URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Septembrie 2020, 15:11

Ministrul Culturii la Oradea: Asigurăm restaurarea interioarelor Palatului Episcopal Greco-Catolic (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi primarul Ilie Bolojan au anunţat, vineri, la Oradea că municipalitatea va încheia un parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului pentru reabilitarea, respectiv restaurarea interioarelor Palatului Episcopal greco-catolic din Piaţa Unirii, care a ars într-un incendiu în urmă cu doi ani, suma necesară fiind estimată la 5,7 milioane euro.

Partea de restaurare va fi suportată cu bani de la bugetul central, prin Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice. 

5,7 milioane euro

"Această clădire monument istoric a fost distrusă de un incendiu acum doi ani de zile. Primăria Oradea a avut două intervenţii, pe de o parte pentru punerea în siguranţă a clădirii şi pe de alta reabilitarea exteriorului clădirii şi înlocuirea geamurilor distruse de incendiu. Ieri, în şedinţa Consiliului Local, a fost aprobat proiectul de reabilitare a interioarelor acestei clădiri, care se ridică la o valoare estimativă de 5,7 milioane de euro", a spus Ilie Bolojan, într-o conferinţă ţinută alături de ministrul Culturii în curtea edificiului. 

Primarul Oradiei a precizat că municipalitatea a căutat, în timp ce exterioarele erau reabilitate, soluţii pentru finanţarea lucrărilor în interiorul palatului. "Acum câteva luni l-am căutat pe domnul ministru al Culturii, i-am prezentat situaţia acestei clădiri. Domnia sa a dispus ca directorul Institutului Naţional al Patrimoniului să vină la Oradea. În urma vizitei, s-a constatat că această clădire ar fi eligibilă pentru a fi finanţată din fondul Programului Naţional de Restaurare", a spus edilul. 

80% din bani de la Guvern

Anunţul privind aprobarea pentru finanţare a obiectivului a fost făcut apoi de ministrul Culturii. "Palatul Episcopal greco-catolic va intra în şantier de restaurare şi reabilitare, care va avea două compenente, iar componenta de restaurare va fi suportată prin Programul Naţional de Restaurare (n.r. – a monumentelor istorice) al Institutului Naţional al Patrimoniului. Prin lege, acest program nu poate finanţa decât lucrări de restaurare", a spus Bogdan Gheorghiu. Demnitarul a mai precizat că speră că în "maxim 3 ani" lucrările să fie finalizate. 

Întrebat cât la sută din cheltuieli va suporta ministerul şi cât va acoperi bugetul Oradiei, primarul Ilie Bolojan a spus că aceste detalii vor fi bătute în cuie în următoarele două săptămâni de către specialişti, care le vor defalca din suma totală de 5,7 milioane euro. 

"În următoarele două săptămâni domnul arhitect Mut urmează să defalce cheltuielile pe cele două componente. Partea de restaurare, care va fi suportată prin fondul naţional de patrimoniu, şi partea de cheltuieli neeligibile – podul, care n-a fost funcţional până acum, dar va fi, cheltuielile de mobilier, utilităţile, curtea etc. – vor fi suportate de Consiliul Local Oradea. Noi am aprobat ieri protocolul cu Institutul Naţional al Patrimoniului. Sper deci că până la finalul lunii octombrie vom avea exact componentele fiecărei părţi. Estimarea mea este că raportul va fi undeva de 80%, partea de refacere de patrimoniu, pentru că asta este greutatea reabilitării, picturile care trebuie refăcute, frescele, etajul I unde distrugerile au fost masive, iar 20% vor fi celelalte cheltuieli pe care le vom suporta noi. Dar asta este o estimare grosieră", a spus Ilie Bolojan, adăugând că licitaţia va fi derulată de Institutul Naţional al Patrimoniului ca autoritate contractantă. 

O premieră...

În cadrul conferinţei, ministrul Culturii a mai menţionat că a constatat cu mirare că în Oradea nicio altă clădire de patrimoniu n-a beneficiat până acum de finanţare prin programul de restaurare derulat de Institutul Naţional al Patrimoniului. 

"Eu sunt surprins, am studiat cu atenţie situaţia. Este pentru prima dată când prin Programul naţional de restaurare este finanţat un obiectiv de patrimoniu din Oradea. Este păcat că nu s-au întâmplat mai devreme astfel de parteneriate", a spus Bogdan Gheorghiu, adăugând că ultimul obiectiv din Bihor care a beneficiat de aceste fonduri a fost o biserică din afara Oradiei, în urmă cu 10 ani. 

Chiar şi aşa, ministrul a apreciat că "Primăria Oradea şi-a făcut temele, s-a descurcat singură". "Domnule primar, sunteţi un prieten al patrimoniului şi al culturii. Orice ministru al Culturii ar trebui să-şi dorească ca în fiecare oraş din România să fie o administraţie locală care să fie atât de atentă cu tot ceea ce înseamnă patrimoniul. Nu o spun eu, ci o spun cifrele. Aveţi în Oradea în jur de 100 de obiective de patrimoniu, iar peste 80% sunt reabilitate, caz rar în ţară. Oradea este un exemplu de urmat din acest punct de vedere", a afirmat Gheorghiu. 

20 de ani în folosinţa Oradiei

Merită precizat că în şedinţa de joi a Consiliului Local Oradea aleşii au aprobat o anexă la contractul de parteneriat dintre oraş şi Episcopia Greco-Catolică, prin care se stipulează că Palatul Episcopal va rămâne "în folosinţa gratuită" a municipiului Oradea timp de 20 de ani "începând cu data finalizării lucrărilor de restaurare / reabilitare". În forma iniţială, termenul de 20 de ani decurgea de la primirea imobilului spre reabilitare, adică din 2018. 

După finalizarea lucrărilor şi în interior, Palatul Episcopal va deveni un centru cultural deschis orădenilor, urmând să găzduiască expoziţii, evenimente culturale. Câteva birouri de la parter (pe latura dinspre str. Episcop Mihai Pavel) vor fi predate Episcopiei Greco-Catolice cu destinaţia de sediu al curiei episcopale. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON