Lucrări pe terminate
Responsabil de investiţii în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, inginerul Ioan Moisă i-a raportat ministrului: până în 2012 s-a executat porţiunea de 206,5 metri cuprinsă între Podul Intelectualilor şi sinagoga Zion, apoi lucrările s-au sistat din lipsă de bani şi s-au reluat în vara acestui an. "Acum suntem în execuţie pe 217 metri, de la sinagogă la podul din centru. Terminăm anul ăsta", a precizat Moisă.
Vestea a încântat-o pe Pană. "Noi am venit, am constatat, am dat banii şi dumneavoastră v-aţi apucat de treabă", a spus ministrul, referindu-se la o vizită pe care ea a făcut-o în luna mai în Oradea, pentru a vedea ce lucrări necesită finanţare.
Secretarul de stat din ministerul lui Pană, Pásztor Sándor, prezent şi el la inspecţia de luni dimineaţă, a precizat că în total anul acesta, pentru lucrarea din centrul Oradiei, s-au alocat 7,4 milioane de lei, din care 1,7 milioane au fost plătiţi pentru lucrări deja executate. Astfel, Pană a insistat să le precizeze jurnaliştilor că "am trecut la treabă", plătind vechile datorii şi finanţând lucrări noi.
Pădurarii la raport
După inspecţia de pe malul Crişului, Doina Pană a avut o întâlnire cu pădurarii bihoreni, în prezenţa prefectului Claudiu Pop, a şefului ITRSV Bihor, Dacian Iova, şi a Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Florescu.
Ministrul le-a vorbit celor prezenţi despre "radarul pădurilor", sistemul informatic de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, ce obligă firmele care exploatează, transportă şi comercializează material lemnos să se doteze cu smartphone-uri şi să obţină un cod unic de identificare pentru fiecare transport de lemne. Fără acest cod, niciun transport nu poate fi comercializat.
Doina Pană a admis că sistemul a deranjat multă lume, iar din cauza lui pădurarii sunt "în război" cu firmele de profil, la care "disperarea e cât casa". Ministrul a precizat însă că, din 8 octombrie, de când sistemul este implementat în întreaga ţară, "s-a confiscat (n.r. material lemnos) şi s-au dat amenzi cât într-un an".
În acest context, Iova i-a raportat ministrului că în Bihor 95% din ocoalele silvice şi operatorii economici s-au dotat cu smartphone-urile necesare "şi le folosesc cu succes".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.