URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Aprilie 2015, 12:51

Mici, dar unite: Universitatea din Oradea şi alte şase din ţară s-au adunat într-un consorţiu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru o mai eficientă reprezentare în faţa Ministerului Educaţiei, şapte universităţi din ţară, inclusiv cea din Oradea, s-au reunit în consorţiul Academica +. Scopul declarat al consorţiului este „realizarea excelenţei în formare şi cercetare, optimizarea folosirii în comun a resurselor umane, materiale şi financiare, cu un mare potenţial de dezvoltare în aria europeană a educaţiei şi cercetării, precum şi identificarea şi exploatarea unor noi domenii de educaţie – formare în care universităţile partenere prezintă complementaritate”.

Cele şapte instituţii care au fondat consorţiul sunt Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Universitatea Petrol şi Gaze din Ploieşti, Universitatea din Piteşti, Universitatea din Oradea şi Universitatea Valahia din Târgovişte.

„Este un grup al unor universităţi cu grad de încredere ridicat şi care sunt importante pentru regiunea din care fac parte. Ne dorim să nu existe criterii impuse de către Ministerul Educaţiei care să ducă la o finanţare redusă a acestor universităţi comprehensive. Nu este o mişcare împotriva cuiva, ci ne dorim să fim o voce mai puternică”, a declarat rectorul Constantin Bungău pentru BIHOREANUL.

Acordul ca Universitatea orădeană să facă parte din această formă de reprezentare a fost acordat de Senatul universitar în şedinţa din această săptămână. „Senatul a solicitat însă Consiliului de Administraţie să nu participe cu bunuri de patrimoniu în acest consorţiu şi să evidenţieze distinct în buget cheltuielile privind această participare. De asemenea, studenţii din Senat au solicitat reprezentare în structura respectivă”, a explicat preşedintele Senatului, Sorin Curilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Doamne ajută!
„Este un grup al unor universităţi cu grad de încredere ridicat ... ", adică bărbi, frate, cât încape... atâta vreme cât șomajul cu diplomă e în creștere, iar adevăratele centre universitare din țară, deja și-au racolat viitorii studenți
Postat 07 Aprilie 2015, 11:24 de vg
De la ce vine "+" ???
Mai ales când e vorba de cineva care e pe "-" !!!
Postat 02 Aprilie 2015, 14:13 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON