URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Noiembrie 2014, 16:54

Munca, între poftă şi apetit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe piaţa muncii locale ne confruntăm cu câteva tendinţe paradoxale: nivelul şomajului înregistrează un minim istoric (0,89% la nivel de Oradea, 3,67% la nivel judeţean), dar avem un număr record de locuri de muncă vacante declarate: 960!

Aceasta e partea plină a paharului: în ciuda acestei "pofte" crescute a angajatorilor pentru forţă de muncă, "apetitul" pentru a ocupa aceste locuri de muncă vacante este, deocamdată, scăzut.

Cauzele sunt multiple şi intrăm în discuţia despre partea goală a paharului. O primă cauză ar fi că, local, avem încă salariile foarte mici. Totodată, de mai mulţi ani ne confruntăm cu o nepotrivire sistemică între cererea pieţei şi calificarea absolvenţilor şi, din păcate, sistemul de învăţământ nu a reuşit să se adapteze suficient de repede.

Nu în ultimul rând, se poate observa şi o productivitate şi o eficienţă redusă la angajaţii români. Un studiu recent efectuat de institutul francez Rexecode arată că românii muncesc cel mai mult din toate statele europene (cu o medie de 2.099 de ore de lucru într-un an), însă rezultatele muncii lor nu sunt pe măsura aşteptărilor.

Aşadar, orădenii muncesc (relativ) mult, ineficient şi pentru bani puţini. Este o realitate pe care trebuie să o recunoaştem. Pentru a corecta această situaţie, soluţiile cu care, conform atribuţiilor, AJOFM Bihor poate veni, pe termen scurt, sunt serviciile de mediere şi programe de calificare şi recalificare. Aceste activităţi au rolul de a creşte şansele de ocupare ale şomerilor, respectiv pot contribui la creşterea nivelului salarizării.

În concluzie, noi, toţi actorii de pe piata forţei de muncă, autorităţi, angajatori sau persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, trebuie să devenim mai flexibili, să ne credităm cu mai multă încredere şi să realizăm că învăţarea pe tot parcusul vieţii este elementul care ne poate aduce dezvoltarea durabilă. Toate acestea, într-un cadru economic sănătos, modern, flexibil, european, în care angajatorii realizează că resursa umană este într-adevăr resursa lor cea mai importantă.

Békési Csaba
Director AJOFM Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu dezinformati oamenii
Cele afirmate de domnul Bekesi nu coincid realitati , cf listei aparute pe site-ul AJOFM in Bihor sunt 698 locuri vacante in data de 19.11.2014, iar rata somajului de 0.89% este o cifra nereala! Din pacate nu este statistica actualizata pe site-ul AJOMF , dar la sf lunii iunie 2014 la nivel judetean era 3.26% la care daca adaugam numarul mare de elevi care nu au luat bacul si multi dintre ei au si depus actele pentru somaj, nu are cum si la nivel de Oradea, sa fie asa de scazut nivelul somajului!!! Suna frumos cand se raporteaza la Bucuresti dar realitatea este alta!
Postat 20 Noiembrie 2014, 13:22 de Rika
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON