URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Februarie 2021, 12:15

Ministerul Sănătății: Evitaţi consumul de alcool, mai ales în cantităţi mari, înainte şi după vaccinarea anti-Covid

Ministerul Sănătății: Evitaţi consumul de alcool, mai ales în cantităţi mari, înainte şi după vaccinarea anti-Covid (Sursa foto: Cosmopolitan.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Sănătăţii a publicat o listă de recomandări, înainte şi după vaccinarea anti-Covid, în care sunt incluse detalii referitoare la somn, mâncare, consumul de alcool, dar şi administrarea medicamentelor.

Specialiştii spun, între altele, că ar trebui evitat consumul băuturilor alcoolice, în special în cantităţi mari, cu 48 de ore înainte de vaccinare şi timp de două săptămâni după administrare.

Nerecomandat

Potrivit Ministerului, înainte de vaccinarea împotriva COVID-19 se poate mânca şi bea apă. Se recomandă însă evitarea consumului de băuturi alcoolice, "mai ales în cantităţi mari", cu 48 de ore înainte de vaccinare.

"Deși nu există studii care să arate cum alcoolul interacționează cu vaccinul anti-COVID-19, alcoolul slăbește sistemul imunitar, în special când e consumat excesiv", au precizat reprezentanţii Ministerului, adăugând trimiteri către studii publicate de instituţii internaţionale din domeniul sănătăţii. 

De asemenea, specialiştii MS au transmis şi că băuturile alcoolice nu sunt recomandatate pentru consum nici după vaccinare, timp de două săptămâni. "Deși nu este contraindicat, pentru o eficiență cât mai mare a vaccinului, se recomandă să evitați consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantități excesive, timp de două săptămâni de la vaccinare.

 

Ce trebuie să fac înainte de vaccinarea împotriva COVID-19? - Puteţi să mâncaţi şi să beţi apă înainte să vă...

Posted by Ministerul Sănătăţii - România on Thursday, February 11, 2021

Cu prosop umezit

Totodată, aceştia afirmă că nu recomandă administrarea de paracetamol sau ibuprofen, înainte de primirea vaccinului, pentru a preveni eventualele efecte adverse, scrie G4media.ro. 

Alte sfaturi se referă la odihnă, în noaptea dinaintea vaccinării, întrucât "un somn odihnitor şi liniştit ajută sistemul imunitar". În cazul în care pe o persoană o doare braţul în care i s-a administrat vaccinul, i se recomandă să aplice un prosop curat, umezit în apă rece pe zona injectării. De asemenea, efectuarea de exerciţii cu braţul ajută la ameliorarea durerii.

"Dacă aveţi stare febrilă, beţi multe lichide. Puteţi lua paracetamol sau ibuprofen pentru ameliorarea disconfortului cauzat de eventuala apariţie a unei stări febrile şi / sau dureri de cap. Contactaţi doctorul dacă efectele adverse nu dispar în câteva zile", se mai arată în postarea MS. 

După administrarea vaccinului, persoana se poate întoarce apoi la muncă, dacă se simte bine.

"Da, după vaccinare vă puteţi întoarce la lucru atât timp cât vă simţiţi bine. Dacă vă doare tare braţul în care vi s-a făcut injecţia, puteţi întâmpina dificultăţi în ridicarea obiectelor grele. Dacă vă simţiţi foarte obosit, este recomandat să evitaţi să conduceţi. În general, efectele adverse dispar în câteva zile de la administrarea vaccinului", mai arată reprezentanţii MS.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON