Cu ocazia Zilei Mediului, care se sărbătoreşte pe 5 iunie în toată lumea, Primăria orădeană a organizat, miercuri, o masă rotundă pe tema colectării selective a deşeurilor, la care a invitat reprezentanţii firmelor, instituţiilor şi ONG-urilor din domeniu, dar şi elevi ai unor şcoli din oraş.
Astfel, cei mari le-au explicat elevilor ce înseamnă colectarea selectivă a deşeurilor şi cum legislaţia europeană şi românească obligă fiecare cetăţean să adune separat deşeurile menajere de cele ce pot fi reciclate. "Din 2010, au fost introduse sancţiuni pentru administraţia publică locală, fiind obligată să reducă cu 15% deşeurile depuse în depozitul ecologic. Dacă nu îndeplinim, suntem obligaţi să plătim 100 de lei pe tona de deşeuri. Din fericire, Primăria Oradea şi-a îndeplinit această ţintă pe materia colectată", a spus Daniela Demeter, consilier în cadrul Compartimentului Protecţia Mediului din Primărie.
Cum reducerea deşeurilor depuse la haldă se poate face doar prin reciclare, orădenii au la dispoziţie, gratuit, infrastructura necesară pentru a colecta selectiv. Şef de secţie în cadrul RER Ecologic Service, Horia Burlou le-a spus celor prezenţi că orădenii care stau la case, aproximativ 17.000, au primit saci galbeni, iar cei de la blocuri circa 750 de recipiente cu capac galben, toate destinate exclusiv fracţiei uscate, adică deşeuri reciclabile. "RER Ecologic Service derulează şi o campanie de premiere a celor care aruncă în mod corect deşeurile în containerele cu capac galben ori în igluuri", a mai spus Burlou. Apoi, Ferenc Branner, şeful staţiei de sortare a deşeurilor de la Eco Bihor, le-a explicat copiilor cum aici deşeurile sunt separate manual, iar apoi balotate şi predate firmelor care se ocupă cu revalorificarea lor.
Sistemul are însă o problemă: în timp ce orădenii care stau la case colectează selectiv deşeurile, în zonele de blocuri doar circa 10-12% din deşeuri ajung să fie reciclate. Asta pentru că în containerele asociaţiilor de proprietari sunt aruncate laolaltă deşeuri reciclabile cu menajere, care compromit fracţia uscată, care devine astfel "neconformă". "Noi am încercat să îmbunătăţim activitatea: avem trasee şi utilaje diferite pentru colectarea fracţiei uscate, inclusiv utilaje diferite pentru cea considerată neconformă. Probleme sunt la asociaţiile de proprietari, motiv pentru care rugăm şefii acestor asociaţii să respecte sistemul", a spus şi directorul general marketing-economic al RER Ecologic Service, Gabriela Mălinaş.
În final, concluzia a fost că orădenilor trebuie să li se explice mai mult şi mai bine rolul colectării selective, ca să ajungă să-i înţeleagă beneficiile şi să le respecte. Mai cu seamă că Oradea este înscrisă în competiţia naţională "Oraşul reciclării", care se derulează până la finele lunii iulie şi în cadrul căreia sunt monitorizate atent deşeurile aruncate de cetăţeni.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.