URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iulie 2021, 13:56

Moldovenii din Oradea nu vor mai putea vota aici la alegerile parlamentare anticipate, din cauza unei decizii a Comisiei Electorale de la Chișinău

Moldovenii din Oradea nu vor mai putea vota aici la alegerile parlamentare anticipate, din cauza unei decizii a Comisiei Electorale de la Chișinău foto generic, sursa www.transilvanialachisinau.wordpress.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câteva sute de cetățeni ai Republicii Moldova aflați la studii în Oradea sau stabiliți aici nu își vor mai putea exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare de duminica viitoare, anticipate, chiar dacă Prefectura Bihor și-a oferit Ambasadei statului de peste Prut colaborarea în acest sens. Motivul este o decizie a Comisiei Electorale de la Chișinău care a restrâns numărul secțiilor de votare din afara granițelor Moldovei.

Pe 11 iulie, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru alegerea unui nou Parlament după ce președinta Maia Sandu, aleasă anul trecut, a dizolvat la 28 aprilie anul acesta legislativul rezultat din scrutinul desfășurat pe 24 februarie din cauza imposibilității formării unui nou Guvern.

Cu toate că anul trecut în luna octombrie, când au avut loc alegerile prezidențiale, în Oradea a funcționat o secție de votare pentru cetățenii moldoveni, organizată în sediul Facultății de Construcții a Universității din Oradea, anul acesta studenții și alți cetățeni moldoveni nu vor mai putea să-și exercite dreptul de vot aici.

Motivul, a explicat BIHOREANULUI șeful Cancelariei Prefectului, Ligia Oala, este o decizie a Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, comunicată Prefecturii Bihor în cursul săptămânii trecute de către Ambasada Republicii Moldova de la București. „Instituția Prefectului Bihor și-a oferit sprijinul pentru organizarea la Oradea a unei secții de votare, la fel ca anul trecut, dar aceasta a fost decizia autorităților Republicii Moldova”, a arătat șefa Cancelariei Prefectului.

Anul acesta, Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a redus numărul secțiilor de votare din diaspora, chiar dacă numărul cetățenilor aflați peste hotare care și-au notificat intenția de a vota pe 11 iulie a crescut de la 263.200, câți au votat anul trecut la prezidențiale, la 303.140. Astfel, pentru alegerile parlamentare vor fi deschise în afara granițelor Moldovei doar 162 secții de votare față de cele 210 care au funcționat pentru prezidențiale.

Reducerea numărului secțiilor de votare din diaspora este favorabilă partidelor de stânga, au constatat observatorii, acestea opunându-se orientării pro-europene a președintei Maia Sandu și a formațiunii care o sprijină, Partidul Acțiune și Solidaritate.

Cetățenii moldoveni din Oradea pot vota duminica viitoare, așadar, la cele mai apropiate secții, care vor fi deschise la Timișoara și la Cluj.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP
Tu dai din gura ca esti Roman, dar nu stii cum arata drapelul
Postat 03 Iulie 2021, 21:18 de Sandu2100
Au ajuns moldovenii de la Chișinău să fie mai deștepți decât ardelenii de la București.
Aviz "diasporei" române isterice care, din 2009 încoace, a tot întors votul contribuabilului român în defavoarea țării, dar în favoarea "colonizării" României.
Postat 03 Iulie 2021, 10:47 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON