URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2017, 18:41

Modificările la legile Justiţiei, prezentate de ministrul Tudorel Toader: O lege nouă pentru abuzul în serviciu

Modificările la legile Justiţiei, prezentate de ministrul Tudorel Toader: O lege nouă pentru abuzul în serviciu (foto: Digi24.ro)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a afişat, miercuri, în faţa Comisiei speciale parlamentare privind domeniul justiţiei şi a prezentat proiectul de modificare a legilor Justiţiei. 

Inspecţia autonomă

În primul rând, Toader a propus Comisiei ca Inspecţia Judiciară să fie o instituţie autonomă. "Am propus ca, în termen de şase luni, Inspecţia Judiciară să fie reglementată ca instituţie autonomă independentă", a declarat ministrul.

Potrivit mediafax.ro, Toader adăugat că autonomia Inspecţiei Judiciare ar reprezenta un model preluat din Italia: "La data de 23 august când se făceau 6 luni de la numirea ca ministru (...) am spus cu privire la Inspecţia Judiciară că indiferent de soluţie, IJ trebuie să aibă autonomie sporită, consolidată, şi că sunt trei variante: de a rămâne la CSM; de a trece la MJ, dar, spuneam atunci, să nu uităm şi a treia variantă ca IJ să-şi sporească autonomia să treacă, precum la italieni, să devină o instituţie absolut autonomă pe baza unei legi speciale care să reglementeze această trecere şi această autonomizare".

Iniţial, organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare era gândită în subordinea Ministerului Justiţiei. Ulterior, după ce magistraţii şi asociaţiile au criticat măsura, considerând că va fipolitizată, Tudorel Toader a decis ca prevederile referitoare la Inspecţia Judiciară să fie cuprinse într-un nou proiect.

Ministrula mai apreciat că situaţia actuală a Inspecţiei Judiciare confirmă rezervele pe care le-a exprimat anterior faţă de subordonarea Inspecţiei faţă de CSM. "S-a întâmplat că s-a validat ceea ce am spus, că este o incompatibilitate în relaţia aceasta între controlor şi controlat: CSM care face regulamentul Inspecţiei Judiciare, Inspecţia care verifică procurorii şi judecătorii, iar CSM aprobă raportul IJ", a mai spus Toader.

Abuz în serviciu: de la cât? 

Ministerul Justiţiei îşi propune să reglementeze printr-o lege distinctă infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, a declarat, miercuri, secretarul de stat Mariana Moţ, la şedinţa Comisiei speciale privind asigurarea stabilităţii în justiţie.

"Cu privire la infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, am mandatul din partea ministrului Justiţiei să transmit faptul că Ministerul Justiţiei intenţionează ca aceste două infracţiuni să facă obiectul unui act normativ separat. De aceea nu a formulat un punct de vedere", a declarat secretarul de stat, citată de mediafax.ro.

Preşedintele comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, a a afirmat că acest articol 297 din Codul penal trebuie reglementat în cel mai scurt timp. "Avem două decizii ale Curţii, avem convenţii internaţionale, avem presiunea societăţii publice, a celor care aplică Codul, care aşteaptă o lege şi în urma consultărilor, fără îndoială, în cel mai scurt timp, nemaiaşteptând punctul de vedere, vom aduce în dezbatere parlamentară un proiect în care să terminăm odată şi cu acest articol 297", a afirmat Iordache.

Deputaţii UDMR, USR şi PMP au depus amenamente pentru reformularea articolului referitor la infracţiunea de abuz în serviciu. Potrivit presei centrale, UDMR a propus stabilirea unui prag valoric de 100.000 de lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu. În schimb, reprezentanţii USR şi PMP nu au considerat că ar trebui să existe un astfel de prag. USR comunicat comisiei, ca varianta "în subsidiar", un prag de 1.000 de lei. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
treaba ---
ca idee e bună,dar e un fâs din păcate la câtă corupţie e la orice nivel
Postat 25 Octombrie 2017, 19:03 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON