URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Microhidrocentralele lu' pește

Microhidrocentralele lu' pește foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zic verde-n față: e cam departe să duci ecologia ca principiu călăuzitor până spre religie de viață. Ecologie nu înseamnă să hălăduiești în codri, acoperit și încălțat cu blănuri de la sălbăticiuni moarte de bătrânețe, lihnit după ciuperci, rădăcini și mure și încălzindu-te doar la soare, ca șopârlele, ca să nu cumva să arzi lemne și vreascuri ce cresc amprenta de carbon a Planetei.

Ecologia e arta compromisului, de a trăi decent sau chiar confortabil cu un impact de mediu suportabil sau cât de mic.

Și să nu ne mai umflăm în pene cu sloganuri gen "Hai să salvăm Planeta!". Fiindcă, la o adică, Planeta s-ar salva singură bine-mersi, chiar dacă va avea nevoie de vreo câteva milenii ca să-și revină după ce o specie tehnologică necugetată își va da singură foc la valiză.

Deci chiar nu-i vorba să ne salvăm Planeta, ci să salvăm Planeta în forma și habitatul în care ne priește să trăim. Iar dacă până și Vaticanul a consfințit că distrugerea de mediu e păcat capital, înseamnă că situația chiar nu-i prea roză.

Sigur că e greu de influențat politica nucleară a marilor puteri. Însă putem fi atenție la chestii mai mărunte, care ne stau în putere.

De pildă, construirea unui pod peste Criș evident că are un impact negativ asupra habitatului unor specii acvatice, însă în oarecare măsură are și un impact pozitiv asupra altora pentru care un pilon de beton în apă e ca un pinten de stâncă. Apoi, în ecuația ecologistă intră și minusul de combustibil și noxe de eșapament pe care-l asigură o scurtătură rutieră. Plus că prevenirea ambuteiajelor reduce mult din gazele emanate când freci mașina în viteza întâi și la relanti.

La fel, barajele gen Fughiu, Lugaș, Tileagd, Drăgan: încurcă migrarea peștilor de râu, în schimb le priesc peștilor și păsăretului de baltă. Iar pe lângă rezerva strategică de apă asigurată orașelor, mai și produc energie electrică în cantități importante. Deci nu se poate pune ecologic problema să fie demolate, ci eventual să fie îmbunătățite cu praguri care să ajute peștii vioi să urce-n amonte.

Cu totul altfel stă, însă, treaba cu micro-hidrocentralele. După cum le și spune numele, acestea produc energie electrică în cantități relativ micro. În schimb, impactul de mediu al lor e macro!

Astfel, de regulă, cum e și la Valea Drăganului, o mare parte din debitul pârâului montan este efectiv îngropat într-o conductă subterană, ferit de orice rază de soare. Iar pentru peisaj și pentru peștișorii din pârâu e cam ca și cum, la scară mai mare, peste Barajul Tileagd s-ar trage un sarcofag de beton.

Prin toate colțurile lumii omenirea și-a dat seama că e vital să lăsăm, pe lângă milioanele de hectare agricole, urbane, suburbane și industriale, măcar câteva sanctuare de zone naturale protejate.

Așa încât n-ar fi cazul să așteptăm să ne ia Uniunea Europeană de ceafă pentru că le permitem încă băieților deștepți și nesimțiți din energie să-și facă mendrele chiar pe oriunde li se năzare. Până una-alta, ia aruncați o geană pe rezonurile acestei petiții.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
bine argumentat!
punct si la subiect
Postat 10 Martie 2021, 04:45 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON