URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2020, 22:26

Ministrul Sănătăţii: Se menţine carantina instituţionalizată şi după 15 mai. România e în faza de platou la numărul îmbolnăvirilor cu coronavirus

Ministrul Sănătăţii: Se menţine carantina instituţionalizată şi după 15 mai. România e în faza de platou la numărul îmbolnăvirilor cu coronavirus foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, luni, că, după data de 15 mai, după ce România va ieşi din starea de urgenţă şi va intra în stare de alertă, se va menţine în continuare carantina instituţionalizată în ţară.

Astfel, cei care vin din zone roşii, suspecţii sau bolnavii asimptomatici de coronavirus vor rămâne în continuare departe de casele lor.

"Suntem pe un platou de vreo două săptămâni. Sperăm ca săptămâna viitoare să putem observa o scădere a numărului de cazuri. Avem un proiect legislativ care va fi trimis în Parlament, în care vom menţine carantina instituţionalizată, iar pentru cei care sunt în autoizolare şi nu vor să stea cu familia, la cerere, pot intra în carantină", a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit agenţiei de ştiri Mediafax.

Între altele, Nelu Tătaru a mai dat detalii şi despre felul în care vom ieşi din case după 15 mai.

"După 15 mai se poate ieşi din localitate doar din motive bine întemeiate, mergem să îngrijim pe cineva - un copil, o persoană bolnavă, mergem la o proprietate pe care o avem în altă parte, mergem la munca câmpului, sunt lucruri care sunt motive întemeiate, veţi vedea în următoare perioadă. (...) Declaraţia pentru ieşire din localitate ne-am gândit ca deocamdată să fie verbală, putând dovedi şi cu ceva, un act de proprietate. Trebuie să facem dovada acelui motiv bine întemeiat, dăm adresa unde mergem şi atunci se poate verifica", a explicat Tătaru conform Agerpres.

Ministrul a precizat că în interiorul localităţii se va circula fără declaraţia pe proprie răspundere, "dar vom respecta anumite principii şi precauţii, trebuie neapărat respectate".

"Dacă în următoarele două săptămâni vom avea o evoluţie conform cu aşteptările noastre şi nu avem o recrudescenţă a unor focare sau o reluare a unei transmiteri comunitare extinse atunci ne aşteptăm ca în următoarea perioadă de 14 zile să putem relaxa şi alte măsuri", a mai arătat ministrul Sănătăţii.

Pe de altă parte, în ce priveşte formula legală pentru care se va opta după 15 mai, premierul Ludovic Orban a declarat, luni seară, la Digi 24, că nu se pune problema ca starea de alertă să nu poată fi reglată legal şi să nu avem un set de reguli pentru această perioadă, dar admite că ar putea să nu se poată da amenzi.

"Am încredere că Parlamentul va dezbate cu celeritate acest proiect de lege adoptat în ședința de guvern de astăzi. Oricum va exista o reglementare. Noi aşteptăm decizia Curţii Constituţionale de miercuri, după sesizarea depusă de Avocatul Poporului (care a contestat la CCR ordonanţa din 2004 ce reglementează starea de alertă - n.r.) şi, în funcţie de această decizie, noi vom corecta actul normativ care reglementează starea de alertă printr-o Ordonanţă de Urgenţă, astfel încât să lăsăm totuşi anumite instrumente privitoare la aplicarea regulilor imediat după ieşirea din starea de urgenţă. Cel mai probabil nu vom putea da amenzi, dar reguli vor fi stabilite prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Cu siguranţă vom lua deciziile în cadrul Comitetului, prima decizie fiind aceea de declarare a stării de alertă, iar în urma acesteia vor fi luate măsurile privind restrângerea anumitor activităţi", a declarat premierul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON