URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iunie 2015, 18:45

Mormântul părintelui Arsenie Boca a fost profanat. Am vrut să-i grăbesc canonizarea, zice vandalul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gest şocant, al unui bărbat în vârstă de 45 de ani din Maramureş, care în noaptea de vineri spre sâmbătă a profanat mormântul părintelui Arsenia Boca, de la Mănăstirea Prislop, săpând o groapă de 2,4 metri şi lată de 50 de centimetri peste mormânt, pe motiv că ar fi vrut să-l canonizeze mai rapid pe părinte.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore de poliţişti, dar duminică el a fost eliberat şi dat în grija familiei. El a fost scos din arestul Poliţiei municipiului Deva de socrul său şi transportat direct la un spital de psihiatrie din judeţul Maramureş.

Incidentul s-a petrecut sâmbătă. După ce a fost surprins, bărbatul a fugit în pădure şi a fost urmărit de poliţişti, care l-au prins câteva ore mai târziu în parcarea Mănăstirii Prislop, în timp ce aştepta să se deschidă lăcaşul de cult pentru a ajunge în incintă.

La ieşirea din sediul Poliţiei oraşului Haţeg, unde fusese audiat înainte să fie dus în arest, bărbatul a ţinut sub bărbie o icoană cu Iisus Christos şi a strigat: "Am profanat mormântul ca să fie canonizat! Cel mai mare sfânt al Ardealului e sfântul mare preacuvios părinte Arsenie Boca! Sfântul mi-a poruncit în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh să sap! Preafericite părinte patriarh, convoacă membrii Sinodului de urgenţă pentru că sfântul aştepta să iasă afară din groapă!".

"Un incident neplăcut, nefericit care s-a întâmplat la mormântul părintelui Arsenie Boca, respectiv unul dintre pelerini, după ce pelerinajul s-a terminat, a început să efectueze săpături la mormântul părintelui şi a reuşit să sape zeci de centimetri până a fost surprins de omul de pază", a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, preotul Gabriel Miricescu.

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, maicile de la Mănăstirea Prislop au refăcut mormântul, astfel că sâmbătă dimineaţă, când s-a deschis mănăstirea, pelerinii s-au putut din nou închina la crucea de la căpătâiul părintelui Arsenie Boca.

Arsenie Boca s-a născut în 1910, iar pentru convingerile sale a fost arestat, torturat de fosta Securitate şi apoi alungat de la mănăstire în timpul regimului comunist. Părintele a murit în 28 noiembrie 1989 şi nu a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română. Mănăstirea Prislop a ajuns loc de pelerinaj pentru românii din toate colţurile ţării, ea identificându-se cu personalitatea părintelui Arsenie Boca. Oamenii vin pe tot parcursul anului la Prislop, pentru a se ruga. Cei mai mulţi credincioşi ajung aici în 28 noiembrie, ziua de pomenire a părintelui Arsenie Boca, dar şi cu ocazia unor sărbători religioase.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Foarte frumos
Ce bine ar fi fost sa-l descoperim fiecare dintre noi pe parintele Arsenie Boca, precis o duceam mai bine toti.
Postat 16 Iunie 2015, 17:14 de market01
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON