URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iulie 2018, 13:35

Mult prea cald! Temperaturi de 34 de grade dincolo de Cercul Polar

Mult prea cald! Temperaturi de 34 de grade dincolo de Cercul Polar sursa foto: www.hotnews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nordul Scandinaviei se confruntă cu un nou val de căldură şi s-au stabilit noi recorduri de temperatură în locuri unde maximele rar trec de 20 de grade. Zilele trecute, dincolo de Cercul Polar, temperaturile au urcat la 31 şi chiar 34 de grade, scrie hotnews.ro.

Cel mai cald a fost în localitatea Drag din Norvegia, la 69 de grade latitudine nordică, unde miercuri s-au înregistrat 34 de grade, în timp ce acum un an, în aceeaşi zi, temperatura ajungea la doar 15 grade. În aceste condiții, nu este de mirare că în Suedia sunt incendii de pădure chiar și în nordul extrem.

De asemenea, în orașul norvegian Trondheim au fost luni 32,4 grade, record absolut de când se fac măsurători meteorologice. În localitatea Mo i Rana au fost 32,6 grade, tot un record, la fel cum o maximă absolută s-a înregistrat și în ”orașul lui Moș Crăciun”, Rovaniemi (Finlanda), unde au fost 32,2 grade. Tot un record absolut a fost și la Sodankyla, 31,6 grade, o localitate în care iarna se înregistrează printre cele mai mici temperaturi din Europa.

Tot în aceste zile au fost 34 de grade la Stockholm și 33 de grade la Turku. Interesant este că miercuri, temperatura maximă de 34 de grade de dincolo de Cercul Polar egala maxima din Madrid, loc obișnuit cu căldura. Scandinavia s-a confruntat cu un val incredibil de căldură și în luna mai, când au fost stabilite alte recorduri.

În orașul suedez Uppsala au fost 34,4 grade, cea mai mare temperatură din ultimii 43 de ani, iar în nordul Suediei, într-un loc numit Kvikkjokk în care uneori temperatura scade sub 0 grade și în iulie, au fost 32,5 grade, maximă absolută.

Și nopțile au fost calde: chiar și în Laponia au fost locuri în care temperaturile nu au scăzut sub 18 grade, locuri unde în mod normal minimele sunt între 4 și 7 grade.

Localitățile unde au fost aceste temperaturi extreme sunt, în mod normal, printre cele mai reci din Europa. De exemplu, la Sodankyla minima absolută a fost de -49,5 grade, iar la Rovaniemi, de -47,5 grade.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON