URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Septembrie 2020, 19:44

Ministrul Educaţiei: Judeţul Bihor, printre cele 11 în care nu există nicio unitate de învăţământ în scenariu roşu (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorul se află printre cele 11 judeţe din ţară în care, înainte cu o zi de începerea şcolii, nu există nicio unitate de învăţământ în scenariu roşu, ce ar presupune susţinerea cursurilor exclusiv online. Informaţia a fost făcută publică duminică seară, de ministrul Educaţiei, Monica Anisie, în urma unei videoconferinţe cu inspectorii şcolari din toată ţara.

"Sunt 11 judeţe în care nu avem nicio unitate de învăţământ în scenariul roşu – Harghita, Caraş, Hunedoara, Ialomiţa, Bihor, Vâlcea, Tulcea, Botoşani, Bistriţa Năsăud, Covasna şi Vaslui. În aceste judeţe activităţile didactice se vor desfăşura în scenariul verde sau galben", a declarat ministrul Educaţiei într-o conferinţă de presă.

De asemenea, aceasta a precizat că, în acest moment, în conformitate cu deciziile luate de comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă sau comitetul municipal pentru situaţii de urgenţă, la nivel naţional, 12.423 unităţi care funcţionează în verde, 4.915 unităţi în scenariul galben şi 262 de unităţi în scenariul roşu.

În ce priveşte cadrele medicale spitalizate, aceasta a spus că la nivel naţional sunt 106, 293 cadre didactice sunt aflate în carantină şi vor să desfăşoare activitatea online, iar 91 de cadre didactice care au intrat în concediu medical.

Sunt 147 de cadre didactice care, începând cu 1 septembrie, au depus dosarele de pensionare la inspectoratele şcolare, a mai precizat ministrul Educaţiei.

După cum BIHOREANUL a mai scris, în urma unei conferinţe de presă susţinute vineri de şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Virgil Blage, împreună cu şefa Direcţiei de Sănătate Publică, Daniela Rahotă, în Bihor, conform hotărârii CJSU, în toate grădiniţele şi clasele primare din Bihor, elevii vor participa la ore fizic, fără a se ţine ore online.

În 11 unităţi de învăţământ, o parte dintre elevi vor trebui să urmărească lecţiile online, pentru a se respecta distanţa, aplicându-se aşa-numitul scenariu galben. Câţi anume, depinde în fiecare clasă în parte, în funcţie de suprafaţa încăperii şi de numărul elevilor din fiecare formaţiune de studiu. Cert este că au prioritate să meargă la şcoală elevii de clasele a V-a, a VIII-a, a IX-a şi a XII-a.

Cele 11 unităţi de învăţământ sunt: Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crişului, Şcoala Gimnazială nr. 1 Ceica, Şcoala Gimnazială Alexandru Roman Auşeu, Şcoala Gimnazială Nestor Porumb Tulca, Şcoala Gimnazială nr. 1 Bulz, Şcoala Gimnazială nr. 1 Sânnicolau Român, Şcoala nr. 1 Balc, Şcoala nr. 1 Cefa, Şcoala nr. 1 Hotar, Şcoala nr. 1 Remetea şi Şcoala nr. 1 Tăuteu.

Aşa cum ziarul nostru a mai arătat, alte 83 de şcoli din Bihor au fost "colorate" de CJSU în verde deschis, însemnând că sunt unităţi de învăţământ care pot transmite lecţiile online, pentru elevii bolnavi care nu vor merge la cursuri.

Blage a precizat că aceste scenarii vor suferi modificări, pentru că incidenţa îmbolnăvirilor de Covid-19 va fi actualizată săptămânal în fiecare unitate administrativ-teritorială. În plus, şcolile nu au o informaţie importantă pentru stabilirea regulilor: încă nu ştiu exact câţi elevi vor merge la şcoală. Astfel, este foarte posibil ca acest indicator să schimbe predicţiile autorităţilor.

Vezi mai jos declarațiile complete ale ministrului Educației:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON