Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a afişat, miercuri, în faţa Comisiei speciale parlamentare privind domeniul justiţiei şi a prezentat proiectul de modificare a legilor Justiţiei.
Inspecţia autonomă
În primul rând, Toader a propus Comisiei ca Inspecţia Judiciară să fie o instituţie autonomă. "Am propus ca, în termen de şase luni, Inspecţia Judiciară să fie reglementată ca instituţie autonomă independentă", a declarat ministrul.
Potrivit mediafax.ro, Toader adăugat că autonomia Inspecţiei Judiciare ar reprezenta un model preluat din Italia: "La data de 23 august când se făceau 6 luni de la numirea ca ministru (...) am spus cu privire la Inspecţia Judiciară că indiferent de soluţie, IJ trebuie să aibă autonomie sporită, consolidată, şi că sunt trei variante: de a rămâne la CSM; de a trece la MJ, dar, spuneam atunci, să nu uităm şi a treia variantă ca IJ să-şi sporească autonomia să treacă, precum la italieni, să devină o instituţie absolut autonomă pe baza unei legi speciale care să reglementeze această trecere şi această autonomizare".
Iniţial, organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare era gândită în subordinea Ministerului Justiţiei. Ulterior, după ce magistraţii şi asociaţiile au criticat măsura, considerând că va fipolitizată, Tudorel Toader a decis ca prevederile referitoare la Inspecţia Judiciară să fie cuprinse într-un nou proiect.
Ministrula mai apreciat că situaţia actuală a Inspecţiei Judiciare confirmă rezervele pe care le-a exprimat anterior faţă de subordonarea Inspecţiei faţă de CSM. "S-a întâmplat că s-a validat ceea ce am spus, că este o incompatibilitate în relaţia aceasta între controlor şi controlat: CSM care face regulamentul Inspecţiei Judiciare, Inspecţia care verifică procurorii şi judecătorii, iar CSM aprobă raportul IJ", a mai spus Toader.
Abuz în serviciu: de la cât?
Ministerul Justiţiei îşi propune să reglementeze printr-o lege distinctă infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, a declarat, miercuri, secretarul de stat Mariana Moţ, la şedinţa Comisiei speciale privind asigurarea stabilităţii în justiţie.
"Cu privire la infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, am mandatul din partea ministrului Justiţiei să transmit faptul că Ministerul Justiţiei intenţionează ca aceste două infracţiuni să facă obiectul unui act normativ separat. De aceea nu a formulat un punct de vedere", a declarat secretarul de stat, citată de mediafax.ro.
Preşedintele comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, a a afirmat că acest articol 297 din Codul penal trebuie reglementat în cel mai scurt timp. "Avem două decizii ale Curţii, avem convenţii internaţionale, avem presiunea societăţii publice, a celor care aplică Codul, care aşteaptă o lege şi în urma consultărilor, fără îndoială, în cel mai scurt timp, nemaiaşteptând punctul de vedere, vom aduce în dezbatere parlamentară un proiect în care să terminăm odată şi cu acest articol 297", a afirmat Iordache.
Deputaţii UDMR, USR şi PMP au depus amenamente pentru reformularea articolului referitor la infracţiunea de abuz în serviciu. Potrivit presei centrale, UDMR a propus stabilirea unui prag valoric de 100.000 de lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu. În schimb, reprezentanţii USR şi PMP nu au considerat că ar trebui să existe un astfel de prag. USR comunicat comisiei, ca varianta "în subsidiar", un prag de 1.000 de lei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.