URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2020, 14:00

"Este o minune!". Primarul Ilie Bolojan şi episcopul Virgil Bercea au prezentat Palatul Episcopal, "renăscut" după incendiul din 2018 (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Faţadele Palatului Episcopal, atât cele dinspre stradă cât şi cele din curte, au fost complet reabilitate în urma incendiului care a mistuit emblematica clădire din centrul Oradiei în 2018, rezultatul obţinut în urma unei investiţii de circa 2 milioane euro fiind prezentat, vineri, de primarul Ilie Bolojan şi de episcopul greco-catolic Virgil Bercea, ambii arătându-se emoţionaţi. "Este o minune", a spus episcopul. 

"Dumnezeu face minuni"

"Seara, în 25 august 2018, s-a întâmplat o tragedie. Eram atunci cu toţii în lacrimi, unii cu lacrimile pe faţă şi alţii cu lacrimile în suflet. Bunul Dumnezeu ne-a ajutat să ajungem această zi în care vedem această clădire reprezentativă a Oradiei din nou în splendoarea ei. Eu cred că Dumnezeu face minuni. Şi aceasta este o minune", a spus Preasfinţitul Virgil Bercea. 

Episcopul greco-catolic le-a mulţumit primarului Ilie Bolojan, echipei din Primăria Oradea, constructorilor, dar şi orădenilor pentru această realizare. "Eram atunci emoţionaţi cu toţii, eu sunt emoţionat şi acum, până la lacrimi. Niciodată nu ştim ce ne rezervă ziua de mâine, dar dacă într-adevăr credem că Bunul Dumnezeu ne-a lăsat aici pe pământ, atunci suntem convinşi că trebuie să lăsăm ceva în urma noastră. Toţi aceşti oameni pe care i-am pomenit au încercat să lase aceste urme", a mai spus episcopul greco-catolic. 

Bolojan, emoţionat: "E un loc încărcat de istorie"

Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre procesul de reabilitare a clădirii, spunând că investiţia s-a ridicat la circa 2 milioane euro. "S-au strâns bani de la donatori voluntari, imediat după incendiu. Nu este o sumă mare (n.r. – 28.500 lei, strânşi în conturile Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor pentru acest obiectiv), dar doresc să le mulţumesc. Cei mai mari donatori, însă, sunt orădenii care au contribuit cu o sumă de aproximativ 2 milioane de euro, atât cât reprezintă până acum costul reabilitării. Deci din impozitele şi taxele plătite de toţi orădenii s-a refăcut această clădire", a spus edilul.

Primarul a amintit, vizibil emoţionat, din ce motive a fost important ca Primăria să se implice şi să suporte cheltuielile reabilitării. "Oamenii se întreabă de ce oraşul Oradea finanţează această reabilitare. Este o clădire emblematică pentru Oradea, este un loc încărcat de istorie. A fost construită pe vechiul amplasament al episcopiei greco-catolice, în perioada episcopului Radu Demetriu. În această clădire au fost primiţi Regele Ferdinand şi Regina Maria, aici s-au luat decizii istorice pentru zona noastră, aici au fost primiţi văduvele şi orfanii de război de suveranii României pentru a li se acorda ajutor. Tot în această clădire a trăit şi a conceput lucruri importante unul dintre cei mai importanţi episcopi, Valeriu Traian Frenţiu, care a murit la Sighet, ridicat de aici în 1948", a spus, gâtuit, edilul Oradiei. 

Renaşterea din cenuşă

Lucrările la Palatul Episcopal – preluat în administrare pentru 20 de ani de către Primăria Oradea de la Episcopia Greco-Catolică – au fost împărţite în două etape. Imediat după incendiu, în septembrie 2018, firma Trameco a făcut lucrări, în regim de urgenţă, pentru degajarea molozului, punerea în siguranţă a clădirii, refacerea planşeului de peste etaj, cu o soluţie din beton armat, amplasarea unor grinzi metalice, dar şi refacerea acoperişului. Acestea au costat 7,9 milioane lei fără TVA.

În a doua etapă, în urma unei proceduri de licitaţie, adjudecate de asocierea SC Drum Asfalt şi SC Trameco, pe 1 aprilie a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a faţadelor şi refacerea iluminatului arhitectural al monumentului din centrul Oradiei. Acestea au costat 1,77 milioane lei fără TVA. Lucrările au fost finalizate recent, înainte de termen. 

Urmează interioarele

Primarul Ilie Bolojan a spus, vineri, că se lucrează la studiul de fezabilitate pentru următoarea etapă, care va presupune refacerea şi refuncţionalizarea interioarelor Palatului Episcopal. Indicatorii tehnico-economici ai lucrării ar putea fi supuşi aprobării în şedinţa din septembrie a Consiliului Local Oradea. 

Acestea ar putea dura circa 2-3 ani, iar la final Palatul Episcopal va deveni un centru cultural, un spaţiu deschis orădenilor, a mai subliniat Bolojan. 

În timpul unui tur prin interioarele degradate ale edificiului, episcopul Virgil Bercea le-a spus jurnaliştilor că saloanele principale nu doar că vor putea fi vizitate, ci vor găzdui şi evenimente, de tipul unor concerte de pian. De asemenea, în alte încăperi se vor organiza expoziţii. La parter, se doreşte amenajarea unei mici cafenele, cu băuturi non-alcoolice. În cea de-a treia etapă va fi, de asemenea, reabilitată capela Palatului Episcopal (foto), unde acum a fost pusă doar o măsuţă şi câteva obiecte bisericeşti în loc de altar. 

Pentru finanţarea lucrărilor, care, potrivit lui Ilie Bolojan, vor costa circa 3 milioane de euro, se caută în această perioadă variante. Costurile ar putea fi acoperite din fonduri europene, fonduri din programele naţionale de conservare a patrimoniului sau din bugetul local. 

Deschis curioşilor 

În acest weekend, adică în perioada 21-23 august, municipalitatea a luat decizia să ţină deschise porţile edificiului, între orele 12 şi 20, acesta putând fi vizitat de orădeni. În palat, organizatorii au expus mai multe panouri cu fotografii care arată dezastrul lăsat în interiorul şi exteriorul clădirii de puternicul incendiu din 25 august 2018, care a pornit de la o instalaţie de iluminat public greşit instalată. De asemenea, au fost expuse câteva obiecte distruse parţial de flăcări. 

"Am luat decizia de a o deschide trei zile pentru ca orădenii să vadă gradul de degradare din interior şi să vadă ce s-a făcut până acum. Sperăm că în următorii ani această clădire va reintra în toată splendoarea ei în circuitul public din Oradea", a spus primarul Ilie Bolojan. 

UPDATE:

În conferinţa de vineri nu s-a precizat suma strânsă prin donaţii făcute direct în conturile Episcopiei Greco-Catolice de Oradea pentru reabilitarea imobilului. BIHOREANUL a contactat reprezentanţii Primăriei Oradea, care au confirmat că banii, peste 1 milion de lei, au fost viraţi Primăriei şi au fost folosiţi pentru reabilitarea imobilului. "Episcopia a virat banii strânşi din donaţii, în total 1.290.000 lei, aceştia fiind folosiţi pentru plata lucrărilor, alături de fondurile alocate din bugetul local", a precizat Anca Grama, purtător de cuvânt al Primăriei Oradea.

Aşadar, alături banii Primăriei, s-au investit 1.290.000 lei din donaţii făcute către Episcopie, respectiv 28.500 lei din donaţii făcute către Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice, în acelaşi scop. 

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
O minune, cu adevărat, necesară: O singură Biserică (ecumenică) creștină!
I. Apariția Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolică) ca instituție religioasă, a fost oficializată la data de 7 octombrie 1698 de către mitropolitul Atanasie Anghel și unii protopopi din Ardeal, în urma desfășurării unui sinod ținut la Alba Iulia. Este un rezultat direct al politicii Imperiului habsburgic de asimilare și din punct de vedere religios al popoarelor pe care, vremelnic, le-a asuprit [”Divide et Impera” - regele Filip al II-lea al Macedoniei]. 1. În mod firesc, după Marea Unire de la 1918, alipirea cam forțată/stimulată cu ”arginți”, a unei părți a Bisericii ortodoxe din Transilvania, la Biserica catolică, trebuia reanalizată conform și cu adevărat creștinește de către conducătorii celor două Biserici românești: ortodoxă şi greco-catolică. Ca și după 22 decembrie 1989, când am asistat la o adevărată "Ciolaniada" (imobiliara s.a.). 2. ”Respectă credința altora”. Îi putem inspira pe alții printr-o comunicare deschisă, nu prin a încerca să îi convingem. - Papa Francisc. Mare ghinion pe românii ortodocși din Ardeal că Biserica catolică nu a avut un asemenea papă şi la 1698. II. ”Seara, în 25 august 2018, s-a întâmplat o tragedie. Eram atunci cu toţii în lacrimi, unii cu lacrimile pe față şi alții cu lacrimile în suflet. Bunul Dumnezeu ne-a ajutat să ajungem această zi în care vedem această clădire reprezentativă a Oradiei din nou în splendoarea ei. Eu cred că Dumnezeu face minuni. Şi aceasta este o minune", a spus Preasfințitul Virgil Bercea.” 1. Sper ca Bunul Dumnezeu să mai facă o minune: Să îi găsească şi să îi tragă la răspundere pe cei care se fac vinovați de acest dezastru. Şi pentru binele buzunarului cetățeanului orădean, bihorean şi UE, de bună credință! 2. Sunt convins de faptul că Bunul Dumnezeu, dacă ar fi fost consultat, nu ar fi aprobat scoaterea Bibliotecii județene ”Gheorghe Șincai” din actualul sediu al Episcopiei greco-catolice de Oradea. Era locul ideal pentru o asemenea instituție de cultură. O parte din clădire, ar fi fost arhisuficientă pentru acest sediu episcopal. 3. Poate ne spun don Ilie, viitor ”faraon” de Bihor(!?), sau şi tova Mirișan, întâmplător, soție de fost procuror șef/general şi totodată decan de facultate(!?) cât a costat buzunarul cetățeanului român, de bună credință, mutarea Bibliotecii județene bihorene în actualul ei sediu? PS. ”Doar adevărul ne poate vindeca!” – Oana Zamfir [Antena 3]. Şi de ”creștinii” binecuvântați de ”Statul paralel” care își bagă adânc ”mâna” în buzunarului cetățeanului român de bună credință şi fidel Statului Român!
Postat 23 August 2020, 20:18 de stefan
Penibilii
au scos Biblioteca din sediu, repede, repede . Apoi s-au trezit ca nu au bani sa intretina d..tamai hardughia..
Postat 23 August 2020, 15:23 de rowald
Silver_Cat
Ai dreptate, primăria administrează, episcopia e proprietar. Împrumutul era calea logică, asemeni celui destinat proprietarilor care nu au fonduri. Probabil suma fiind mult prea mare, primăria nu a vrut să-și asume riscul. Șansa să-și scoată investiția din bilete, evenimente, îi mai mare ca administrator. Ce mă deranjează pe mine, asemeni tuturor lucrărilor efectuaute de primărie, nu s-a făcut o restaurare ci o refacere. Lucrarea complexă urmează la interior, mă îndoiesc că se va face corect, corespunzător. Deocamdată avem termopane, pereți despărțitori din bolțari, grinzi din traverse de cale ferată.
Postat 23 August 2020, 07:04 de oradeaveche
Oradeaveche
Oradeaveche, faci confuzie intre dreptul de administrare constituit in favoarea primariei si dreptul de proprietate, care apartine exclusiv episcopiei. Spre deosebire de proprietar, administratorul niciodata nu-si cheltuie banii personali, investind intr-un bun care nu ii apartine, decat daca e idiot ori infractor. Nu exista justificare, nici legala si nici morala, pentru donarea banilor publici ! Iar culmea nesimtirii e ca beneficiarul donatiei, episcopia, avea posibilitatea sa-si repare imobilul fara niciun ajutor, valorificandu-si 2-3 imobile din multele pe care le are in proprietate !! Se putea alege varianta imprumutului, la fel ca in toate situatiile imbobilelor degratate din centrul orasului. Iar chestia cu "exploatarea" cladirii este o magarie uriasa, la fel ca si explicatia cu "incarcatura istorica". Inainte de incendiu, cladirea era o fortareata destinata popilor, inchisa total publicului, iar episcopia si primaria nu simteau nevoia sa arate oradenilor "incarcatura istorica" a cladirii. Acest aspect nu a fost avut in vedere la momentul efectuarii donatiei de bani publici, cladirea devenind foarte importanta abia dupa ce a fost distrusa de incendiu, cand a trebuit reparata pe banii altora. Hai serios...
Postat 22 August 2020, 20:13 de Silver_Cat
OMD...Orchestral Manoeuvres in the Dark
Deci nu e mecenat??? It's Business as usual.Bagam 5 milioane de euro si scoatem si ceva profit,pina la urma.Nu e nimic gratuit in oradea,vorba unchiului Sam: "There is no free lunch"(There ain't no such thing as a free lunch)."Niciodată atât de mulţi nu au datorat atât de mult celor puţini”(Winston Churchill)
Postat 22 August 2020, 13:32 de excalibur
Silver_Cat
...de ce... Clădirea a fost trecută în proprietatea primăriei pentru o perioadă x de timp, tocmai pentru a avea cadrul juridic al refacerii ei din bani publici. Manevra primăriei este bună, o reface, își asumă meritele, o exploatează.
Postat 22 August 2020, 13:02 de oradeaveche
excalibur
Ar trebui sa înțelegem ca dacă ești țigan, nu-ți trebuie autorizație de construire, si poți construi pe orice teren, chiar dacă nu e al tău?? Cu link-urile tale asta se înțelege.
Postat 22 August 2020, 11:44 de Sandu2100
"Este o minune!"
Minunea a costat pina acum:Valoarea lucrărilor efectuate în regim de urgență a fost de 7.947.598,61 lei fără TVA, acestea incluzând și serviciile de proiectare.A doua etapă a urmat de la finalul anului trecut, când s-a făcut proiectul de reabilitare a fațadelor interioare și exterioare, de reabilitare și de înlocuire a geamurilor arse în incendiu, respectiv s-a refăcut iluminatul arhitectural. Valoarea contractuală a lucrărilor a fost de 1.776.028,25 lei fără TVA.Aproape 10 milioane lei+tva.Cam 2.5 milioane euro.Urmează interioarele, estimate la peste trei milioane de euro.Nu zic ca e bine sau rau,cladirea,pentru mine,e Biblioteca Judeteana,o raza de lumina prin anii 80',the dark ages.Felicitam constructorul si primaria pentru operativitate.Totusi,sa amintim ca aceeasi institutie patronata (sic!) de domnul Bolojan,a lansat anul trecut un amplu program de "reabilitari" in municipiul oradea:[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-vila-ridicata-ilegal-in-oradea-a-fost-demolata-cu-excavatorul-foto-150830.html][https://www.ebihoreanul.ro/stiri/case-pe-faras-proprietarii-a-1000-de-constructii-ridicate-ilegal-in-oradea-amenintati-cu-demolarea-151166.html][https://www.ebihoreanul.ro/stiri/bolojan-politaiul-a-descoperit-o-vila-de-prost-gust-construita-fara-autorizatie-pe-calea-clujului-155278.html][https://www.ebihoreanul.ro/stiri/primaria-oradea-va-expropria-64-hectare-de-teren-pentru-amenajarea-gradinii-urbane-nufarul-157830.html].Aceste agresiuni si ingresiuni asupra proprietatii private si cetatenilor,vin la pachet cu programe de protectie sociala:[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/platesti-sau-pleci-dupa-12-ani-fara-nicio-majorare-chiriile-locuintelor-de-stat-din-oradea-au-fost-brusc-triplate-151109.html][https://www.ebihoreanul.ro/stiri/certuri-intre-putere-si-opozitie-in-consiliul-local-oradea-pe-tema-maririi-contributiei-la-crese-primarul-ilie-bolojan-nu-fiti-gretosi-157267.html].De greata,personajul doreste extrapolarea dezvoltarii in tot judetul.Sa-i dam o mina de ajutor,benevola,ca o donatie...
Postat 22 August 2020, 10:58 de excalibur
intrare gratuita la toate evenimentele ce vor fi organizate in urmatorii 20 de ani
asa cum udmr a dat banii la biserica lor reformata/catolica, psd infect la cea ortodoxa, asa si pnl-ul da la greco-catolici (ei au mereu mereu aproape de monarhie, vedeti ca ii tot pomeneste si cinsteste primarul - ceea ce nu e un lucru rau, multe persoane din jurul lui fiind de aceasta religie, vezi Anca Sas si Florica Chereches) si poate si la penticostali sau baptisti, daca sunt cuminti. 3 milioane euro pt 20 de ani inseamna 150 mii/an, adica 12.500 euro pe luna. NU e mult, nici putin, dar totusi a fost o decizie luata pe fond sentimental, nu pe legal/moral. POate nu e neaparat un lucru rau, dar asteptam in curand articole la rubrica "unde iesim" sa ne anuntati de toate evenimentele care vor fi gazduite in aceasta bijuterie arhitecturala a orasului. cu intrare gratuita, sper, pentru oradeni, pt ca plata a fost deja facuta in avans!
Postat 22 August 2020, 09:37 de roger
Dl. Episcop
Minune era: 1. daca le aparea la boii care au legat gresit firele si le zicea cum sa le lege corect 2. daca tot n-a fost atent la electricieni, atunci a doua zi dupa incendiu, sa fi zis: bai, mi-a luat foc una din case, ia sa o aduc eu la forma ei de dinainte de incendiu, pac si gata. 3. constructorul primea un gand bun de la el si o reabilita pe propria cheltuiala. Inteleg ca episcopia nu a investit niciun ban propriu in reabilitarea cladirii, aceasta facandu-se pe banii municipalitatii si a donatorilor, prin urmare nu e nicio minune, e rezultatul unui contract de prestari servicii. Sa nu fiu inteles gresit: cladirea TREBUIA REABILITATA URGENT, dar nu asa. Episcopia trebuia sa doneze municipalitatii un bun pe care nu-si poate permite nici macar sa-l intretina. Ce-i porcaria aia cu administrarea pe 20 de ani? Sa modifice perioada contractuala pentru 99 de ani sau mai bine ar fi donatia cladirii catre municipalitate. @Silver_cat: aici cam ai dreptate cu intrebarile, s-a procedat 100% opus fata de celelalte cladiri la care proprietarii au fost obligati sa renoveze fatadele.
Postat 22 August 2020, 07:38 de Kid
La Piata Cetate de ce nu s-a procedat la fel ?
Comerciantilor pagubiti de incendiul din Piata Cetate li s-a spus ca despagubirea este nelegala, desi, ei chiar nu au vreo culpa in producerea incendiului. Si in cazul lor, ar fi fost vorba tot de o donatie : o suma de bani primita pentru acoperirea pagubei suferite in urma incendiului. La fel ca si in cazul Episcopiei greco-catolice !
Postat 22 August 2020, 06:52 de Silver_Cat
"Minunea" este fapt un mega abuz in serviciu !
Este adevarat, Palatul Episcopal trebuia reabilitat, avand in vedere pozitionarea si importanta estetica din centrul orasului. In schimb, sub nicio forma nu se poate justifica DONAREA de bani publici, pentru reconstructia unei cladiri aflate in proprietatea privata a Episcopiei. Sper ca in curand un procuror competent sa-i puna birtinezului urmatoarele intrebari : 1. De ce a ales varianta donatiei de bani publici, in conditiile in care se putea acorda un IMPRUMUT pentru reabilitarea cladirii, la fel cum s-a procedat in cazul tuturor cladirilor aflate in centrul orasului ? 2. De ce s-a ales varianta de finantare din bani publici, in conditiile in care Episcopia Greco-catolica are un patrimoniu impresionant, inclusiv terenuri si cladiri care puteau fi valorificate pentru a plati costul reparatiilor palatului ? 3. De ce nu a fost obligata Episcopia sa-si repare singura palatul, la fel cum s-a procedat in restul cazurilor cladirilor degradate din centrul orasului, mai ales ca, municipiul nu a avut nicio culpa in producerea incendiului ? 4. Cum este posibil ca, la finalizarea lucrarilor platite aproape exclusiv din bani publici, Episcopia sa nu aibe de restituit niciun ban municipiului ?? 5. Care este textul de lege care permite donarea banilor publici pentru reabilitarea cladirilor proprietate -privata ?? 6. Ilie ... treci la puscarie !
Postat 22 August 2020, 06:20 de Silver_Cat
CrisDumi
Pe mine nu mă deranjaza sa plătesc din banii mei, și după cum se știe s-au făcut donații, pe tine de ce te deranjaza sa plătești din bănii tăi , sărăcie care ești ????
Postat 22 August 2020, 00:34 de Sandu2100
Culmea tupeului și nesimțirii !?!
Cei care, prin deciziile lor, au determinat incendiul ... vin acum "să taie panglica" unor reparații, făcute din bugetul orădenilor în locul banilor care ar fi trebuit să li se impute chiar lor.
Postat 21 August 2020, 21:34 de CrisDumi
Alo, Dom’primar!
Restaurare nu reabilitare, reabilitare faci la un bloc pe Borsecului, ăsta-i monument chiar dacă îl trădează termopanele.
Postat 21 August 2020, 16:05 de oradeaveche
O avem acum si noi pe a noastra, uraa!
Intr-adevar, aceasta este cea de-a 8-a minune a lumii!
Postat 21 August 2020, 15:44 de F90
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON