URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Mai 2021, 19:36

Ministerul Sănătății condus de Nelu Tătaru și IGSU din subordinea lui Raed Arafat, reclamate la DNA pentru achizițiile din pandemie

Ministerul Sănătății condus de Nelu Tătaru și IGSU din subordinea lui Raed Arafat, reclamate la DNA pentru achizițiile din pandemie (Sursa foto: Hepta - Antena 3)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Conturi a reclamat la DNA nereguli la achiziţii făcute de Ministerul Sănătăţii în perioada stării de urgenţă. Condusă pe atunci de Nelu Tătaru, instituţia este acuzată de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, prejudiciul estimat fiind de 2,8 milioane de lei.

Pe lângă minister, Curtea de Conturi a făcut plângere la DNA şi împotriva Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, aflat în subordinea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, codus de Raed Arafat, pentru două posibile fapte de abuz în serviciu. În aceste cazuri prejudiciile ar fi de 10,9 milioane de lei, respectiv 4,2 milioane de lei.

Potrivit Hotnews.ro, aceeași instituție a reclamat şi Compania Naţională Unifarm, atât la DNA, cât şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, compania fiind cea prin intermediul căreia ministerul a cumpărat majoritatea echipamentelor sanitare folosite în pandemie. 

Sesizările au fost anunţate public zilele acestea de Curtea de Conturi, însă au la bază un raport publicat în vara anului trecut numit "Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgenţă".

În raport apar informaţii că Ministerul Sănătăţii prin Unifarm a săvârşit o serie "abateri, nereguli, erori şi deficienţe".

"Au fost achiziţionate măşti de protecţie neconforme în valoare de 26.449 mii lei, din care până la data de 15.05.2020, au fost distribuite măşti în valoare de 5.273 mii lei. Din acestea, furnizorii au înlocuit măşti neconforme în valoare de 1.820 mii lei", se arată în raport.

Ministerului Sănătăţii i se mai reproşează şi că prin Unifarm ar fi cumpărat materiale de protecţie de la firme intermediare, care le vindeau mult mai scump decât producătorii. "Compania (Unifarm) a achiziţionat echipamente/materiale sanitare de la firme intermediare deşi deţinea toate autorizaţiile necesare în vederea realizării achiziţiilor direct de la producătorii externi prin importul acestora şi/sau de la producători interni, ceea ce a făcut ca CN UNIFARM să plătească preţuri de achiziţie mai mari cu suma estimată la 175.274 mii lei", se mai arată în raport. 

În document se mai arată că ministerul nu a monitorizat derularea contractului de achiziţie pentru ajutorul umanitar către Republica Moldova, astfel că Adrian Ionel, directorul companiei Unifarm în acea perioadă, a cumpărat echipamente medicale de protecţie la preţuri supraestimate pe care le-a revândut ministerului cu un adaos comercial de 71%, deşi adaosul comercial mediu practicat de Unifarm era în medie de 12,9%.

"CN UNIFARM SA a procedat la vânzarea măştilor în cauză către Ministerul Sănătăţii cu un adaos comercial superior, respectiv de 71%, comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90% practicat de către companie la comercializarea către alţi clienţi a produselor specifice combaterii pandemiei cu coronavirus în perioada 15.03-15.05.2020 şi cu adaosul de 9,17% practicat de CN UNIFARM SA la comercializarea produselor măşti FFP2 KN 95 către alţi beneficiari, ceea ce a condus la achiziţia unor produse la preţuri superioare şi la angajamente suplimentare în valoare de 2.875 mii lei", se mai menţionează în raport.

Procurorul şef al DNA, Crin Bologa, a explicat pentru Europafm.ro că procurorii anticorupţie mai au în lucru 94 de dosare care au legătură cu achiziţiile din pandemie, după ce 8 au fost deja trimise instanţelor de judecată.

"Am rămas în anchetă în prezent un număr de 94 de dosare iar 8 dosare au fost trimise în judecată, atât cele cu Unifarm-ul, dar am mai avut şi la Braşov, dar şi de la Sfântu Gheorghe. În celelalte 94 de cauze, unele dintre dosarele noastre vor fi finalizate în perioada următoare, am încercat să indisponibilizăm bunuri în vederea recuperării prejudiciului, prejudiciul se ridică la nivelul zecilor de milioane, cel puţin, de euro", a explicat procurorul. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dacă s-ar merge până la capăt cu "îmbogățiții după pandemie" ar trebui noi alegeri la Bihor.
Să ne amintim de cei 6.000.000 lei cheltuiți de Bolojan cu Carp, din bugetul mun. Oradea, pentru măști neconforme de care au vrut să scape vânzându-le prin chioșcurile OTL și cele de ziare. Iar ca să uite DNA de ei, u ul a fugit din primărie la consiliul local, iar celălalt din postura de șef peste toate spitalele în cea de senator. S-au dat la fund tâlharii, pentru că precis mai sunt și alte potlogării pe care le-au "gestionat" în ultimii ani.
Postat 22 Mai 2021, 08:50 de KP
Ilie Bolojan ce mai face?
De cand s-a mutat la țară, la CJB, nu prea mai auzi nimic de el. Nu mai e Jurcă sa ii mențină Mitul Bolojanian. Apropo, Jurcă ce mai face? (Ambele întrebări nu au nici o legatura cu DNA, Unifarm, contracte de achiziții in pandemie, samd... Alăturarea celor doua idei este pur întâmplătoare!)
Postat 21 Mai 2021, 23:11 de MTY
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON