URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2022, 12:40

"Moşneag" sacrificat: Un arbore secular dintr-o arie protejată din Bihor a fost tăiat ilegal şi apoi abandonat (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au fost, timp de sute de ani, martorii trecerii vremii, iar, dacă ar putea povesti, cine ştie câte ar spune. Arborii seculari nu sunt însă ocrotiţi, aşa că adesea sunt doborâţi de persoane care nu conştientizează valoarea lor naturală. 

S-a întâmplat şi în comuna Roşia, unde un fag bătrân de peste un secol a fost tăiat. În locul semeţului copac, a rămas întins pe pământ trunchiul gros de peste un metru, care nici măcar n-a mai fost dus de la locul faptei...

A fost cândva un fag... 

Fagul secular creştea în zona cunoscută de localnici drept Groapa Ciur Ponor. "Nişte turişti care s-au dus să-l vadă mi-au spus că a fost tăiat. Nu mi-a venit să cred", spune speologul Viorel Lascu (foto), un bun cunoscător al ariei protejate Pădurea Craiului, pe teritoriul căreia se află şi comuna Roşia.

Arborele nu creştea în pădure, ci la capătul fâneţei unui localnic. Impresiona nu atât prin înălţime, cât prin trunchiul gros şi coroana spectaculoasă "construită" de-a lungul unui secol. Probabil cel mai vechi "localnic", fagul a căzut pe pământul în care a crescut, dar nu de moarte naturală...

Răpus de drujbă 

Copacul a fost tăiat cu drujba la câţiva centimetri de la sol, aşa că în urma lui a rămas cioata cu un diametru considerabil. "Toporul meu are coada de 40 de centimetri, aşa că oricine îşi poate da seama cât de mare era", zice speologul. După cum se vede într-o fotografie făcută de el, pus de-a curmezişul în centrul cioatei, toporul ocupă cam o treime din diametrul acesteia.

Zecile de inele desenate de natură în trunchi stau şi ele mărturie pentru vârsta considerabilă. "Avea cel puţin 100 de ani", confirmă primarul din Roşia, Remus Moţiu (foto), fost şef al Gărzii Forestiere Bihor, care a aflat de la BIHOREANUL că arborele a fost tăiat.

Bogăţie a naturii

Copacul nu a fost marcat pentru tăiere şi nu a fost emis niciun aviz pentru transportarea lui, fiind doborât clandestin, cel mai probabil de proprietarul terenului. "Probabil a fost tăiat pentru lemn de foc, fără să i se conştientizeze valoarea. Nu era nevoie, comuna are 2.600 hectare de pădure şi la fiecare gospodărie care ne-a solicitat am dat 6 metri cubi de lemne", spune Moţiu.

Pentru ca astfel de incidente nedorite să nu mai aibă loc, primarul are de gând să identifice toţi arborii seculari din comună şi să le ceară proprietarilor să-i ocrotească. "Dar e nevoie de educaţie, să înţeleagă oamenii că nu merită să pierdem aceşti copaci", zice edilul.

Viorel Lascu spune şi el că bihorenii trebuie să realizeze că arborii seculari sunt o avuţie. "Orice comună trebuie să-şi identifice aceste bogăţii şi să le pună în valoare. Oamenii vor veni doar să vadă un arbore secular, să stea la umbra lui", zice speologul. Mai cu seamă într-o arie protejată, care invită turiştii să se bucure de natura nealterată...

Monumente ale naturii

În Bihor mai sunt şi alţi arbori seculari la mila proprietarilor terenurilor pe care cresc. Nicio lege nu protejează explicit copacii bătrâni, care doar sunt pomeniţi în Legea ariilor protejate (OUG 57/2007), ce prevede că "bunurile patrimoniului natural, respectiv peşteri, depozite fosilifere, formaţiuni geologice, mineralogice, arbori seculari ori reprezentativi izolaţi şi altele asemenea, vor fi protejate prin stabilirea unor zone de protecţie".

Doi senatori USR (Aurel Oprinoiu şi Diana Buzoianu) au depus anul trecut un proiect de lege menit să ocrotească astfel de arbori, dar acesta încă aşteaptă să intre în dezbatere în Camera Deputaţilor.

Totuşi, în Bihor unii arbori seculari mai au o şansă. Încă este în vigoare o decizie din 1995 a Consiliului Judeţean privind administrarea şi ocrotirea monumentelor naturii, unde sunt nominalizaţi mai mulţi arbori seculari. De pildă, cei trei sequoia din curtea Şcolii Dacia din Oradea, un stejar vechi de cel puţin 300 de ani din Băile 1 Mai, un altul din Otomani (comuna Sălacea), estimat la 250 de ani, şi alţi trei stejari de 200 de ani fiecare, aflaţi lângă Marghita.

Cei mai vechi sunt doi stejari din Meziad (comuna Remetea), care ar avea cel puţin 400 de ani. Pe listă se mai regăsesc un salcâm japonez crescut în curtea unui localnic din Sălacea (200 de ani) şi un plop alb din curtea secţiei exterioare din Valea lui Mihai a Spitalului din Marghita (tot de 200 de ani). Însă cât de bine trăiesc azi "bătrânii", doar proprietarii lor mai ştiu... 


BĂTRÂNII ROMÂNIEI
Harta arborilor remarcabili

Tocmai ca să atragă atenţia autorităţilor, ecologul clujean Tibor Hartel a înfiinţat în 2015 Harta Arborilor Remarcabili, o platformă unde până acum au fost înregistraţi peste 5.600 de copaci seculari. Cel mai bătrân este un stejar de aproape 900 de ani din satul Mercheaşa, judeţul Braşov.

Din Bihor, pe hartă sunt evidenţiaţi mai mulţi arbori, inclusiv cei trei sequoia, plopi şi sălcii de pe malul Crişului Repede din Oradea, un nuc cu circumferinţa trunchiului de 385 cm din Şuncuiuş, un tei cu trunchiul gros de 430 cm din Căbeşti şi un stejar din Avram Iancu cu circumferinţa de 5 metri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
justitia hotilor!
Asa se intampla cand justitia este aservita clanurilor de tot felul, procurorii abcheteaza dupa interes si ochi, serviciile sunt si ele de partea care nu trebuie, doar amarastenii constata doar ca trebuie platite taxe si impozite pentru asigurarea bugetelor furate!
Postat 20 Ianuarie 2022, 20:29 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON