URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Microhidrocentralele lu' pește

Microhidrocentralele lu' pește foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zic verde-n față: e cam departe să duci ecologia ca principiu călăuzitor până spre religie de viață. Ecologie nu înseamnă să hălăduiești în codri, acoperit și încălțat cu blănuri de la sălbăticiuni moarte de bătrânețe, lihnit după ciuperci, rădăcini și mure și încălzindu-te doar la soare, ca șopârlele, ca să nu cumva să arzi lemne și vreascuri ce cresc amprenta de carbon a Planetei.

Ecologia e arta compromisului, de a trăi decent sau chiar confortabil cu un impact de mediu suportabil sau cât de mic.

Și să nu ne mai umflăm în pene cu sloganuri gen "Hai să salvăm Planeta!". Fiindcă, la o adică, Planeta s-ar salva singură bine-mersi, chiar dacă va avea nevoie de vreo câteva milenii ca să-și revină după ce o specie tehnologică necugetată își va da singură foc la valiză.

Deci chiar nu-i vorba să ne salvăm Planeta, ci să salvăm Planeta în forma și habitatul în care ne priește să trăim. Iar dacă până și Vaticanul a consfințit că distrugerea de mediu e păcat capital, înseamnă că situația chiar nu-i prea roză.

Sigur că e greu de influențat politica nucleară a marilor puteri. Însă putem fi atenție la chestii mai mărunte, care ne stau în putere.

De pildă, construirea unui pod peste Criș evident că are un impact negativ asupra habitatului unor specii acvatice, însă în oarecare măsură are și un impact pozitiv asupra altora pentru care un pilon de beton în apă e ca un pinten de stâncă. Apoi, în ecuația ecologistă intră și minusul de combustibil și noxe de eșapament pe care-l asigură o scurtătură rutieră. Plus că prevenirea ambuteiajelor reduce mult din gazele emanate când freci mașina în viteza întâi și la relanti.

La fel, barajele gen Fughiu, Lugaș, Tileagd, Drăgan: încurcă migrarea peștilor de râu, în schimb le priesc peștilor și păsăretului de baltă. Iar pe lângă rezerva strategică de apă asigurată orașelor, mai și produc energie electrică în cantități importante. Deci nu se poate pune ecologic problema să fie demolate, ci eventual să fie îmbunătățite cu praguri care să ajute peștii vioi să urce-n amonte.

Cu totul altfel stă, însă, treaba cu micro-hidrocentralele. După cum le și spune numele, acestea produc energie electrică în cantități relativ micro. În schimb, impactul de mediu al lor e macro!

Astfel, de regulă, cum e și la Valea Drăganului, o mare parte din debitul pârâului montan este efectiv îngropat într-o conductă subterană, ferit de orice rază de soare. Iar pentru peisaj și pentru peștișorii din pârâu e cam ca și cum, la scară mai mare, peste Barajul Tileagd s-ar trage un sarcofag de beton.

Prin toate colțurile lumii omenirea și-a dat seama că e vital să lăsăm, pe lângă milioanele de hectare agricole, urbane, suburbane și industriale, măcar câteva sanctuare de zone naturale protejate.

Așa încât n-ar fi cazul să așteptăm să ne ia Uniunea Europeană de ceafă pentru că le permitem încă băieților deștepți și nesimțiți din energie să-și facă mendrele chiar pe oriunde li se năzare. Până una-alta, ia aruncați o geană pe rezonurile acestei petiții.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
bine argumentat!
punct si la subiect
Postat 10 Martie 2021, 04:45 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON