Pentru o mai eficientă reprezentare în faţa Ministerului Educaţiei, şapte universităţi din ţară, inclusiv cea din Oradea, s-au reunit în consorţiul Academica +. Scopul declarat al consorţiului este „realizarea excelenţei în formare şi cercetare, optimizarea folosirii în comun a resurselor umane, materiale şi financiare, cu un mare potenţial de dezvoltare în aria europeană a educaţiei şi cercetării, precum şi identificarea şi exploatarea unor noi domenii de educaţie – formare în care universităţile partenere prezintă complementaritate”.
Cele şapte instituţii care au fondat consorţiul sunt Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Universitatea Petrol şi Gaze din Ploieşti, Universitatea din Piteşti, Universitatea din Oradea şi Universitatea Valahia din Târgovişte.
„Este un grup al unor universităţi cu grad de încredere ridicat şi care sunt importante pentru regiunea din care fac parte. Ne dorim să nu existe criterii impuse de către Ministerul Educaţiei care să ducă la o finanţare redusă a acestor universităţi comprehensive. Nu este o mişcare împotriva cuiva, ci ne dorim să fim o voce mai puternică”, a declarat rectorul Constantin Bungău pentru BIHOREANUL.
Acordul ca Universitatea orădeană să facă parte din această formă de reprezentare a fost acordat de Senatul universitar în şedinţa din această săptămână. „Senatul a solicitat însă Consiliului de Administraţie să nu participe cu bunuri de patrimoniu în acest consorţiu şi să evidenţieze distinct în buget cheltuielile privind această participare. De asemenea, studenţii din Senat au solicitat reprezentare în structura respectivă”, a explicat preşedintele Senatului, Sorin Curilă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.