Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, luni, că, după data de 15 mai, după ce România va ieşi din starea de urgenţă şi va intra în stare de alertă, se va menţine în continuare carantina instituţionalizată în ţară.
Astfel, cei care vin din zone roşii, suspecţii sau bolnavii asimptomatici de coronavirus vor rămâne în continuare departe de casele lor.
"Suntem pe un platou de vreo două săptămâni. Sperăm ca săptămâna viitoare să putem observa o scădere a numărului de cazuri. Avem un proiect legislativ care va fi trimis în Parlament, în care vom menţine carantina instituţionalizată, iar pentru cei care sunt în autoizolare şi nu vor să stea cu familia, la cerere, pot intra în carantină", a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit agenţiei de ştiri Mediafax.
Între altele, Nelu Tătaru a mai dat detalii şi despre felul în care vom ieşi din case după 15 mai.
"După 15 mai se poate ieşi din localitate doar din motive bine întemeiate, mergem să îngrijim pe cineva - un copil, o persoană bolnavă, mergem la o proprietate pe care o avem în altă parte, mergem la munca câmpului, sunt lucruri care sunt motive întemeiate, veţi vedea în următoare perioadă. (...) Declaraţia pentru ieşire din localitate ne-am gândit ca deocamdată să fie verbală, putând dovedi şi cu ceva, un act de proprietate. Trebuie să facem dovada acelui motiv bine întemeiat, dăm adresa unde mergem şi atunci se poate verifica", a explicat Tătaru conform Agerpres.
Ministrul a precizat că în interiorul localităţii se va circula fără declaraţia pe proprie răspundere, "dar vom respecta anumite principii şi precauţii, trebuie neapărat respectate".
"Dacă în următoarele două săptămâni vom avea o evoluţie conform cu aşteptările noastre şi nu avem o recrudescenţă a unor focare sau o reluare a unei transmiteri comunitare extinse atunci ne aşteptăm ca în următoarea perioadă de 14 zile să putem relaxa şi alte măsuri", a mai arătat ministrul Sănătăţii.
Pe de altă parte, în ce priveşte formula legală pentru care se va opta după 15 mai, premierul Ludovic Orban a declarat, luni seară, la Digi 24, că nu se pune problema ca starea de alertă să nu poată fi reglată legal şi să nu avem un set de reguli pentru această perioadă, dar admite că ar putea să nu se poată da amenzi.
"Am încredere că Parlamentul va dezbate cu celeritate acest proiect de lege adoptat în ședința de guvern de astăzi. Oricum va exista o reglementare. Noi aşteptăm decizia Curţii Constituţionale de miercuri, după sesizarea depusă de Avocatul Poporului (care a contestat la CCR ordonanţa din 2004 ce reglementează starea de alertă - n.r.) şi, în funcţie de această decizie, noi vom corecta actul normativ care reglementează starea de alertă printr-o Ordonanţă de Urgenţă, astfel încât să lăsăm totuşi anumite instrumente privitoare la aplicarea regulilor imediat după ieşirea din starea de urgenţă. Cel mai probabil nu vom putea da amenzi, dar reguli vor fi stabilite prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Cu siguranţă vom lua deciziile în cadrul Comitetului, prima decizie fiind aceea de declarare a stării de alertă, iar în urma acesteia vor fi luate măsurile privind restrângerea anumitor activităţi", a declarat premierul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.