URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Septembrie 2015, 12:30

Ministerul Educaţiei ar urma să le deconteze elevilor de clasele a XI-a şi a XII-a manuale şcolare în limita a 55 de lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Educatiei vrea sa le deconteze liceenilor de clasele a XI-a si a XII-a cheltuielile cu manualele scolare, in limita maxima a 55 de lei pentru fiecare elev.

Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat luni, decontarea se realizeaza pentru anul scolar 2015-2016. Proiectul vine dupa ce doua asociatii de elevi au acuzat Ministerul Educatiei ca nu respecta legea, pentru ca liceenii din ultimele clase nu mai primesc manuale scolare gratuite de 4 ani, desi Constitutia si legea educatiei prevad aceasta gratuitate.

Ministerul Educatiei a publicat Proiectul unei Hotarari de Guvern privind acordarea unei sume destinate decontarii cheltuielilor pentru achizitionarea de manuale scolare de catre elevii aflati in anul scolar 2015-2016 in ciclul superior al invatamantului liceal de stat. 

Proiectul de HG prevede ca elevilor de clasele a XI-a si a XII-a de la liceele de stat li se vor deconta, in limita maxima a 55 de lei pentru fiecare elev, cheltuielile pentru cumpararea de manuale scolare. Aceasta decontare se realizeaza pentru anul scolar 2015-2016.

Aceste sume pentru decontari se transfera din bugetul Ministerului Educatiei in bugetul inspectoratelor scolare, iar de aici se duc in bugetele liceelor.  

Liceenii de clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a trebuie sa depuna la secretariat solicitare scrisa pentru primirea decontarii, "insotita de factura fiscala/facturile fiscale din care reies numele elevului/parintelui sau tutorelui legal instituit, informatiile referitoare la manualele achizitionate - suma achitata, titlul, autorii, editura, dupa caz".

"In cazul in care suma achitata la cumpararea manualelor este mai mare sau egala cu 55 lei, se va deconta suma de 55 de lei", iar daca suma este mai mica decat 55 lei, se va deconta suma totala precizata in factura/facturi, se arata in proiectul de HG.

Liceenii ar trebui sa isi primeasca banii de manuale pana pe 15 noiembrie 2015.

Ministerul Educatiei precizeaza ca numarul estimat de beneficiari in anul scolar 2015-2016 este de 362.512 elevi si ca suma estimata pentru decontarea manualelor scolare este de 19.938 mii lei si va fi avansata din bugetul Ministerului Educatiei - care urmeaza a fi suplimentat la rectificare cu aceasta suma.

Explicatiile pe care le da Ministerul Educatiei, pentru faptul ca liceenii din ultimele clase nu au primit manualele gratuite, pana acum:

"De la intrarea in vigoare a Legii educatiei nationale, in anul 2011, prevederea referitoare la acordarea gratuita a manualelor scolare si pentru elevii ciclului superior al liceului nu a fost pusa in aplicare, in principal din motive de constrangeri bugetare. Un alt motiv important a fost faptul ca Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice urmeaza sa modifice programele scolare, inclusiv cele de liceu, ceea ce are drept consecinta necesitatea schimbarii manualelor scolare aprobate si utilizate actualmente in sistem. Nu in ultimul rand, inspectorii generali din Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice,care au efectuat inspectii scolare in unitatile de invatamant liceal au constatat ca marea majoritate a elevilor din ciclul superior al liceului nu isi achizitioneaza manualele scolare,desi manualul scolar trebuie sa fie suport de invatare si este, uneori, singurul la indemana elevului. Aceasta situatie poate determina, in unele cazuri, o pregatire precara a elevilor, inclusiv pentru examenul de bacalaureat national".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON