URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iunie 2021, 12:25

Model de urmat! Batăr, pe calea cea bună: comuna amendată de mai multe ori pentru gunoaie a devenit una responsabilă faţă de mediu

Model de urmat! Batăr, pe calea cea bună: comuna amendată de mai multe ori pentru gunoaie a devenit una responsabilă faţă de mediu EDUCAŢIE PENTRU VIAŢĂ. Toţi elevii din Batăr au participat la lecţii de ecologie, învăţând cum să folosească recipientele primite pentru colectarea separată a deşeurilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O comună din Bihor dovedeşte că a învăţat lecţia responsabilităţii faţă de mediu. După ce a încasat mai multe amenzi pentru gestionarea ineficientă a deşeurilor, Primăria Batăr a întors foaia: alături de AVE Bihor, operator de salubritate pentru 250.000 de locuitori ai judeţului, a curăţat toate zonele năpădite de gunoaie, iar apoi a demarat o amplă campanie de conştientizare.

Localnicii au învăţat cum să colecteze deşeurile pentru ca banii comunei să fie folosiţi în folosul lor, nu pentru plata amenzilor. În doar câteva luni de zile, comuna Batăr a devenit, din exemplu negativ, un model de urmat!

Controlul şi amenda

În luna martie a acestui an, comuna Batăr a primit de la Garda de Mediu o amendă dură, de 100.000 lei, după ce n-a reuşit să rezolve problema gunoaielor aruncate în natură. În urma unui apel la numărul 112, comisarii de mediu au aflat că o groapă de gunoaie formată clandestin, pe care Primăria trebuia s-o cureţe, a fost de fapt incendiată, faptă interzisă de lege.

Dispoziţia de ecologizare se dăduse cu o lună în urmă, când comisarii găsiseră în Batăr trei depozite ilegale de deşeuri, pe terenuri care însumau 25.000 metri pătraţi. O parte dintre mizerii erau îngropate în pământ, inclusiv în albia Crişului Negru, iar Garda de Mediu a amendat Primăria tot cu 100.000 lei. De altfel, aceeaşi primărie mai fusese sancţionată şi în vara anului 2020, cu 30.000 lei, tot din cauza îngropării de gunoaie.

Din "oaia neagră" a comunităţilor bihorene, în ultimele luni comuna s-a transformat într-un model de urmat pentru celelalte unităţi administrativ-teritoriale din judeţ. Primăria a încheiat un contract pentru curăţarea zonelor afectate de mizerii şi a deşeurilor îngropate ilegal, toate acestea fiind transportate la centrul de management integrat al deşeurilor din Oradea (foto).

Parteneri pentru curăţenie

Mai mult, în Batăr a început şi o amplă campanie de conştientizare prin care se doreşte ca localnicii să înveţe şi să respecte regulile colectării separate a deşeurilor.

În parteneriat cu AVE Bihor, compania de salubritate responsabilă cu colectarea deşeurilor, toate şcolile din comună au fost dotate cu pubele distincte pentru fiecare fracţie: hârtie şi carton, plastic şi metal, biodeşeuri, respectiv deşeuri reziduale.

Colectarea deşeurilor a fost explicată pe înţelesul celor mici şi mari de către un reprezentant al AVE Bihor, de primar şi de directorul unităţilor de învăţământ, care le-au vorbit elevilor şi profesorilor despre cum se separă deşeurile, rostul acestui efort cetăţenesc şi avantajele lui. În plus, în curţile şcolilor au fost amplasate compostoare, astfel încât deşeurile organice (coji de fructe, legume, resturi de alimente, frunze, plante, etc.) să fie transformate în îngrăşământ (compost).

În această campanie de conştientizare, copiii şi adulţii din Batăr au mai aflat că sumele de bani, deloc mici, cheltuite din bugetul local pentru plata amenzilor şi pentru curăţarea depozitelor clandestine puteau fi investite pentru amenajarea unor locuri de joacă, modernizarea drumurilor, dotarea şcolilor cu echipamente sau alte proiecte utile pentru cetăţeni. Dacă nu aruncau gunoaiele în natură, localnicii aveau un sat mai curat şi mai dotat...

Selectiv e mai ieftin!

Indiferent unde locuiesc, bihorenii trebuie să afle şi să înţeleagă că, dacă tratează cu responsabilitate şi seriozitate problema colectării separate a deşeurilor, vor simţi şi avantajele.

O familie sau o unitate de învăţământ poate face economii serioase dacă aplică în mod corect selectarea acestora, pentru că va beneficia de avantajele principiului "plăteşti cât arunci". Cu cât sortează mai bine deşeurile de ambalaje reciclabile (separând hârtia şi cartonul, plasticul şi metalul, sticlele) şi pe cele care pot fi transformate în compost (resturi organice), cu atât vor avea mai puţine deşeuri reziduale, fracţia cea mai costisitoare.

Fără îndoială, educaţia ecologică este importantă, dar roadele ei se vor vedea doar dacă elevii de azi, cetăţenii de mâine, vor fi convinşi de necesitatea ocrotirii naturii. Atunci, o vor trata cu respectul cuvenit. AVE Bihor este un partener al tuturor unităţilor administrative pe care le deserveşte şi vrea să contribuie la îmbunătăţirea educaţiei ecologice. În prezent, pentru viitor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
excalibur
O dai asa mai pe invers. Dar totusi cum ai ajuns ca in '95 sa fi platit in D.M. si acum sa fi boschetar, ti-ai facut vila si nu ai bani sa o zugravesti ::::)))))) Te-ai uitat la serialul ca prostul, si ai zic ca vrei si tu vila::::::)))))) J.R. conducea un Le Baron si tu conduci un LOGAN :::::))))) Totusi nu te gandesti ca nu ti-ai dat un UPDATE si inca traiesti in '95 ::::::)))))) Stau si ma gandesc cat de prost trebuie sa fi sa-ti dai doar un UPDATE in your life :::::)))) NU ITI E RUSINE SA TE PLANGI PT CA AI AJUNS BOSCHETAR DIN CAUZA TA???
Postat 16 Iunie 2021, 22:27 de Sandu2100
Sa ajutam AVE si RER
AVE BIHOR SRL ,firma ungureasca,sediu salonta [ https://www.listafirme.ro/ave-bihor-srl-24324675/ ]. 120 angajati,16 mil cifra afaceri,datorii 41 mil ! profit/capitaluri cu minus...TREBUIE AJUTATI . Se pregateste RER Vest SA, firma germana,penele.Alta viata: 385 angajati,cifra afaceri 57 mil , profit 1.285 mil (dezastru), dupa 3 ani gloriosi cu 6.8/4/3.6 mil.Datorii 21 mil. TREBUIE AJUTATI. Afara toata lumea la strins gunoaie, sa poata face si ei niscaiva profit...
Postat 16 Iunie 2021, 10:01 de excalibur
Silver_Cat, CrisDumi, EXCALIBUR, ORADEANBIHOREAN, Scortosul, Platona, Pinonel , two
Nu aveti nimic de comentat la acest subiect ::::))))) cu toate ca nu va place nici aceasta masura aplicata de Bolojan.
Postat 15 Iunie 2021, 21:41 de Sandu2100
Și noi
Trebuie să facem la fel.In loc să întrebăm: cine-s ăștia să ne pună să selectăm, mai bine am înțelege cât de gravă e problema gunoiului. Contează să facem ce depinde de noi dacă mai vrem o planetă pe care să se poată trăi.
Postat 15 Iunie 2021, 20:08 de Valcov
ok
Bravo lor! Sa-si tina localitatea curata de acum inainte si va fi ok. In primul rand pt ei.
Postat 15 Iunie 2021, 12:38 de nihil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON