URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
13 Aprilie 2020, 22:00

Ministrul Sănătății, despre vârful pandemiei de coronavirus: Mai avem vreo 3 săptămâni de urcat. O posibilă relaxare a restricţiilor, după 15-20 mai sau 1 iunie

Ministrul Sănătății, despre vârful pandemiei de coronavirus: Mai avem vreo 3 săptămâni de urcat. O posibilă relaxare a restricţiilor, după 15-20 mai sau 1 iunie sursa foto: Agerpres / HotNews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, luni, că, până ca vârful pandemiei de coronavirus să ajungă în România, "mai avem vreo trei săptămâni de urcat", precizând că o eventuală relaxare a măsurilor impuse ar putea apărea după 15-20 mai sau 1 iunie.

"În acest moment ţinem foarte mult la restricţii fiindcă vin trei-patru săptămâni destul de grele. Vorbim poate de o relaxare după 15-20 mai sau 1 iunie, dar aceste relaxări se vor face progresiv, doar separat pe fiecare localitate în parte şi se vor face în acelaşi timp şi cu nişte restricţii. Nu vom ieşi decât dacă vom avea o mască sau mănuşi. Adică trebuie să ne gândim că o relaxare pe care o facem va rămâne cu nişte precauţii", a spus Tătaru, potrivit HotNews.ro, care citează Agerpres.

"Păstrăm precauţii, păstrăm distanţa, mai avem vreo trei săptămâni de urcat", a declarat ministrul Sănătăţii, conform Mediafax.

Nelu Tătaru a afirmat însă că o eventuală relaxare a măsurilor nu se va aplica în curând persoanelor peste 65 de ani.

"Pentru cei de peste 65 de ani se ia în calcul şi o perioadă mai mare de o lună după relaxare, dacă situaţia o va cere. Noi trebuie să ne gândim că ei sunt cei vulnerabili. Uitaţi-vă în acest moment la cei care produc decesele, sunt cei care au patologie multiplă, comorbidităţi, care au peste 65 de ani. Noi trebuie să ne protejăm vârstnicii şi trebuie să luăm măsurile care trebuie luate", a subliniat Tătaru.

Declaraţiile au fost făcute la Galaţi, unde ministrul a vizitat un cămin privat de îngrijirea bătrânilor, aflat în carantină pentru Covid-19, dar şi Spitalul Judeţean, care îngrijeşte, la ATI, cazurile foarte grave cu coronavirus.

În contextul în care mai multe voci au criticat faptul că românii nu au voie în această perioadă să meargă la cimitire, deşi vine Paştele Morţilor, ministrul Sănătăţii a explicat că "închiderea cimitirelor are aceeaşi necesitate care corespunde distanţării sociale".

"Orice adunare, că este cimitir, că este stadion, că este o unitate alimentară, înseamnă o apropiere. Nu a interzis nimeni, dintr-un anumit punct de vedere, că este cimitir sau altceva, a limitat acea apropiere. Gândiţi-vă că avem un moment în care avem transmiteri, dacă avem transmiteri pe suprafeţe avem şi transmiteri directe", a mai spus ministrul.

Până luni, în România au fost înregistrate 6.633 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. De asemenea, până luni seară, au decedat 319 persoane infectate cu noul tip de coronavirus.

În ce privește județul nostru, așa cum BIHOREANUL a mai scris, numărul cazurilor confirmate s-a dublat de la o zi la alta, după ce autorităţile locale au extins testările, ţintind în special persoanele din centrele de carantină. Dacă duminică, la ora 13, Grupul de comunicare strategică raporta 83 de îmbolnăviri în Bihor, luni, la aceeaşi oră, existau nu mai puţin de 176 de cazuri confirmate, covârşitoarea majoritate din rândul celor plasaţi în carantină.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON