URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2023, 15:16

Megaoperaţiune a Poliției Rutiere Bihor: radare în cascadă pe trei drumuri naţionale, aproape 900 de amenzi şi peste 100 de permise reținute

Megaoperaţiune a Poliției Rutiere Bihor: radare în cascadă pe trei drumuri naţionale, aproape 900 de amenzi şi peste 100 de permise reținute foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 900 de şoferi au fost sancționați și peste 100 de permise de conducere au fost reţinute, în urma unei ample operaţiuni desfăşurate de poliţiştii rutieri în Bihor, pe trei drumuri naţionale din judeţ.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, acţiunea s-a desfăşurat în perioada 27-29 ianuarie, pe trei drumuri naţionale, cu 7 radare dispuse în cascadă în Bihor, proceduri similare fiind aplicate, în paralel şi în Satu Mare respectiv Cluj, unde au fost implicaţi poliţiştii din judeţele învecinate.

Scopul a fost disciplinarea participanţilor în trafic, combaterea şofatului sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, a conducerii cu viteză excesivă şi a depăşirilor neregulamentare, se arată în informarea în care sunt prezentate şi o serie de exemple.

Băuţi, fără permis, cu maşini neînmatriculate

Un tânăr din Cociuba Mare, de pildă, a rămas fără permis pentru patru luni după ce a fost prins pe Calea Aradului, în Oradea, conducând cu viteza de 163 de km/h, în zona de limitare a vitezei de deplasare la 70 de km/h.

Un tânăr orădean este anchetat acum pentru şofat sub influenţa alcoolului, după ce, în zorii zilei de duminică, la intersecţia străzilor Apateului şi Hack Halasi Gyula, cu o alcoolemie de 1,05 mg/l alcool pur în aerul expirat, a acroșat bordura de pe partea dreaptă a sensului său de deplasare, iar apoi a lovit gardul unui imobil.

Un oltean în vârstă de 23 ani s-a ales cu dosar penal pentru că a circulat prin Sânmartin cu permisul suspendat şi sub influenţa drogurilor.

Alte două dosare penale au fost întocmite pe numele unui bihorean de 40 ani din Husasău de Tinca, găsit pe DJ 792A, în Tinca, la volanul maşinii, cu o concentrație alcoolică de 0,97 alcool pur în aerul expirat respectiv pe numele unui bărbat de 62 ani din Lunca, prins pe DN6, în Sudrigiu, cu o alcoolemie de 0,63 alcool pur în aerul expirat.

De asemenea, au fost declanşate anchete penale şi în cazul unui tânăr în vârstă de 20 ani din comuna Abram, care se plimba cu mopedul neînmatriculat prin Chişlaz, și fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, pe numele unui bărbat de 52 ani din Tăuteu, care circula la volanul unei maşini neînmatriculate pe strada Matei Corvin, în Oradea, al unui bărbat de 36 ani, din Sânnicolaul Român, care circula cu un motociclu, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, respectiv al unui bărbat de 31 ani din Finiş, care a fost prins plimbându-se se plimba cu maşina prin Beiuş, deşi avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Amenzi multe

Acţiunea s-a soldat, în Bihor, cu 881 de sancţiuni, cu amenzi în valoare totală de 413.245 de lei, 101 permise de conducere şi 17 certificate de înmatriculare reţinute.

Din cele 881 de sancţiuni, 602 au fost aplicate pentru depășirea limitelor legale de viteză, 45 de sancțiuni au fost aplicate pentru lipsa centurii de siguranță, au fost sancționate 28 de depășiri neregulamentare, au fost sancționați 46 de bicicliști, 11 pietoni, 14 sancțiuni au fost aplicate pentru conducere sub influența alcoolului, patru pentru opriri neregulamentare, cinci sancțiuni au fost pentru nerespectarea semnificației culorii semaforului electric, alte cinci pentru lipsa ITP, iar 122 de sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulației rutiere.

602 sancțiuni au fost aplicate pentru depășirea limitelor legale de viteză, 45 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, au fost sancționate 28 de depășiri neregulamentare, au fost sancționați 46 de bicicliști, 11 pietoni, 14 sancțiuni au fost aplicate pentru conducere sub influența alcoolului, patru pentru opriri neregulamentare, cinci sancțiuni au fost pentru nerespectarea semnificației culorii semaforului electric, alte cinci pentru lipsa ITP, iar 122 de sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulației rutiere.

350 din cele 882 de sancțiuni au fost aplicate în cadrul unor acțiuni în oglindă, derulate în paralel cu polițiștii sătmăreni și cu cei clujeni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
De preventie si autostrazi am uitat.
Foame de bani.
Postat 01 Februarie 2023, 11:20 de scarbit
Vio_427
Deacord cu zici, dar totul pornește la educația de acasă, și părinții teribiliști care le cumpăra masina la 18 ani. Generația mea înainte sa obținem permisul știam repara mașina, generatia de azi, are până îl sună pe tata.
Postat 31 Ianuarie 2023, 12:59 de Sandu2100
Hai să nu fim ipocriți
Nu există șofer care să fi mers tot timpul cu viteza legală și să nu fi trecut limita niciodată. Dar accidentele care le vedem și care se întâmplă sunt din două motive, teribilism și neatenție. Ar trebui măcar să facă ceva cu acei bani și nu doar să alimenteze bugetul!
Postat 31 Ianuarie 2023, 09:56 de Vio_427
Mai mult decit necesara
Aceasta operațiune.Tat " învățul" are și-un dezvăț.
Postat 30 Ianuarie 2023, 21:09 de Simonette
Felicitari
Ar trebui in fiecare zi o asemenea acțiune, bani la buget, șoferi fără permis trafic mai puțin.
Postat 30 Ianuarie 2023, 19:11 de Sandu2100
OK, dar...
Pe cand sanctiuni pentru mers cu viteza prea mica in mod nejustificat, pentru nesemnalizare la schimbarea directiei de mers, pentru halul in care se trece prin sensurile giratorii, etc.? Stiti voi, chestiile astea care nu dau asa de bine la stiri ca "163 km/h in Calea Aradului", dar care totusi iti fac viata de sofer un cosmar. Multumesc anticipat!
Postat 30 Ianuarie 2023, 18:25 de v0id
Bravo, Politia Rutiera!!!
va rugam sa faceti astfel de actiuni saptaminal.. sau de doua ori pe saptamina... sintem prea multi in trafic si nu toti merita sa fie la volan!!
Postat 30 Ianuarie 2023, 17:09 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON