URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 August 2017, 14:50

Mor peştii în Criş! Căldura şi debitul mic al râului ucid vieţuitoarele (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care în aceste zile de vacanţă nu au plecat din oraş şi ies la plimbare pe malul Crişului au parte de un peisaj dezolant.

Peşti morţi, gunoaie şi multă vegetaţie acoperă luciul apei, în zona Sovata. Peştii mor din pricina debitului redus al râului, cauzat de caniculă, dar şi de lucrările din amonte de Podul Decebal.

"Într-o ţară civilizată, o lucrare de amenajare nu ar trebui să implice şi un dezastru ecologic", a declarat BIHOREANULUI Natalia Lung, o orădeancă dezamăgită de cum arată Crişul Repede şi care a transmis şi o serie de fotografii.

La comanda Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, firma Repcon amenajează malul stâng al Crişului, în aval de Primărie. Ca drumul tehnologic anume creat să nu se inunde, este nevoie de un debit redus pe Criş. Alături de temperaturile înalte, însă, asta cauzează mortalitate piscicolă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
zorro
Bine, poate ca gresesc, dar atunci hai sa o luam altfel. Am sa ma refer la zona dintre podul Decebal si podul de centura , zona unde au fost facute si pozele astea, si unde latimea apei este mare iar in momentul de fata practic nu curge.Sa admitem ca debitul mic este unul natural datorita secetei iar pestii mor de cauzele descrise, problema tot ramane deschisa :gunoaiele se vor inmulti de la o zi la alta, pestii morti vor pluti pana putrezesc si nimeni nu ia vreo masura de curatire a zonei si evident a altor zone . Aceasta ''seceta'' inca poate continua mult si bine , iar daca AJVPS-ul a putut monta indicatoare ca zona se afla in administrarea lor atunci nu ar fi de datoria lor sa ia sau sa ceara luarea unor masuri asupra problemei , daca tot pretind taxe?Felicitari daca ai facut acele sesizari si chiar daca ''li se rupe in....'' tot ar trebui facute de cat mai multi ca poate poate......Cu stima!
Postat 17 August 2017, 09:51 de raven74
raven
Nu ai dreptate..eu merg la pescuit pe cris..de la Alesd..la Cheresig....de vreo 30 de ani..nu este tot timpul asa,dimpotriva cadn sant perioade ploioase debitele sant tot timpul mari...baietii destepti produc curent...acum si Dunarea este sub 50% din debitul normal...aici cu moartea pestilor si infestarea lor cu tenie si alti paraziti..se"datoreaza"faptului ca daca mergi pe malul apei de la munte pana la granita vei vedea n turme de oi,capre,vaci...si alte iosaguri care se adapa si traverseaza cursul apei...situatia este total scapata de sub control..am facut diverse sesizari la mediu la asociatia de pescari....li rupe in....
Postat 16 August 2017, 20:44 de zorro
Vinovatul= seceta
Debitul Crisului are prea putine legaturi cu seceta de cand cu barajele de la Tileagd si Urvind. In toti anii trecuti ne-am confruntat cu seceta dar nu s-a ajuns la situatia actuala existand modificari de debit ale Crisului chiar si in cursul unei singure zile .Lucrarea din centru are nevoie de un debit mic al apei ceea ce este mentinut in mod artificial pe durata intregii veri , fara ca cineva sa se gandeasca la consecintele pe care le implica asupra vietuitoarelor . In cazul mortalitatii piscicole este de vina seceta, in cazul alunecarii dealului Ciuperca din contra , prea multe ploi, degradarea Gradinii Zoologice e vina ursului , iar exemplele pot continua....In concluzie toate lucrarile sunt facute la un nivel foarte ridicat doar ca ''romanul n-are noroc'' natura fiindu-i mereu potrivnica....
Postat 16 August 2017, 15:29 de raven74
Coana Natalia
De remarcat spiritul civic..dar nu t0ai pus intrebarea...poate e debitul mic din cauza secetei?...si in tarile civilizate mai e seceta...
Postat 15 August 2017, 18:35 de zorro
Atotstiutorul...
Aista-i efectul ideilor atotmarete ale birtinezului..!!!!!!!!!Ce ai domnule cu pestii????? Ce rau ti-au facut?Metrou nu faci?Avioane din birtin la Oradia Mare?
Postat 15 August 2017, 09:26 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON