URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2016, 08:00

Miss Şpagă: Psihologa Lavinia Raţ, arestată pentru luare de mită și trafic de influență, era o răsfăţată obişnuită cu luxul

Miss Şpagă: Psihologa Lavinia Raţ, arestată pentru luare de mită și trafic de influență, era o răsfăţată obişnuită cu luxul SEXY-PSIHOLOGA. La o sesiune foto realizată în 2008 pentru rubrica "Frumoasele BIHOREANULUI", Lavinia Raţ, pe atunci producătoare şi prezentatoare a unei emisiuni TV de fashion şi mondenităţi, a pozat fără inhibiţii şi a făcut declaraţii dezinvolte. Săptămâna trecută, când a fost prinsă cu şpaga, a fost mult mai reţinută, refuzând să dea orice fel de explicaţii procurorilor
Miss Şpagă: Psihologa Lavinia Raţ, arestată pentru luare de mită și trafic de influență, era o răsfăţată obişnuită cu luxul PRIVATĂ ÎN SPITAL PUBLIC. Angajată ca psiholog la Spitalul Municipal, Lavinia Raţ (foto) avea cabinet privat în ambulatorul Secţiei de Neurologie şi Psihiatrie (fundal). Aici a avut loc şi flagrantul în urma căruia tânăra a fost arestată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută a fost plină pentru procurorii Parchetului Bihor, care au realizat împreună cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie şi cei ai Poliţiei nu mai puţin de trei acţiuni de flagrant cu mită.

Dintre toate, de departe cel mai dezbătut caz a fost cel al Laviniei Raţ, psiholog în cadrul Spitalului Municipal Gavril Curteanu, care a condiţionat cu 600 euro eliberarea unui document medical necesar punerii sub interdicţie judecătorească a unei paciente cu retard psihic sever. Iar banii i-a cerut nu doar pentru sine, ci şi în numele a doi colegi, medici în Comisia de evaluare psihiatrică, punându-le astfel sub îndoială corectitudinea. Povestea psihologei arestate e cu atât mai surprinzătoare cu cât tânăra de 28 de ani părea să fie o răsfăţată a sorţii şi era luată de mulţi drept "model" al generaţiei sale...

Flagrant la psiholog

Luare de mită şi trafic de influenţă. Acestea sunt acuzaţiiile pentru care Lavinia Raţ, psiholog în cadrul Secţiei de Neurologie şi Psihiatrie a Spitalului Municipal, a fost reţinută marţea trecută de procurorii Parchetului Bihor.

Ancheta a fost declanşată ca urmare a unui denunţ ce fusese depus în aceeaşi zi la sediul Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor de sora unei paciente. Raţ îi ceruse acesteia 600 de euro, bani despre care spunea că urma să-i împartă cu doi medici, membri ai Comisiei de evaluare psihiatrică, ca să-i elibereze acte medicale de care avea nevoie în instanţă pentru punerea sub interdicţie judecătorească a bolnavei. Asta, chit că denunţătoarea nu-i ceruse niciun favor: femeia fusese diagnosticată încă din 2009 cu retard mintal sever şi imbecilitate, fiind încadrată în gradul I de handicap.

Banii trebuiau daţi marţi după-amiază, motiv pentru care poliţiştii au sesizat imediat Parchetul şi, sub coordonarea procuroarei Dida Naghiu, au pus la cale prinderea în flagrant a şpăgarei. Cei 600 euro au fost marcaţi şi predaţi denunţătoarei care, la ora 16, s-a înfăţişat la cabinetul Laviniei Raţ. Imediat după plecarea ei, echipa de anchetatori a intrat în cabinet, găsind toţi banii într-o agendă aflată pe birou.

Pericol public

Reţinută pentru 24 de ore, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, Raţ a fost prezentată miercuri judecătorului de drepturi şi libertăţi din Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă. În referatul semnat de procuroarea Naghiu, psihologa e descrisă ca "total lipsită de respect faţă de cele mai fundamentale valori sociale", iar acţiunile ei "de natură a pune sub semnul întrebării probitatea sa morală în relaţia cu pacienţii".

Anchetatoarea a remarcat şi că, în ciuda cazurilor răsunătoare de corupţie descoperite în Bihor în ultimele luni, care au dus la arestarea mai multor cadre medicale, sistemul continuă să rămână "decimat de acest flagel" iar reprezentanţii săi nu au nicio teamă să comită fapte de corupţie. "În condiţiile în care inculpata consideră că se poate folosi de calitatea pe care o deţine pentru a obţine bani sau alte foloase, condiţionând prin acest lucru îndeplinirea ori neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, şi nesocotind totodată normele deontologiei profesionale, se poate crea opiniei publice convingerea că aceasta este modalitatea în care îşi desfăşoară activitatea psihologii", a arătat procuroarea.

Tăcere

În opinia magistratului, faptul că psihologa este tânără, că e la debutul carierei şi fără antecedente penale nu sunt argumente pentru a fi lăsată în libertate, în condiţiile în care aceasta a refuzat să colaboreze, uzând de dreptul la tăcere.

"Cu toate că inculpata a fost surprinsă în flagrant în timp ce primea banii pretinşi de la denunţător, iar probele converg spre existenţa faptelor reţinute în sarcina ei, aceasta ar trebui să ofere anumite explicaţii privind acuzaţiile aduse", se mai spune în referatul pe baza căruia judecătorul a şi dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Deşteapta între frumoase

Măsura nu este definitivă, fiind contestată de apărătorul tinerei, iar decizia finală o va lua Curtea de Apel Oradea. Între timp, însă, cazul a declanşat numeroase discuţii în spaţiul public,  mai ales că Lavinia Raţ era cunoscută în lumea mondenă a oraşului încă din studenţie. Începând din 2007, ca proaspătă absolventă a Liceului Pedagogic Iosif Vulcan, a cochetat cu presa fiind, pe rând, reporter de ştiri, iar apoi moderator şi producător al emisiunii "Femina" difuzată de Transilvania TV, în care comenta pentru orădence cele mai "fashion" haine, cele mai cochete bijuterii şi "reţetele" femeilor de succes.

Ambiţiile ei erau, însă, mult mai mari, chestiune pe care a şi dezvăluit-o inclusiv BIHOREANULUI, în 2008, când era deja admisă la două facultăţi, Psihologie şi Ştiinţe Economice, pe locuri fără taxă, fiind nominalizată ca tânăr de perspectivă la Premiile de Excelenţă ale Primăriei Oradea. "Spun doar ce gândesc, nu-mi place să port «mască». Inteligenţa face diferenţa între fetele frumoase", zicea bruneta, fără urmă de modestie.

Psihologa cu lipici

În anii următori, Lavinia a renunţat la televiziune, studiind în paralel ambele facultăţi, pe care le-a şi absolvit, iar în 2011 a luat şi diplome de master. A ales, însă, să practice Psihologia. În 2013 avea deja propriul cabinet privat, dar şi un post la Secţia de Neurologie şi Psihiatrie a Spitalului Municipal, iar de anul trecut, după cum a descoperit BIHOREANUL, s-a lipit şi de un contract cu Poliţia Locală, pentru efectuarea testărilor obligatorii ale agenţilor purtători de armă şi ale celor care ieşeau pe teren la volanul maşinilor instituţiei.

"Contractul s-a încheiat în deplină transparenţă, ca urmare a unei selecţii de ofertă. Noi am solicitat trei oferte de preţ dar au fost depuse doar două. Dintre acestea, oferta Cabinetului Raţ Lavinia Alina a fost cea mai avantajoasă ca preţ", a explicat BIHOREANULUI şefa Serviciului Financiar Logistic al Poliţiei Locale, Luminiţa Brie.

Totuşi, nici salariul de la spital, nici încasările din consultaţiile private şi nici cei aproape 3.000 lei primiţi în câteva luni în baza contractului cu Poliţia Locală nu au reuşit să-i acopere pretenţiile financiare tinerei dotate cu BMW X1, rochii de designer şi blănuri scumpe. Capricii pentru care a uitat de bun simţ şi deontologie, ajungând să se folosească de nenorocirea unei biete imbecile, chiar dacă asta o poate costa până la 10 ani de închisoare. "Deşteaptă" fată, nu-i aşa?


HALATE PĂTATE

Bilanţ provizoriu: 15 medici, 5 asistenţi şi o farmacistă

Psihologul Lavinia Raţ este al 22-lea cadru din sistemul sanitar bihorean faţă de care s-au luat măsuri legale în ultimul an, după alte două mari anchete care au zguduit această breaslă.

În luna iunie, şeful Serviciului de Expertiză Medicală din Casa de Pensii Bihor, dr. Vasile Sălăjan, patru colegi ai acestuia (Anca Grigorescu, Ovidiu Pleşa, Emilia Cun, Ana Guţ) şi cinci asistenţi (Ioana Precup, Monica Teodora Ignat, Ladislau Pelle, Violeta Dorina Coşa şi Gianina Ţigan) au fost reţinuţi şi apoi arestaţi pentru luare de mită. O anchetă explozivă a Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice a dovedit că cei 10 au condiţionat emiterea deciziilor de pensionare de şpăgi încasate atât de la bolnavii închipuiţi, cât şi de la oameni cu probleme de sănătate reale. Mita, echivalentul pensiei pe o lună, se încasa atât la evaluarea iniţială, cât şi ulterior, la reevaluările periodice. Faptele au fost şi filmate, concluzionându-se astfel că era o practică generală şi continuă. În prezent, cercetările sunt continuate de DNA Oradea, cu medicii şi asistenţii puşi sub control judiciar.

După nici două luni, în august, alţi 10 medici - Ioan Bugariu, Ioan Ghiurău, Nemeth Elvira, Peto Eniko, Ramona Şovre, Liviu Stamatian, Lidia Ţuţu, Darvas Ilona, Oana Vereş Pop şi Larisa Dumbravă - plus farmacista Laura Ciobotaru, administratoarea Lavanda Farm, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT şi apoi arestaţi pentru fals, înşelăciune şi evaziune fiscală. Cei 11 sunt bănuiţi că în perioada 2012-2014 au suplimentat artificial schemele terapeutice pentru bolnavii incluşi în unele programe naţionale de sănătate, "umflând" sumele raportate şi ulterior decontate de CAS. Anchetatorii au descoperit peste 14.000 de reţete falsificate. Curtea de Apel Oradea a dispus plasarea celor 11 în arest la domiciliu, măsură menţinută până în noiembrie, când instanţele de judecată au schimbat-o cu controlul judiciar.

Un alt dosar al procurorilor DIICOT vizează cadre ale Secţiei de Oncologie a Spitalului Municipal, bănuite tot de fraudarea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate prin creşterea artificială a vânzărilor de medicamente necesare în tratamentul ambulator. În acest caz, procurorii nu au făcut publice, încă, date din anchetă.


UPDATE

Rămâne în arest!

Psihologa Lavinia Raţ rămâne în arest preventiv cel puţin pentru 30 de zile. Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Oradea a analizat, luni, 18 ianuarie, contestaţia depusă de apărătorul tinerei împotriva măsurii dispuse săptămâna trecută de Tribunalul Bihor, pe care a decis să o menţină ca întemeiată.

"Instanţa a respins ca nefondată contestaţia inculpatei Raţ Lavinia împotriva încheierii penale pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi al Tribunalului Bihor, pe care o menţine în întregime", a declarat Adrian Haş, expert în cadrul Biroului de presă al Curţii de Apel Oradea. Soluţia este definitivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Perfect Cetatene, Neutryno !
...... Foarte bine spus si la subiect, trebuie noi orisicare cetatean sa facem ceva, putin cate putin dar sigur, peste tot sunt LEPRE dar sunt invatati si sustinuti tot de parinti lor, Legea e aspra pentru saraci si blanda pentru cei care platesc, vezi si cazul Av.Morar care a transat-o pe soacra lui, a transportat-o bucatele si s-a ales cu 7 ani, daca era un sarman primea sigur condamnare de 25 ani s-au pe viata ! Dar dupa cum gura lumi nu o poti opri se vorbeste pe la colturi, ca tatal d-niei sale, este o persoana influenta in EU. Cei care au cercetat cazul au ajuns la concluzia ca fapta sa fie recunoscuta de inculpat s-a cazut la invoiala, ca pe sotia AVOCATULUI sa fie scoasa de sub cercetari, iar acesta va recunoaste totul, desi nu stiu ce fica a defunctei mai poate fi numita. Asta ca sa intelegi domnule Neutryno !.
Postat 03 Februarie 2016, 04:18 de ciumpalacu
@CristianT: ia-o mai usor
Tocmai tu vorbesti de agramati care scrii in comentariul revizuit cu grija "a-ti"? Daca e corupta, sa plateasca cu varf si indesat! Unde-i lege nu-i tocmeala!
Postat 01 Februarie 2016, 08:48 de Neutryno
Dat exemplu
Parerea mea este ca: si ea sa fie condamnata, asa cum sunt majoritatea cetatenilor sarmani din aceasta tara, care o duc foarte greu, iar cand sunt prinsi cu oarecete banalitati, sunt condamnati, nu sunt iertati, luxul sa il arate acolo intr-e cohortele de diferite doamne si domnisoare cu diferite indeletniciri, sa simta si domnia sa ce simt si alti amarati care nu au avut bani de pe o zi pe alta, ca sa isi hraneasca familia. Eu o cred pe cuvant ca nu a vrut sa faca rau nimanui, doar ca bani pentru spagile primite, tot de la copii sarmanilor au fost luati de la gura din truda celor care au fost nevoiti sa dea ca de altfel nu primeau ce li se cuveneau de drept. Nimeni nu este mai presus de Lege, nici chiar LEGIUITORUL. Dar presimt ca totul va fi un teatru ieftin si prost regizat, inteles. Minim 7 ani i-as propune pentru ca dupa 3 ani ea va fi afara, posibil transformata intr-o versata s-au o lezbianca asa cum se si practica cu baieti frumosi si fetele frumoase, vor avea grije Matroanele din Tirsor sa o angajeze inca din timp. :) :)
Postat 01 Februarie 2016, 02:56 de ciumpalacu
In atentia prietenului Laviniei
Nu arunca nimeni cu noroi in dansa, nimeni nu isi doreste sa fie in locul ei,imi pare rau pt ea.e frumoasa si avea un viitor stralucit inainte.a ales cealalta cale, sa faca abuz de putere si sa obtina beneficii proprii de pe urma suferintei persoanelor aflate in dificultate,ceea ce mi se pare imoral.
Postat 28 Ianuarie 2016, 20:40 de sidori
lasitate
Am citit articolul de mai sus care; chiar daca are o puternica tenta comerciala; se mentine in limitele unei oarecare (destul de romanesti) etici profesionale. Majoritatea jurnalistilor stiu doar sa pupe-n dos sau sa scuipe. Sunt sigur ca un articol poate fi scris si intr-un mod mult mai echilibrat. Nu vreau sa fiu inteles gresit. Nu aprob si nici nu incurajez luarea de mita sub nici o forma ori pretext. Dar la fel de puternic dispretuiesc si atacul la persona si mizeriile scrise doar in scopul de a vinde mai bine. Precum si "curajul" celor care posteaza comentarii ce colcaie de invidie, ura si/sau imbecilitate (aceasta nu e o jignire, e un termen medical - cei ce nu cred pot verifica in DEX) Acuzele, jignirile si incercarile de a-i implica familia in scandal sunt dovada faptului ca sunteti slabi si lasi. Putrezi pe interior. Cati dintre voi a-ti avea curajul sa va manifestati fata in fata cu cel pe care-l improscati cu noroi? Sau cu un prieten al persoanei in chestiune? ma ofer vountar pentru asta. Sunteti o specie de nevolnici agramati. Repet pentru cei ce nu au capacitatea de a intelege o afirmatie simpla. Nu sunt de acord cu nici un fel de actiune ce contravine legii (ori macar bunului simt) si nu ma erijez in avocatul nimanui. Dar fac diferenta dintre actiune si persoana. Chiar daca a gresit pot sa afirm fara teama ca Lavinia va e superioara in orice fel tuturor celor ce a-ti postat comentarii injurioase. Spre deosebire de toti voi cei ce aruncati cu pietre din spatele paravanului anonimitatii (probabil sunteti sfinti fara de prihana), eu voi fi alaturi de cei pe care-i consider prieteni. Nu le voi intoarce spatele atunci trec prin greu. Din vina lor ori nu. Lavinia e unul dintre prietenii mei. Indiferent de ceea ce a facut sau nu. Si ramane asa. Spre desosebire de postacii impotenti (din nou un termen medical - aviz trogloditilor) ce stiu doar sa scuipe injurii eu voi face ceva mult mai greu. Voi fi langa un prieten daca acesta are nevoie de mine.
Postat 28 Ianuarie 2016, 16:00 de CristianT
A primit ce a meritat
Ingamfata domnisoara, fara scrupule si incompetenta.Am avut parte de o "consiliere"din partea d-soarei.Si-a urmarit mereu interesul, lipsita de moralitate.
Postat 26 Ianuarie 2016, 09:27 de sidori
nu chiar atat de... potent :D
Credeam ca N. nu mai e chiar atat de potent, ca sa zicem asa ! El era "the man" care o "sustinea" cu bani, casa etc. pe mimoza (im)pudica din imagini ;) Deci avem serioase indoieli ca mai... putea :))))))))))), dar no, amu' mere si numa' asa, sa zici ca ai cu cine :D :D
Postat 20 Ianuarie 2016, 11:45 de AgentulTermic
ADEVARAT
@adevarat: Iti dai seama! Sa aia un X1 la inceput de cariera, chiar si cu veniturile pe care le facea ea (TV, psiho si alte balarii), tot e ceva dubios acolo. De asemenea, sunt curios cum s-a facut trierea pt. serviciile la politia locala. Oricum, daca ati citit atent articolul, ceea ce se poate invata e faptul ca de multe ori, in ceea ce priveste fetele "bune", stereotipul cu privire la inteligenta e adevarat. Merel mai frumoase sunt parca si cele mai putrede inauntru, iar faptul ca e a ajuns sa fie o persoana mondena, arata exact valorile de 2 lei ale societatii romanesti. Daca ar exista un ANAF in tara asta, ar lua la purica fiecare cent ce il are fata asta, precum si al rudelor ed gradul 1. Dar nu, ei sunt ocupati distrugand antreprenorii si afacerile mici pt diferente de 5 RON in acte. VAI SI AMAR DE ACEASTA TARA!!!
Postat 20 Ianuarie 2016, 09:28 de OradeaCivitas
Cine-i sponsorul??
Ma gandesc ca provine dintr-o familie influenta sau are vreun iubit potent financiar.Vad ca inca nu se mentioneaza nimic de familia ei.
Postat 20 Ianuarie 2016, 09:10 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON