URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Octombrie 2017, 18:41

Modificările la legile Justiţiei, prezentate de ministrul Tudorel Toader: O lege nouă pentru abuzul în serviciu

Modificările la legile Justiţiei, prezentate de ministrul Tudorel Toader: O lege nouă pentru abuzul în serviciu (foto: Digi24.ro)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a afişat, miercuri, în faţa Comisiei speciale parlamentare privind domeniul justiţiei şi a prezentat proiectul de modificare a legilor Justiţiei. 

Inspecţia autonomă

În primul rând, Toader a propus Comisiei ca Inspecţia Judiciară să fie o instituţie autonomă. "Am propus ca, în termen de şase luni, Inspecţia Judiciară să fie reglementată ca instituţie autonomă independentă", a declarat ministrul.

Potrivit mediafax.ro, Toader adăugat că autonomia Inspecţiei Judiciare ar reprezenta un model preluat din Italia: "La data de 23 august când se făceau 6 luni de la numirea ca ministru (...) am spus cu privire la Inspecţia Judiciară că indiferent de soluţie, IJ trebuie să aibă autonomie sporită, consolidată, şi că sunt trei variante: de a rămâne la CSM; de a trece la MJ, dar, spuneam atunci, să nu uităm şi a treia variantă ca IJ să-şi sporească autonomia să treacă, precum la italieni, să devină o instituţie absolut autonomă pe baza unei legi speciale care să reglementeze această trecere şi această autonomizare".

Iniţial, organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare era gândită în subordinea Ministerului Justiţiei. Ulterior, după ce magistraţii şi asociaţiile au criticat măsura, considerând că va fipolitizată, Tudorel Toader a decis ca prevederile referitoare la Inspecţia Judiciară să fie cuprinse într-un nou proiect.

Ministrula mai apreciat că situaţia actuală a Inspecţiei Judiciare confirmă rezervele pe care le-a exprimat anterior faţă de subordonarea Inspecţiei faţă de CSM. "S-a întâmplat că s-a validat ceea ce am spus, că este o incompatibilitate în relaţia aceasta între controlor şi controlat: CSM care face regulamentul Inspecţiei Judiciare, Inspecţia care verifică procurorii şi judecătorii, iar CSM aprobă raportul IJ", a mai spus Toader.

Abuz în serviciu: de la cât? 

Ministerul Justiţiei îşi propune să reglementeze printr-o lege distinctă infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, a declarat, miercuri, secretarul de stat Mariana Moţ, la şedinţa Comisiei speciale privind asigurarea stabilităţii în justiţie.

"Cu privire la infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, am mandatul din partea ministrului Justiţiei să transmit faptul că Ministerul Justiţiei intenţionează ca aceste două infracţiuni să facă obiectul unui act normativ separat. De aceea nu a formulat un punct de vedere", a declarat secretarul de stat, citată de mediafax.ro.

Preşedintele comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, a a afirmat că acest articol 297 din Codul penal trebuie reglementat în cel mai scurt timp. "Avem două decizii ale Curţii, avem convenţii internaţionale, avem presiunea societăţii publice, a celor care aplică Codul, care aşteaptă o lege şi în urma consultărilor, fără îndoială, în cel mai scurt timp, nemaiaşteptând punctul de vedere, vom aduce în dezbatere parlamentară un proiect în care să terminăm odată şi cu acest articol 297", a afirmat Iordache.

Deputaţii UDMR, USR şi PMP au depus amenamente pentru reformularea articolului referitor la infracţiunea de abuz în serviciu. Potrivit presei centrale, UDMR a propus stabilirea unui prag valoric de 100.000 de lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu. În schimb, reprezentanţii USR şi PMP nu au considerat că ar trebui să existe un astfel de prag. USR comunicat comisiei, ca varianta "în subsidiar", un prag de 1.000 de lei. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
treaba ---
ca idee e bună,dar e un fâs din păcate la câtă corupţie e la orice nivel
Postat 25 Octombrie 2017, 19:03 de crisan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON