URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Februarie 2020, 18:02

Moment istoric. SUA au semnat un acord de pace cu talibanii care pune capăt războiului din Afganistan

Moment istoric. SUA au semnat un acord de pace cu talibanii care pune capăt războiului din Afganistan foto: Facebook, MAPN
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

SUA au semnat sâmbătă un acord de pace cu talibanii care pune capăt războiului din Afganistan.

Pace cu condiţii

Potrivit BBC secretarul de stat Mike Pompeo şi o delegaţie de 31 de reprezentanţi ai talibanilor au semnat documentele acordului la Doha în Quatar.

Potrivit înţelegerii, SUA şi aliaţii săi, între care România se numără cu 559 de militari, au promis că îşi vor retrage toate trupele în termen de 14 luni dacă talibanii vor opri atacurile şi vor interzice mişcării teroriste Al Quaeda, sau altor mişcări extremiste, să opereze pe teritoriile lor.

"Coaliţia va încheia retragerea restului forţelor sale din Afganistan în termen de 14 luni de la anunţarea acestei declaraţii comune şi a acordului de către SUA şi talibani (...) în măsura în care talibanii îşi îndeplinesc angajamentele din acord", se menţionează într-un comunicat.

Războiul din Afganistan a durat 18 ani şi a fost cel mai lung din istoria SUA. De-a lungul conflictului aici şi-au pierdut viaţa peste 2.400 de militari americani.

Contingentul american din Afganistan numără în prezent 12.000 de militari. Conform acordului numărul lor ar urma să fie redus la 8.600 de militari în termen de 135 de zile.

Câştigător, Trump!

Acordul de pace semnat sâmbătă a fost precedat pe 22 februarie de un armistiţiu pentru şapte zile. Preşedintele SUA, Donald Trump, a promis la acea dată că în cazul în care în această perioadă talibanii vor reuşi reducerea violenţelor va susţine un acord de pace, lucru care s-a întâmplat.

De altfel, preşedintele SUA este principalul beneficiar de imagine de pe urma acordului de pace. Dislocarea militarilor americani îi va aduce voturi lui Donald Trump care se pregăteşte în cursa pentru un nou mandat în care intră cu atuuri precum starea bună a economiei americane.

De cealaltă parte, prin semnarea acordului SUA recunoaşte mişcarea talibană ca principal actor politic în Afganistan deşi progresele promise sunt minore. Societatea afgană este măcinată de corupţie şi nepotism, are în continuare un caracter patriarhal iar rolul femeii este în continuare unul minor.

În plus, potrivit specialiştilor, Afganistanul rămâne în continuare cel mai mare exportator de opium şi heroină.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON