URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2018, 20:32

Ministrul Educaţiei promite bani mai mulţi pentru toate universităţile, dar le cere şi cumpătare în cheltuieli

Ministrul Educaţiei promite bani mai mulţi pentru toate universităţile, dar le cere şi cumpătare în cheltuieli Doi miniştri, patru foşti miniştri şi peste 60 de rectori au fost prezenţi vineri, la Universitatea din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prezent la Oradea, unde vineri s-a întâlnit cu toţi rectorii din ţară, ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a anunţat că a stabilit finanţările pe care universităţile publice le vor primi în acest an.

"Vom discuta despre finanţare la Consiliul Naţional al Rectorilor. S-a finalizat evaluarea rezultatelor transmise de universităţi, astfel încât suntem în măsură să oferim rezultatele finale ale finanţării pentru anul 2018. Faţă de contractul preliminar, toate universităţile din România au creşteri, sigur, mai mari sau mai mici, în funcţie de rezultate", a declarat ministrul, într-o scurtă declaraţie făcută jurnaliştilor locali.

Întrebat dacă, în acest context, Universitatea din Oradea, al cărui rector Constantin Bungău a declarat public că, fără mai mulţi bani de la Bucureşti, nu va avea cu ce plăti salariile, ar trebui să aibă emoţii, Popa n-a oferit un răspuns tranşant. "N-aş putea să vă spun. Pot să vă spun veniturile acestei universităţi, nu şi cheltuielile. Cheltuielile sunt făcute în baza autonomiei universitare şi pot fi reglate tot în baza autonomiei. Noi putem să spunem cât revine fiecărei universităţi, din punct de vedere al numărului de studenţi bugetaţi şi al îndeplinirii indicatorilor de calitate", a declarat Popa.

Aşadar, a spus ministrul, dacă bugetul de venituri nu va acoperi necesarul, Universitatea din Oradea va trebui să-şi regleze cheltuielile şi să găsească soluţii pentru a economisi. "Toate universităţile din România fac acest lucru şi au o plajă largă de variaţii, pornind de la activarea programelor de studiu care au mai mulţi studenţi, ajungând la tarifele cu plata cu ora", a spus ministrul Educaţiei.

Întrebat dacă ştie că Universitatea din Oradea ar avea programe neatractive ori alte probleme în chivernisirea banilor, Valentin Popa a refuzat să facă astfel de aprecieri. "Vom discuta despre toate universităţile din România, cu plusuri şi minusuri, în Consiliul Naţional al Rectorilor, acolo unde e locul. Întotdeauna CNR a fost un loc unde avem un schimb de bune practici. Mă bucur că aproape toate universităţile din România aproape toate au un management eficient", a mai spus ministrul.

De vineri până duminică, Universitatea din Oradea găzduieşte, în premieră, Consiliul Naţional al Rectorilor. În deschiderea lucrărilor acestui for, vineri a avut loc, în Aula Magna a instituţiei, o ceremonie aniversară prin care s-au marcat 55 de ani de învăţământ superior continuu la Oradea, festivitate la care au luat parte ministrul Educaţiei Valentin Popa, cel al Cercetării, Nicolae Burnete, dar şi patru foşti miniştri ai Educaţiei: Sorin Cîmpeanu, Ecaterina Andronescu, Ioan Mang şi Adrian Curaj.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Management de ”Sorbonica”. Ep.: Şi prin noi înşine! (parafrazare după Vintilă I. C. Brătianu)
I. ”Așadar, a spus ministrul, dacă bugetul de venituri nu va acoperi necesarul, Universitatea din Oradea va trebui să-şi regleze cheltuielile şi să găsească soluţii pentru a economisi. "Toate universitățile din România fac acest lucru şi au o plajă largă de variaţii, pornind de la activarea programelor de studiu care au mai mulţi studenţi, ajungând la tarifele cu plata cu ora", a spus ministrul Educației.” 1. Nu știu care este eficiența reală a activității în cadrul Biroului PPCDI de la UO. Cunosc, însă, faptul că acest Birou nu este condus de un inginer ”pur-sânge”. II. Probabil, la UO se cunoaște modul în care (şi) USAMV Cluj Napoca și-a dezvoltat activitățile de servicii și consultanță, activități care au contribuit la umplerea pușculiței proprii, au generat surse de cofinanțare proiecte de cercetare, respectiv au dus la o bună pregătire practică a studenţilor implicaţi. 1. Oare de ce: a) Masterplanul UO nu a putut fi conceput în cadrul UO? b) numeroase documentații HACCP au fost întocmite în afara UO, pe bani frumosi, de cadre didactice cu vechime (ex: de la FMF) și cu minim două job-uri bine bugetate? c) Raportul de mediu din Planul Urbanistic General al Municipiului Oradea, respectiv documentația necesară obținerii unor Autorizații integrate de mediu, ca cea întocmită pentru ferma ”Nutripork” nu au fost realizate în cadrul FPM-UO, în contextul în care specialiștii ”Acormed” srl implicați, sunt cadre didactice FPM-UO, cu mult înainte de înființarea firmei? III. Despre activitatea de microproducție, cu implicarea studenților și cu valorificare, inclusiv în circuit închis (ex: Cantina UO), ce să mai vorbim. Tot universitarii și studenții clujeni trebuie să ne arate că se poate (”Produs de Cluj”)? 1. La începutul anilor 2000, cineva de la FPM tot a încercat să îl convingă pe tov. decan de atunci să demareze realizarea unor linii/ateliere de microproducție industrie alimentară. Spatii disponibile erau, era și un Rector receptiv la nou. A lipsit, însă, un decan model Spiru Haret, sau Vintilă I. C. Brătianu. IV. În loc de concluzii. 1. Pe când produse food/non-food, softuri, roboți, servicii şi consultantă marca ”UO”, cu implicarea nemijlocită a studentului orădean? Ca la ”Imperial College London”, USAVM Cluj-Napoca ş.a. 2. O întrebare pentru dl. Iosif Pazurik, administrator ”Nutrientul” Group SA: Consultanții de la ”Acormed” v-au informat în timp util de existența unor biotehnologii eficiente de prelucrare a dejecțiilor de animale din fermele de suine/păsări, ca: ”Ydro Process”? Dacă nu, de ce? PS. ”Doar adevărul ne poate vindeca!” - Oana Zamfir (Antena 3). Best regards!
Postat 03 Iunie 2018, 17:18 de stefan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON