URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2021, 12:15

Ministerul Sănătății: Evitaţi consumul de alcool, mai ales în cantităţi mari, înainte şi după vaccinarea anti-Covid

Ministerul Sănătății: Evitaţi consumul de alcool, mai ales în cantităţi mari, înainte şi după vaccinarea anti-Covid (Sursa foto: Cosmopolitan.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Sănătăţii a publicat o listă de recomandări, înainte şi după vaccinarea anti-Covid, în care sunt incluse detalii referitoare la somn, mâncare, consumul de alcool, dar şi administrarea medicamentelor.

Specialiştii spun, între altele, că ar trebui evitat consumul băuturilor alcoolice, în special în cantităţi mari, cu 48 de ore înainte de vaccinare şi timp de două săptămâni după administrare.

Nerecomandat

Potrivit Ministerului, înainte de vaccinarea împotriva COVID-19 se poate mânca şi bea apă. Se recomandă însă evitarea consumului de băuturi alcoolice, "mai ales în cantităţi mari", cu 48 de ore înainte de vaccinare.

"Deși nu există studii care să arate cum alcoolul interacționează cu vaccinul anti-COVID-19, alcoolul slăbește sistemul imunitar, în special când e consumat excesiv", au precizat reprezentanţii Ministerului, adăugând trimiteri către studii publicate de instituţii internaţionale din domeniul sănătăţii. 

De asemenea, specialiştii MS au transmis şi că băuturile alcoolice nu sunt recomandatate pentru consum nici după vaccinare, timp de două săptămâni. "Deși nu este contraindicat, pentru o eficiență cât mai mare a vaccinului, se recomandă să evitați consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantități excesive, timp de două săptămâni de la vaccinare.

 

Ce trebuie să fac înainte de vaccinarea împotriva COVID-19? - Puteţi să mâncaţi şi să beţi apă înainte să vă...

Posted by Ministerul Sănătăţii - România on Thursday, February 11, 2021

Cu prosop umezit

Totodată, aceştia afirmă că nu recomandă administrarea de paracetamol sau ibuprofen, înainte de primirea vaccinului, pentru a preveni eventualele efecte adverse, scrie G4media.ro. 

Alte sfaturi se referă la odihnă, în noaptea dinaintea vaccinării, întrucât "un somn odihnitor şi liniştit ajută sistemul imunitar". În cazul în care pe o persoană o doare braţul în care i s-a administrat vaccinul, i se recomandă să aplice un prosop curat, umezit în apă rece pe zona injectării. De asemenea, efectuarea de exerciţii cu braţul ajută la ameliorarea durerii.

"Dacă aveţi stare febrilă, beţi multe lichide. Puteţi lua paracetamol sau ibuprofen pentru ameliorarea disconfortului cauzat de eventuala apariţie a unei stări febrile şi / sau dureri de cap. Contactaţi doctorul dacă efectele adverse nu dispar în câteva zile", se mai arată în postarea MS. 

După administrarea vaccinului, persoana se poate întoarce apoi la muncă, dacă se simte bine.

"Da, după vaccinare vă puteţi întoarce la lucru atât timp cât vă simţiţi bine. Dacă vă doare tare braţul în care vi s-a făcut injecţia, puteţi întâmpina dificultăţi în ridicarea obiectelor grele. Dacă vă simţiţi foarte obosit, este recomandat să evitaţi să conduceţi. În general, efectele adverse dispar în câteva zile de la administrarea vaccinului", mai arată reprezentanţii MS.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON