30 de ani distanță de ei", scrie un jurnalist arădean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duminica de 29 aprilie nu o voi uita prea curând. O oră şi jumătate de condus de la Arad la Oradea și parcă am intrat într-o altă țară.

Clădirile istorice sunt majoritatea renovate. Cum se poate întâmpla acest lucru la 110 kilometri distanță de orașul meu, unde în curând ajung să mă plimb pe șosea, pe centru, pentru a nu risca să-mi cadă tencuială, țigle sau ornamente în cap?

Vai, dar câte ilegalități mi-a fost dat să văd la Oradea! Am văzut copii jucându-se cu paletele pe spațiul verde, pe iarba semănată și întreținută de angajații Primăriei. Și nimeni nu le-a dat amendă. Poate au fost cei de la poliția locală în ziua de odihnă.

La mine acasă este tot așa un parc verde, dar cu două tăblițe destul de mari pe care scrie: „Dacă călcați iarba, amendă 200 de lei”. Cât de proști să fie cei de la Oradea să îi lase pe oameni să le calce iarba semănată din bani publici?

Palatele sunt o splendoare ziua, dar noaptea sunt o adevărată feerie. Toate clădirile sunt iluminate arhitectural cu foarte mult bun gust, iar fântânile arteziene dau și ele valoare locului.

Și, mare surpriză, nu au gunoaie. Păi, ce oraș este acela fără gunoaie? Noi aproape ne făceam castele din ele, creștea altitudinea Aradului de la câte mizerii s-au adunat pe străzi. Nu înțeleg cum pot orădenii să stea într-un oraș care nu pute.

Oradea nu e nici Florența, nici Nisa sau măcar Bruges ori Graz. Nu e nici Szeged sau Debrecen, dar este un oraș care arată ca în Occident, un oraș care ne arată că, dacă se vrea, se și poate, un oraș ai cărui localnici veneau acum 20 de ani să se distreze la Arad. Iar acum este la 30 de ani distanță de Aradul nostru, în favoarea Oradiei, evident.

Ca ultimă impresie, am fost aproape dat pe spate. Două pirande mâncau semințe lângă Biserica cu Lună. Își povesteau ele oareșce, dar li s-a făcut de ducă. La nici 5 metri distanță era un coș de gunoi. Credeam că nu este real, dar s-au dus la tomberon și au aruncat punga și cojile. Pe jos era lună-bec, chiar lângă Biserica cu Lună plină de becuri... Și oamenii contează, nu doar cei care îi conduc.

Lucian Dănilă
jurnalist Special Arad

Citiţi întregul articol aici: Vai de orașul lor! Am văzut atâtea ilegalități și nici măcar gunoi nu au… Suntem la 30 de ani distanță de ei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON