În vizită în Bihor, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură Doina Pană a anunţat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD Bihor, schimbări importante pentru silvicultori.
Pădurarii şi smartphone-urile
Prima schimbare va fi făcută printr-o Hotărâre de Guvern ce se va afla marţi pe masa Guvernului şi care stabileşte drumul lemnului din pădure până la beneficiar. Proiectul prevede că muncitorii firmelor de exploatare forestieră, când vor pleca din pădure cu încărcătura de masă lemnoasă, vor trebui să acceseze un sistem informatic naţional denumit Sumal.
"Toate mijloacele de transport vor trebui să fie dotate cu smartphone-uri, vom instala gratuit softul pe aceste smartphone-uri şi în momentul în care (n.r. muncitorul) accesează softul, va primi un cod unic de transport pe care îl generează sistemul automat, cod care va trebui să fie trecut pe avizul de însoţire", a declarat Doina Pană. Fără acest cod unic, niciun utilaj cu masă lemnoasă nu va putea să intre în niciun depozit, reprezentanţii acestor depozite fiind la rândul lor obligaţi să acceseze acelaşi sistem informatic.
"E un sistem care vine cu alte chei de control ca să împiedice transporturile ilegale de masă lemnoasă", a explicată Pană. Ministrul a adăugat şi că, din observaţiile ei, 95% din lemnele furate din pădurile României s-au furat cu acte: "Pe acelaşi aviz de însoţire, practic făceau mai multe transporturi".
Acest program va fi testat vreme de trei luni în câteva judeţe din ţară, iar apoi va deveni obligatoriu pentru toate judeţele. Ministrul a declarat, însă, că este convinsă că acest nou sistem va opri tăierile ilegale, întrucât, fără cod de acces, firmele de exploatare nu vor avea cui să vândă lemne.
Deprimată de hoţi
Totodată, Pană s-a arătat nemulţumită de proiectul de monitorizare prin satelit a pădurilor, funcţional în trei judeţe din România, inclusiv Bihor. "Mie nu mi se pare suficient de eficient pentru că nu face decât să te deprime să constaţi a doua zi că a dispărut o bucată de pădure, dar tu nu ştii cine este autorul", a spus Pană.
Astfel, susţine ministrul, ar prefera un proiect care să asigure furnizarea unor imagini satelitare în timp real şi intervenţia unor echipaje formate din reprezentanţi Romsilva, ai Jandarmeriei şi ai Poliţiei, care să îi şi prindă pe hoţii de lemne.
Cod rescris
O altă schimbare anunţată de Pană vizează proiectul noului Cod Silvic, pe care l-a pregătit şi predecesoarea ei din Minister, bihoreanca Lucia Varga. Pană susţine, însă, că proiectul a fost rescris, după ce a aflat că specialiştii din întreaga ţară nu îl agreau. "Aceasta este forma cu care toţi aceşti factori interesaţi vor să meargă spre comisia de agricultură din Camera Deputaţilor, o formă pe care am să o susţin şi eu, pentru că într-adevăr e benefică nu doar pentru pădure, ci pentru toţi ceilalţi care se ocupă de pădure, că sunt proprietari, comercianţi sau orice altceva", a declarat Pană.
Întrebată ce anume a fost rescris din proiectul Luciei Varga, ministrul a spus că noul Cod Silvic este "radical schimbat" sub un aspect: "În forma susţinută de dânsa nu se mai putea face exploatare pe picior a masei lemnoase. La ora actuală nici măcar Romsilva nu este pregătită pentru o asemenea situaţie. Din punct de vedere al firmelor de exploatare, probabil că una sau două ar putea să facă acest lucru. Deci nu consider că România este pregătită pentru acest lucru".
Bani pentru Oradea
Cât despre investiţiile pe apele din Bihor şi Oradea, Pană a spus că încearcă să aloce bani Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri chiar la prima rectificare bugetară, mai ales pentru continuarea lucrărilor la consolidarea malului stâng al Crişului Repede în centrul municipiului.
Potrivit viceprimarului Ovidiu Mureşan, prezent în aceeaşi conferinţă de presă, lucrările se ridică la o valoare de 12,5 milioane de lei. "Suma este mare, mă îndoiesc că dintr-o dată va putea fi alocată toată, dar măcar să înceapă", a spus Pană.
În final, ministrul a ţinut să salute şi colaborarea pe care o are cu orădeanul Pásztor Sándor, secretar de stat în minister, responsabil de ape şi piscicultură.
Cât despre o schimbare din funcţie a liberalului Dumitru Voloşeniuc de la şefia ABA Crişuri, Pană a spus că pentru ea este un lucru secundar culoarea politică a directorilor: "Trebuie să respecte legea şi să o aplice".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.