URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2021, 21:32

Ministrul Educaţiei: Elevii şi profesorii cu boli cronice vor putea să facă orele online şi după redeschiderea şcolilor

Ministrul Educaţiei: Elevii şi profesorii cu boli cronice vor putea să facă orele online şi după redeschiderea şcolilor sursa foto: Facebook / Sorin Mihai Cîmpeanu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că elevii şi profesorii care suferă de boli cronice vor putea să continue şcoala pe internet, chiar şi după redeschiderea fizică a unităţilor de învăţământ. Atât elevii, cât şi dascălii vor trebui să prezinte certificate medicale care confirmă că au afecţiuni cronice.

"În primul rând, cu toţii ne dorim revenirea la normalitate. Normalitate înseamnă şcoală cu prezenţă fizică în perioada ce va urma. Elevii care au vulnerabilităţi şi care au certificate medicale vor putea învăţa online. Cadrele didactice pot avea vulnerabilităţi şi cu certificat medical vor putea să predea online, asta în cazul în care nu vor exista – şi în cea mai mare parte nu există - cadre didactice care să înlocuiască aceşti colegi care au vulnerabilităţi medicale. În acest fel vom asigura accesul la învăţământ online oricui are o motivare solidă, o certificare medicală", a declarat, miercuri, Sorin Cîmpeanu, citat de news.ro.

Precizările ministrului vin în contextul în care unii părinţi au semnat o petiţie în care cer ca şcolile să fie deschise din luna februarie în sistem hibrid. De teama noii tulpini de coronavirus, apărută şi în România, aceşti părinţi ar vrea să nu-şi lase copiii la şcoală, unde s-ar putea îmbolnăvi.

Cîmpeanu a mai spus că riscul îmbolnăvirii nu poate fi eliminat din şcoli, ci gestionat. "Teama este un lucru normal, riscul nu poate fi eliminat, riscul poate să fie gestionat. Dacă cei cu compentenţă în domeniul medical ne vor spune pe data de 2 februarie că acest risc, din perspectivă sanitară, poate fi gestionat, atunci şcolile se vor deschide cu prezenţă fizică", a mai spus ministrul Educaţiei.

Aşa cum autorităţile au anunţat deja, şcolile s-ar putea redeschide pe 8 februarie, în trei variante. În localităţile unde rata de infectare este sub 1 la mie (verzi), toţi preşcolarii şi elevii vor participa fizic la lecţii, iar în localităţile galbene, cu o rată de infectare între 1 şi 3 la mie, ar urma să se deschidă grădiniţele, clasele de învăţământ primar, respectiv clasele terminale. În localităţile roşii, unde rata de infectare depăşeşte 3 la mie, dar nu mai mult de 6 la mie, vor mai participa fizic la lecţii preşcolarii şi elevii din învăţământul primar. Dacă rata depăşeşte 6 bolnavi de Covid-19 la 1.000 de locuitori, întreaga localitate intră în carantină, iar toate unităţile de învăţământ se închid.

O decizie finală pentru deschiderea şcolilor este aşteptată luni, 2 februarie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON