URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Mai 2020, 11:55

Mituri şi adevăruri despre coronavirus şi răspândirea lui. Ce spune Alexandru Rafila, expert OMS

Mituri şi adevăruri despre coronavirus şi răspândirea lui. Ce spune Alexandru Rafila, expert OMS (foto: europafm.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi, în acelaşi timp, expert în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a comentat într-o emisiune televizată, la Antena 3, pe marginea miturilor despre coronavirus, arătând, totodată, cum se răspândeşte virusul şi cum se pot proteja cetăţenii.

1. Razele ultraviolete ucid virusul: dacă stăm la soare, nu ne infectăm  

Razele ultraviolete ucid virusul, dar dacă e pe o suprafaţă şi care e expusă acestei radiaţii ultraviolete. Lămpile cu ultraviolete sunt folosite în cabinete medicale, în laboratoare, cabinete stomatologice ca să decontamineze o anumită suprafaţă, a spus Alexandru Rafila.

2. Vitamina D ne face imuni la coronavirus  

Nu suntem imuni la coronavirus dacă luăm vitamina D, dar e nevoie să iei vitamina D dacă stai mult în casă. Efectul nu e legat de infecţia cu coronavirus, ci e legat de sinteza vitaminei D şi de metabolismul calciului, care e deficitar la o anumită vârstă. Aproape toate vitamintele, dacă sunt în concentraţie normală, fac ca sistemul imunitar să funcţioneze eficient.  

3. Virusul este inclusiv în aer, nu ne putem feri de el  

Nu circulă peste tot, eu am văzut multă lume care merge cu bicicleta sau care e singură în maşină şi utilizează masca de protecţie. Nu e necesar, virusul nu circulă peste tot prin aer. Transmiterea virusului prin aer trebuie să fie condiţionată de apropierea de o persoană infectată, care elimină prin vorbire, tuse, strănut, pictăruri care pot fi inhalte de alte persoane. Deci nu există un pericol dacă mergem în aer liber.  

4. Dacă purtăm toţi mască, virusul o să dispară  

Acesta nu e chiar un mit. A apărut un studiu care demonstrează că dacă 90% din populaţie utilizează masca şi o utilizează corect, atunci transmiterea scade şi epidemia se opreşte. 90% e pragul care duce spre scădere. Masca trebuie să protejeze şi gura şi nasul în acelaşi timp. E important ca în părţile laterale să nu existe o cale de comunicare foarte mare. Tocmai de aceea măştile chirurgicale nici nu protejează perfect.  

5. Dacă facem gargară cu sare / bicarbonat, eliminăm virusul din gât şi nu mai ajunge în plămâni  

Că se depune nu e niciun fel de problemă. Viabilitatea lui e variabilă, dar să ştiţi că un virus nu trebuie doar să fie viabil, trebuie să fie şi infectant. Adica cantitatea de virus pe care ar trebui să o preiei de pe suprafaţa respectivă, să o duci la gură sau la ochi şi să producă şi infecţie este foarte greu să fie atinsă prin preluarea de pe o suprafaţa. Se poate să existe această cale dacă suprafaţa a fost contaminată dacă cineva a strănutat pe o astfel de suprafaţă. Virusul trăieşte pe aceste suprafeţe între câteva ore şi câteva zile. Depinde de tipul de suprafaţă.  

7. Dacă bem apă din reţeaua urbană, tratată cu clor, suntem mai feriţi de coronavirus  

Nu cred că în apa de băut există o cantitate de clor suficientă care să distrugă microbii. Apa e tratată cu clor în România şi în alte ţări pentru că, ştiţi bine, clorul e un dezinfectant, dar până a ajunge la robinet acest clor e utilizat şi rămâne o foarte mică cantitate de clor rezidual. Acea cantitate e un soi de indicator al calităţii apei. Adică, dacă apa nu mai are deloc clor, e posibil să mai aibă micro-organisme. Virusul nu se multiplică în gât, în primul rând. El e prezent acolo pentru că ai o infecţie pulmonară. Cred că mult mai eficient decât să facem gargară cu sare e să ne spălăm pe dinţi. Acesta e un mare câştig, care s-ar putea alătura spălatului pe mâini.  

8. Coronavirusul iubeşte praful şi mizeria, se cuibăreşte pe bulevarde, străzi, trotuare, case murdare  

Toate micro-organismele iubesc praful şi mizeria, nu neapărat coronavirusul. De aceea, recomandările care au existat pentru combaterea pericolului reprezentat de mediul ambiant în care trăim noi s-au rezumat la curăţenie. Curăţarea străzilor, a spaţiilor publice cu apă şi detergent.  

9. Coronavirusul va dispărea la vară  

Nu ştiu dacă va dispărea, dar sper că transmisibilitatea lui va fi mult redusă şi vom avea o vară liniştită.  

10. Săpunul este cel mai ieftin şi sigur dezinfectant, mai tare decât clorul şi soluţiile alcoolice    

Este corect. Săpunul afectează acest virus foarte rapid pentru că el are un înveliş care e distrus de săpun. E mai bun decât alcoolul. E mai bine să ne spălăm pe mâini decât să purtăm mănuşi. Oricum, înainte să punem mănuşile şi când le scoatem, trebuie să ne spălăm pe mâini, a declarat Rafila pentru Antena 3.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON