URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Martie 2020, 16:24

Ministerul Educaţiei: „Elevii să nu se expună în spațiile aglomerate”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După decizia Consiliului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă de a suspenda cursurile în toate unităţile de învăţământ preuniversitare, Ministerul Educaţiei a transmis o serie de precizări.

Cea dintâi precizare transmisă este că simulările examenelor naţionale (Evaluarea Naţională şi Bacalaureat) sunt amânate.

De asemenea, înscrierile pentru clasa pregătitoare se vor face în perioada următoare exclusiv online, în timp ce validarea înscrierii se va prelungi cu o săptămână, după deschiderea şcolilor. "Totodată, şi activitatea de evaluare  psihosomatică pentru clasa pregătitoare se va amâna până după reluarea cursurilor", se arată în comunicatul Ministerului.

Cât despre recuperarea orelor, MEC spune că decizia aparţine şcolilor. "Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ vor decide modalitatea legală de recuperare a procesului educaţional afectat de suspendarea cursurilor în perioada 11-22 martie 2020".

Ministerul Educaţiei şi Cercetării încurajează realizarea de cursuri-suport pentru elevi, asistate de tehnologie. "Chiar dacă ele nu înlocuiesc cursurile clasice, acestea au rolul de a menţine comunicarea între elevi şi cadrele didactice", se arată în comunicat.

Activităţile extraşcolare sunt de asemenea anulate, iar programul "Şcoală după şcoală" (afterschool), care funcţionează în unităţile de învăţământ de stat sau particulare, se va suspenda în această perioadă.

Toate aceste precizări au fost transmise marţi de ministrul Monica Anisie într-o videoconferinţă cu inspectorii generali.

"Este foarte important ca în această perioadă în care cursurile sunt suspendate, elevii să nu se expună în spaţiile aglomerate", a mai transmis Ministerul.

Cu profesorii cum rămâne?

În acelaşi timp, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a transmis marţi, printr-un comunicat de presă, că şcolile trebuie închise pentru dezinfecţie, iar cadrele să rămână acasă, asemenea elevilor. Această cerere a fost menţionată în contextul în care Ministerul Educaţiei n-a făcut precizări explicite privind situaţia cadrelor didactice şi a personalului auxiliar, la fel cum n-a anunţat dacă dascălii vor fi plătiţi pentru această perioadă.

"FSLI solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării ca în această perioadă toţi angajaţii din educaţie să rămână acasă - personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic - aşa cum se întâmplă şi cu elevii. Nu credem că este benefică prezenţa cadrelor didactice, dar nici a personalului didactic auxiliar şi a celui nedidactic în unităţile şcolare, în condiţiile în care şi aceste persoane pot transmite virusul. Pe perioada suspendării cursurilor şcolare, trebuie făcută dezinfecţia spaţiilor de învăţământ de către cei care au această atribuţie. În caz contrar, nu facem decât să umblăm cu jumătăţi de măsură, ceea ce se va dovedi ineficient cu totul în această situaţie specială", a transmis federaţia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON