În contextul creşterii numărului de îmbolnăviri prin infecţii respiratorii acute, dar mai ales a pericolului de infectare cu coronavirus, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a transmis tuturor inspectoratelor şcolare din ţară o serie de măsuri pe care toate şcolile româneşti trebuie să le respecte.
În primul rând, trebuie limitate, suspendate sau anulate toate activităţile care implică deplasări în străinătate. "În condiţiile unor eventuale aprobări emise pentru deplasări în străinătate, inspectoratul şcolar are obligaţia de a informa Direcţia judeţeană de sănătate publică, anterior revenirii în ţară, cu privire la destinaţie, durata deplasării şi numele persoanei/persoanelor. Persoanele care au efectuat deplasări în străinătate vor prezenta, la revenirea în unităţile de învăţământ, certificat medical/adeverinţă medicală care să ateste că sunt clinic sănătoase", se arată în adresa Ministerului.
De asemenea, trebuie limitate la maximum sau suspendate orice manifestări colective şcolare sau extraşcolare (simpozioane, conferinţe, excursii, vizite de studiu la nivel local sau naţional).
"Ministerul Educaţiei şi Cercetării recomandă ca activităţile planificate în cadrul Săptămânii "Şcoala altfel" să se desfăşoare în sediul sau incinta unităţilor de învăţământ, evitând în acest mod riscul apariţiei unor cazuri de îmbolnăviri", a transmis Ministerul.
Totodată, Ministerul Educaţiei a anunţat ce măsuri s-au luat în universităţile româneşti, pentru prevenirea infectării cu coronavirus. Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" din Arad a decis suspendarea cursurilor în perioada 24 februarie - 08 martie, în timp ce Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara a luat decizia ca toţi studenţii şi cadrele didactice, care au fost în ultimele 14 zile în zone cu risc de infecţie cu coronavirus (Covid-19), să intre pentru o perioadă de 14 zile în carantină la domiciliu. Activităţile didactice la programele de studii cu predare în limba engleză şi franceză ale acestei instituţii se suspendă timp de 14 zile, respectiv până la luarea unei decizii ulterioare.
De asemenea, Universitatea "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu a decis suspendarea cursurilor până la sfârşitul săptămânii, iar Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca a anunţat că, începând din data de 24 februarie 2020, persoanele revenite în ţară de mai puţin de 14 zile după o călătorie în nordul Italiei, cu precădere în regiunile Lombardia, Veneto şi Emilia Romagna, trebuie să rămână acasă pentru autoizolare până la 14 zile şi să evite orice contact cu alte persoane.
Universităţile au obligaţia de a monitoriza starea de sănătate a studenţilor prin cabinetele medicale. În situaţia în care sunt depistaţi studenţi care manifestă probleme medicale, universităţile au obligaţia de a informa Direcţia de sănătate publică.
"Menţionăm că, în baza autonomiei universitare, decizia privind suspendarea procesului educaţional şi modalitatea de recuperare a activităţilor didactice aparţin conducerii universităţii, cu aprobarea Senatului Universitar şi a Consiliului de Administraţie, urmând a informa Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu privire la decizia luată", se arată într-un comunicat al Ministerului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.