URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2020, 16:55

Micul "vatman": Povestea lui Cedrin, băiețelul pasionat de tramvaie care și-a făcut site de unul singur (FOTO / VIDEO)

Micul 'vatman': Povestea lui Cedrin, băiețelul pasionat de tramvaie care și-a făcut site de unul singur (FOTO / VIDEO) PREFERATUL. Vineri, Cedrin a făcut o nouă vizită la depoul Salca, îndeplinindu-și dorința de a urca în cel mai nou tramvai Astra, ajuns săptămâna trecută în Oradea: „Nu mă așteptam să fie atât de modern. Și forma scaunelor este diferită decât la celelalte Astra. De acum, ăsta e tramvaiul meu preferat”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mulţi dintre copiii noilor generaţii îşi petrec timpul în spaţiul virtual, folosind aplicaţii şi jocuri care le distrag atenţia şi, de multe ori, nu-i ajută să înveţe lucruri noi. La cei 10 ani, Cedrin Crăciun Pelle nu face parte, însă, din categorie.

Pasionat de tramvaie, el a reuşit să-şi creeze de unul singur un site, doar urmărind tutoriale, şi publică articole despre tramvaiele din Oradea şi din ţară.

Scrisoare către OTL

Pasiunea lui Cedrin (nume ales de părinţi pentru că înseamnă în celtă "cel iubit") a început din clasa 0, de când bunica îl aştepta la şcoală şi mergeau împreună cu tramvaiul. Băiatului i-a plăcut şi, după mai multe călătorii, a început să citească tot mai mult despre tramvaie, încercând să memoreze detalii tehnice şi să înţeleagă cum funcţionează. În plus, având norocul de a sta în apropiere de depoul din Cantemir, le urmărea mereu. "Înainte, a mai fost pasionat şi de meteo, dar odată ce a crezut că a învăţat tot ce se putea, nu l-a mai interesat. De tramvaie însă nu s-a mai plictisit", spune mama sa, Dorli Crăciun Pelle.

În 2018, la doar 8 ani, Cedrin a vrut mai mult şi a trimis o scrisoare către OTL, spunând că îşi doreşte să viziteze depoul şi în special noul laborator de mecatronică. Pentru a dovedi că merită, a arătat că e la curent cu ştirile din domeniu şi că ştie aproape toate numerele garniturilor din flota societăţii. "Vă rog să îmi răspundeţi pe telefonul mamei", încheia el, iar după doar o zi, răspunsul a şi venit. Unul afirmativ.

În câteva zile, Cedrin păşea pentru prima oară în depou, alături de bunică. Şeful de atelier, inginerul Ioan Mureşan (foto), i-a răspuns tuturor întrebărilor. Au mai urmat şi alte vizite, astfel că azi băiatul e îndrăgit şi de angajaţii OTL. "Ştie mai multe detalii tehnice decât mulţi dintre vatmanii şi inginerii noştri", îl laudă directorul Viorel Pop.

"Cedrin are o pasiune deosebită, iar eu l-am încurajat mereu, îl întrebam ce a mai aflat, care sunt noutăţile despre tramvaiele din Oradea", povesteşte şi fosta sa învăţătoare, Rodica Fechete. Băiatul este talentat şi la matematică, 3 ani la rând participând la concursul Lumina Math, dedicat aşilor, unde a câştigat un premiu I (în clasa a III-a) şi două premii II (în clasa a II-a şi a IV-a).

Site, după tutorial

De când pandemia a mutat şcoala în spaţiul virtual, băiatul şi-a dedicat timpul liber citind şi mai mult despre tramvaie, descoperind astfel noi pasiuni: programarea şi avioanele. Cum mama sa urma un curs de programare online, copilul a "furat" meserie. "Am încercat să-i explic ce trebuie să facă pentru a-şi crea o platformă web. Ulterior, şi-a dorit atât de tare să îşi creeze propriul site încât am decis să-i cumpăr un domeniu", spune Dorli.

Aşa a apărut, în 5 iulie, site-ul Airtramsclub.com, unde copilul scrie despre tramvaie şi avioane. "Numele e inspirat după un forum de tramvaie (Tramclub.org), de unde am aflat multe detalii. Am vrut să am un loc unde să îmi pun toată informaţia pe care o am, pentru ca şi alţi pasionaţi să fie la curent. M-am uitat la mai multe tutoriale pe YouTube şi apoi, în 5 iulie, l-am lansat. Desigur, întotdeauna sunt atent să citez sursa foto şi nu copiez niciun text, ci scriu ceea ce am înţeles eu", povesteşte băieţelul.

Perfecţionist din fire, şi-a "upgradat" deja site-ul, iar pe 11 august i-a dat un nou aspect. "Design-ul este unul mult mai prietenos, mai profesionist", adaugă el.

Ştiri şi poveşti

Site-ul (foto) lui Cedrin are multe secţiuni, între care Prezentări ("dedicată unor prezentări aşa cum se cuvine"), Istorie (dedicată tramvaielor şi avioanelor istorice) sau ştiri. Marţea trecută, de exemplu, el anunţa, chiar înainte de presa locală, că "a sosit al 5-lea tramvai Astra Arad în Oradea". A scris ştirea din casa bunicilor de la ţară, unde îşi petrece vara. "Şi-a convins bunica să-şi facă şi abonament de internet, ca să nu mai lucreze pe telefon, ci pe laptop", spune mama. Mai nou, băiatul a creat şi un canal de YouTube, unde tot cu ajutorul bunicii, pe care a pus-o să filmeze câteva tramvaie în mers, a publicat primele videoclipuri.

Din toamnă, Cedrin va fi clasa a V-a la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, unde şi-a dorit să ajungă pentru a continua tradiţia familiei. A obţinut cel mai mare punctaj la examenul de admitere - 98 de puncte din 100. Vrea să ajungă primar şi e hotărât să înveţe pentru asta.

Până atunci, însă, micul pasionat şi-ar dori să ajungă în depoul Astra Arad, să vadă cu ochii lui şi cum se fabrică noile tramvaie. Chiar dacă deocamdată compania nu i-a transmis niciun răspuns la scrisoare, Cedrin ştie că tot va reuşi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
un copil fericit
felicitari Bihoreanului pentru povestea impartasita cu noi! un copil minunat, o lectie despre bucurie si pasiune care duc spre performanta. succes mai departe cu scoala!
Postat 02 Septembrie 2020, 20:33 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON