URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 August 2015, 10:14

Mineri blocaţi în subteran la Băiţa: două firme private acuză autorităţile de sabotaj, oficialii acuzându-le la rândul lor de şantaj

Mineri blocaţi în subteran la Băiţa: două firme private acuză autorităţile de sabotaj, oficialii acuzându-le la rândul lor de şantaj foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Confuzie, la exploatările miniere din Băiţa, unde reprezentanţii firmelor private din zonă – SC Băiţa Bihor SA şi SC African Resources Consolidated SA - îl acuză de sabotaj şi pe directorul general al companiei de stat, SC Băiţa SA, Ovidiu Dăescu, dar şi de dezinformare pe prefectul Claudiu Pop şi pe secretarul de stat Maricel Popa de la Ministerul Economiei. La rându-le, însă, prefectul şi directorul companiei de stat spun că şefii firmelor private folosesc ca armă de şantaj minerii blocaţi în subteran.

Sabotaj!

"De marţi dimineaţă, cinci mineri de la firma de stat Băiţa SA s-au blocat în subteran. Seara li s-au alăturat alţi opt, iar acum sunt în mină, la 290 de metri în adânc, 25 de mineri", a declarat miercuri dimineaţă, pentru BIHOREANUL, directorul comercial al firmei private SC Băiţa Bihor SA, inginerul Lucian Popa.

Potrivit acestuia, toţi minerii blocaţi în subteran sunt angajaţi ai companiei de stat, SC Băiţa SA, iar motivele pentru care aceştia protestează sunt legate de blocarea activităţii firmelor private, SC Băiţa Bihor SA şi SC African Resources Consolidated SA, cu care firma de stat are contracte de întreţinere a echipamentelor şi de evacuare a apelor din galerii.

"Oamenii sunt nemulţumiţi de lipsa dialogului autorităţilor cu firmele Băiţa Bihor SA şi African Resources Consolidated SA, în condiţiile în care directorul general al firmei de stat, Ovidiu Dăescu, pus în funcţie pe criterii politice (n.r. – ca membru PSD Bihor), a blocat activitatea firmelor private, încurajat şi susţinut de secretarul de stat de la Ministerul Economiei, Maricel Popa, şi de prefectul-marionetă al judeţului Bihor, Claudiu Pop", a declarat Lucian Popa.

Potrivit acestuia, prefectul şi secretarul de stat au vizitat săptămâna trecută exploatările de la Băiţa, unde directorul general al firmei de stat, Ovidiu Dăescu, a refuzat accesul angajaţilor firmelor private la echipamentele cu care aceştia trebuia să evacueze apa din galerii. Motivul principal este, însă, conform reprezentantului SC Băiţa Bihor SA, faptul că Dăescu nu ar mai permite firmei private exploatarea calcarului din subteran.

"Băiţa SA, ca firmă de stat, şi Băiţa Bihor SA, ca firmă privată, sunt titularele unei licenţe de exploatare acordate în asociere în 2014, pe o durată de 10 ani, pentru exploatarea calcarului, dar Băiţa SA nu mai permite firmei noastre şi firmei African Resources Consolidated să lucrăm", acuză inginerul Popa.

Şantaj!

De cealaltă parte, după ce în cursul zilei de marţi negau că în subteran ar fi blocat măcar un singur miner, atât directorul general al Băiţa SA, Ovidiu Dăescu, cât şi prefectul Claudiu Pop, îi acuză de şantaj pe reprezentanţii firmelor private, care au condus până anul trecut compania de stat, spunând că aceştia îi incită pe mineri la proteste în mod ilegal şi nejustificat.

"Firma de stat a fost condusă până anul trecut de cei care conduc acum firmele private, iar în calitatea pe care au avut-o au asociat compania de stat cu cele private ca să obţină licenţă de exploatare a calcarului. Detaliul cel mai important este că exploatarea, conform licenţei, poate fi făcută doar la suprafaţă, dar Băiţa Bihor SA vrea să extragă calcar din galeriile subterane", a declarat miercuri dimineaţă, pentru BIHOREANUL, directorul general al Băiţa SA, Ovidiu Dăescu.

"În opinia mea, cei de la firmele private practică un şantaj la adresa firmei de stat, profitând că au condus-o în trecut şi că au un contract cu aceasta pentru asigurarea evacuării apelor din subteran. Nu este normal ca minerii de la compania de stat să protesteze pentru interesele celor private", a spus, tot miercuri dimineaţă, prefectul de Bihor, Claudiu Pop.

La fel ca şi Dăescu, acesta afirmă că firma privată Băiţa Bihor SA, acum asociată cu African Resources Consolidated, şi-a pierdut dreptul să extragă calcar nu doar pentru că licenţa ar fi fost acordată în asociere cu compania de stat doar pentru exploatarea la suprafaţă a calcarului, dar vrea să-l extragă din subteran, ci şi pentru că a acumulat datorii la compania de stat, motiv pentru care, conform Legii Minelor, a pierdut inclusiv licenţa pentru exploatarea la suprafaţă.

"Băiţa Bihor SA a adunat la Băiţa SA peste 7 milioane de lei datorii, motiv pentru care a intrat în insolvenţă. În asemenea situaţie, conform Legii Minelor, şi-a pierdut automat licenţa", a afirmat Dăescu.

Vor să lucreze

Directorul comercial al Băiţa Bihor SA, Lucian Popa, l-a acuzat pe prefectul Claudiu Pop că nu-şi exercită atribuţiile conform legii, deoarece este dezinformat de directorul general al Băiţa SA. "Prefectul este o marionetă, Dăescu i-a spus că nu este niciun miner blocat în subteran, iar el a luat de bună această informaţie", a spus Popa.

În replică, prefectul a declarat că "aseară am fost informat de acţiunea unui grup de 20 de mineri şi am luat măsuri să le fie asigurată hrană, apă şi asistenţă medicală la nevoie", insistând însă că nu are prerogative legale pentru a rezolva pretenţiile formulate de mineri. "Dacă o firmă privată îşi pierde licenţa de exploatare, nu prefectul i-o poate înapoia, ci ANRM, însă numai dacă îndeplineşte condiţiile legale", spune Pop.

În zona Băiţa, unde se exploatează calcar şi dolomită, activitatea companiei de stat SC Băiţa SA, care are 180 de angajaţi, este dependentă de cea a firmelor private SC Băiţa Bihor SA şi African Resources (fostă Mineral Mining), care au 79, respectiv 36 angajaţi, deoarece le asigură acestora servicii vitale cum sunt întreţinerea echipamentelor şi evacuarea apelor din galerii.

"Vrem să poată lucra şi firmele private, pentru că dacă privaţii nu extrag, firma statului nu primeşte bani de la ele, şi atunci nici noi nu primim salariile", a declarat miercuri dimineaţă unul dintre minerii angajaţi la SC Băiţa SA.

În mod "tradiţional", compania de stat, SC Băiţa SA, este condusă de reprezentanţi ai partidului de guvernământ, de un an director general fiind Ovidiu Dăescu, fost şef al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi apoi al Gărzii Naţionale de Mediu, iar de o lună director comercial fostul consilier judeţean Valentina Butişcă, ambii membri ai PSD. Controlul firmelor private, Băiţa Bihor SA şi African Resources Consolidated, este deţinut de fosta directoare generală a companiei de stat, Maria Trip, dată afară anul trecut pentru a fi înlocuită cu reprezentantul PSD.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON