URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iunie 2018, 20:15

Modificări ale Codului de procedură civilă. Întoarcerea în trecut

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 7 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea Codului de procedură civilă, care a fost trimis Preşedintelui României în vederea promulgării.

În condiţiile în care unul dintre principalele subiecte actuale din mass media este reprezentat de modificarea codurilor penale, adoptarea acestei legi, mult mai importante pentru cetăţeanul de rând, a trecut aproape neobservată. Deoarece nu a trezit discuţii politice, este de aşteptat ca preşedintele să promulge legea, care va fi publicată cât de curând în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare.

Sunt modificate, prin intermediul noului act normativ, aproximativ 100 de articole din Codul de procedură civilă, care fie sunt puse în acord cu deciziile pronunţate în ultimii 5 ani de către Curtea Constituţională, fie cu noua filozofie a guvernării de astăzi.

Cea mai importantă modificare vizează renunţarea definitivă la camera de consiliu, privită în anul 2013 ca una dintre realizările importante ale noului cod de procedură civilă. Prevederile potrivit cărora procesele urmau să se desfăşoare în camera de consiliu fără prezenţa publicului la administrarea probelor (asemănător sistemului american) au fost succesiv amânate (ultima dată până la 31 decembrie 2018), iar acum abrogate. Ca atare, în continuare procesele vor continua să se desfăşoare în săli aglomerate, iar unele şedinţe vor putea dura până seara, cum se întâmplă astăzi.

Dosarul pentru calea de atac nu va mai fi pregătit de instanţa a cărei hotărâre se atacă, aşa cum s-a prevăzut în forma iniţială a codului (şi aceste prevederi fiind succesiv amânate din 2013 până astăzi), ci tot de instanţa de control judiciar, cum era în vechiul cod de procedură civilă.

Se renunţă, de asemenea, la rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de unică instanţă de recurs, majoritatea recursurilor urmând a fi soluţionate de curţile de apel, la fel ca înainte de 2013.

Se elimină, totodată, obligativitatea reprezentării prin avocat la Înalta Curte, contrar formei de proiect propuse de Consiliul Superior al Magistraturii, astfel încât, din nou, Instanţa Supremă va începe să semene cu o piaţă de zarzavaturi.

În esenţă, viitoarea formă a procedurii civile va semăna extrem de mult cu codul de procedură civilă Cuza aflat în vigoare până în 2013, fiind îmbucurător doar faptul că nu au fost ciuntite chiar toate prevederile moderne ale noii legislaţii procesuale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Intoarcerea intrecut e salutară.
Adeseori, in camerele de consiliu se dadeau solutii impotriva ta, fara sa stii ca urmeaza sa platesti pentru ceva ce nu ai facut. Imi pare rau ca un avocat cu pretentii, confunda camerele de consiliu inventate de Macovei&haita cu camerele preliminare din sistemul juridic american, unde toate partile sunt obligatoriu prezente...
Postat 14 Iunie 2018, 09:48 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON