URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Decembrie 2014, 15:31

Modă renăscută: Două orădence, mamă şi fiică, creează costume unicat specifice perioadei renascentiste (FOTO)

Modă renăscută: Două orădence, mamă şi fiică, creează costume unicat specifice perioadei renascentiste (FOTO) CREATOARE ŞI CLIENTE. Ineditele costume renascentiste au fost purtate în premieră de Iuliana (dreapta) şi Alexandrina Chelu (stânga), precum şi de ceilalţi protagonişti, în spectacolul de muzică şi poezie renascentistă "Luth, compagnon..."
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Brocart, tafta, dantelă şi o mulţime de aplicaţii colorate, toate se îmbină în rochii şi costume cum rar se mai creează astăzi.

Pasionate de croitorie şi de costumele de epocă, Iuliana şi Alexandrina Chelu se pot mândri că au realizat în atelierul lor din Oradea piese vestimentare specifice perioadei renascentiste, bazându-se, în lipsă de alte informaţii, doar pe picturile acelei vremi. Neobişnuitele ţinute sunt folosite în spectacole de teatru, dar pot fi închiriate şi pentru ocazii deosebite.

Creaţie în familie

Familia Chelu este cunoscută concitadinilor datorită spectacolelor de muzică şi poezie organizate de asociaţia Rock Filarmonica Oradea, înfiinţată de Florian Chelu în urmă cu mai bine de 20 de ani. Mai puţini ştiu, însă, că o altă tradiţie de familie este croitoria. "Bunica a fost croitoreasă, mama la fel, şi am învăţat şi eu să cos cât de cât", spune Alexandrina Chelu.

De altfel, de câţiva ani, femeile familiei au deschis un magazin de steaguri care nu doar că are căutare, ci a şi reuşit să-şi pună creaţiile la loc de cinste. "La sfârşitul anului trecut, am realizat o stemă regală la dimensiune mare, complet brodată, pe care am înrămat-o şi am dăruit-o Regelui Mihai. Tabloul este expus acum la Castelul Săvârşin", se mândreşte Alexandrina.

Mai nou, mama şi fiica şi-au deschis şi un atelier de mercerie şi croitorie pe strada Avram Iancu, special prin faptul că oferă, de vânzare ori spre închiriere, rochii şi costume specifice perioadei renascentiste (secolele XIV-XVII), în special zonei Provenţa, lucrate cu migală şi cu mare atenţie la detalii. "În urmă cu mulţi ani, mama visa să facă un atelier de creaţie vestimentară pentru serbări şi carnavaluri. La vremea aceea n-a mers. Ne-am hotărât să ne întoarcem la vechiul vis", povesteşte Alexandrina.

Tablouri croite

14-tablou_bihoreanul.jpgPrimii paşi i-au făcut acum doi ani, când Fundaţia Rock Filarmonica, în colaborare cu Teatrul Regina Maria, a prezentat pe scena sălii Arcadia spectacolul de muzică şi poezie renascentistă "Luth, compagnon...", cu sonetele poetei franceze din secolul XVI Louise Labé. "Spectacolul ne-a motivat. Am decis să creăm chiar noi costumele necesare, atât cele pentru femei cât şi cele pentru bărbaţi", spune Alexandrina.

Procesul n-a fost nici pe departe uşor. "Detalii despre îmbrăcămintea acelei perioade nu se prea găsesc, aşa că am fost nevoite să căutăm şi să desluşim elementele specifice din picturile pe care le-am găsit pe internet". După ce designul a fost gata, munca propriu-zisă la ineditele costume a durat câteva luni. "Faţă de perioada medievală, costumele din renaştere sunt mult mai bogate, pline cu dantelă, accesorii, perle, gulere înalte, plase. Erau intenţionat încărcate, dar elegante", explică tânăra.

Simboluri regale

Rezultatele muncii au fost apreciate, iar ţinutele au făcut impresie pe scena teatrului orădean, aşa că Alexandrina şi Iuliana au decis să continue cu aceeaşi migală. "Folosim materiale grele, precum brocart şi tafta, dar şi catifea, satin şi dantelă. Pentru rochiile din acea epocă specifice sunt gulerele înalte, aplicaţiile cu perle şi umerii bufanţi. La bărbaţi, costumele aveau diferite croiuri, dar erau compuse din sacouri cu şnururi aplicate, pantalonaşi scurţi cu dantelă la margine şi colanţi", arată Alexandrina. De asemenea, pentru a păstra cât mai mult autenticitatea creaţiilor, s-au folosit şi simbolurile regale specifice Renaşterii, precum lancea şi romburile.

Fiind unice în zonă, creaţiile orădencelor au atras atenţia şi în judeţele învecinate, multe costume fiind închiriate pentru spectacole de teatru, dar şi pentru carnavaluri, de Halloween ori pentru baluri ale bobocilor. Pentru închiriere, doritorii plătesc circa 100 lei, iar cei care vor să aibă o astfel de creaţie acasă o pot cumpăra cu 300-400 euro.

Acum, că au pornit pe acest drum, orădencele plănuiesc să croiască şi altfel de costumaţii de epocă. "Vrem ca pe viitor să recreăm şi să expunem îmbrăcămintea specifică Familiei Regale a României de-a lungul timpului. Cred că ar ieşi ceva frumos", spune Alexandrina. Aşa că nu-i deloc exclus ca una dintre viitoarele creaţii să ajungă, asemenea stemei regale, să poarte semnătura familiei Chelu, la loc de cinste undeva într-o colecţie regală...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
!
?
Postat 08 Decembrie 2014, 18:22 de vbochis1
REPLICA
ADEVAR si DREPTATE inainte de toate ! Recalma este mama comertului , iar comertrul si circulatia banilor si a capitalului este mama progresului societatii1 :))=)).Am repsosat Alexandrinei Chelu o social democrata din PSD Bihor ca o fapta de filantropie si reclama pentru firma ar fi fost de oferirea de drapele tricolore unor institutii defavorizate si persopane defavorizate bihorene. Si ea social democrata Alexandrina Chelu mi-a raspuns ca materialele costa , curentul costa , TVA , costuri de productie , salarizare angajati , si alte cheltuieli si intro societatea cu ` dreapta la conducere ` asa zicea ea NU se fac fapte filantropice de stanga!RUSINE!RUSINE!RUSINE PSD Bihor ca in partid ai asemena femei! PATRIOTISMUL ROMANESC si TRICOLORUL ROMANESC NU sunt de vanzare si de inavutiure a unei social democrate de stanga cu vederi capitaliste de dreapta! RUSINE Alexandrina Chelu social democrata din PSD Bihor.Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 07 Decembrie 2014, 19:52 de Romanul_Simplu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON