Fiecare obiect pe care îl aruncăm la gunoi înseamnă o risipă. Resursele naturale ale Pământului se consumă într-un ritm alert, iar singurele soluţii viabile sunt refolosirea şi reciclarea.
Studiile arată că în medie, într-un an, un european foloseşte 26 de kilograme de produse textile, iar mai mult de jumătate din acestea ajung la gunoi. Toţi europenii, deci și orădenii, trebuie să acorde mai multă atenţie reciclării hainelor. Mai ales că, din 2025, colectarea selectivă a textilelor va fi obligatorie în toată Uniunea Europeană!
Risipă de haine
Viaţa fără textile este imposibil de imaginat. Fundamentale pentru bunăstarea oamenilor, ele sunt materie primă pentru hainele pe care le purtăm zilnic, pentru prosoape şi aşternuturi, covoare şi perdele, dar şi pentru fabrici de mobilă sau de automobile.
Industria textilelor, care la nivel global oferă locuri de muncă pentru milioane de oameni, este şi una dintre cele mai poluante. Studii făcute la nivel internaţional arată că 33% dintre oameni recunosc că nu folosesc decât jumătate din hainele pe care le deţin, iar curentul „fast fashion” (modă rapidă) a cucerit întreaga lume, determinând femei şi bărbaţi deopotrivă să renunţe la hainele cumpărate după doar câteva purtări, în detrimentul altora, noi.
Unii reciclează, alţii ba
Anual, în lume se produc cam 150 de miliarde de piese de vestimentaţie. Câte din acestea sunt aruncate la gunoi, nimeni nu poate spune cu exactitate. Un studiu lansat la sfârşitul anului trecut de Agenţia Europeană de Mediu arată că, în medie, un european renunţă anual la 11,6 kilograme de textile, dar procentul de reciclare sau refolosire al acestor deşeuri variază. Dacă germanii reciclează 70% din textile, pentru că au şi o infrastructură de colectare a lor, în Italia acest procent este de doar 10%.
Pentru România nu există date oficiale, dar ţinând cont că ţara noastră e mult rămasă în urmă la reciclarea de orice fel, este uşor de intuit că nici refolosirea textilelor nu constituie o prioritate...
Model european
Cel mai simplu mod pentru a preveni ca textilele să ajungă în gropile de gunoi sau, mai rău, aruncate prin văi ori păduri, este refolosirea lor. Fiecare dintre noi poate să doneze hainele pe care nu le mai poartă celor mai puţin norocoşi, astfel ca fiecare piesă de vestimentaţie să îşi prelungească viaţa cât mai mult cu putinţă.
În Oradea, asociaţiie Filantropia şi Caritas Eparhial au o reţea de containere pentru colectarea hainelor. Amplasate prin tot oraşul, în zonele de blocuri, lângă centrele comerciale ori lângă biserici, aceste recipiente metalice au fost puse la dispoziţie de o firmă din Cluj, specializată în reciclarea textilelor.
„N-am inventat nimic, am copiat modelul european. Textilele donate intră într-un proces de selecţie, în funcţie de calitate, materiale, culori, apoi sunt curăţate şi dezinfectate, pentru că sunt persoane care donează haine curate şi călcate, dar şi oameni care aruncă cârpe”, explică Diana Miculaş, reprezentanta companiei.
Prea multe zdrenţe
După ce sunt curăţate şi sortate, hainele de bună calitate sunt predate ONG-urilor, care le împart sărmanilor, iar restul iau calea reciclării, la firme din Asia. În principal, hainele sunt confecţionate din bumbac, lână, nailon (polimeri sintetici) şi poliester, astfel că reciclarea lor presupune obţinerea de materii prime. „Produsul finit este firul de aţă”, explică Miculaş.
Deşi nu are o statistică privind deşeurile textile colectate în Oradea, femeia spune că, din totalul hainelor uzate colectate în cele 16 judeţe în care firma operează, maximum 10% pot fi donate. Restul sunt doar zdrenţe pe care proprietarii n-au ştiut unde să le arunce...
Alternative
Dacă textilele pe care nu le mai folosesc nu sunt potrivite pentru a fi donate şi nici nu vor să le transforme în lavete, orădenii pot să le predea gratuit la centrele de colectare separată a deşeurilor, pe care RER Vest le-a amenajat în oraş. De aici, toate deşeurile sunt transportate la halda ecologică. „Noi le valorificăm energetic, adică se ard în incineratorul unei fabrici de ciment”, spune Pásztai Zoltán (foto), administratorul Eco Bihor.
Dacă nu vor ca hainele lor să se facă scrum, orădenii mai pot să le predea în magazine care le reciclează, cum ar fi H&M. La schimb, clienţii primesc un voucher în valoare de 5 lei.
Cert este că orădenii vor trebui să se obişnuiască să trimită hainele la reciclat. O directivă a Uniunii Europene prevede că, din 2025, pe tot continentul, deşeurile textile vor trebui colectate separat, astfel că fiecare primărie va trebui să asigure infrastructura necesară. Şi să pună stop irosirii textilelor...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.